Banes Motor České Budějovice
21.10.2013, Michal Špírek, Richard Wagner

HBR - CEB 3:2 - Mohutný finiš ve třetí třetině na body nestačil

Ani na druhý pokus v sezóně tým HC Motor na Havlíčkův Brod nevyzrál. Domácí se ujali během dvou třetin třígólového vedení, když v každé brance Rebelů měl prsty Lukáš Havel. Budějovičtí zaveleli k obratu v závěrečném dějství, na dostřel přiblížili hráče Motoru trefy Vaniše a Bárty, kteří prolomili neprůstřelnost gólmana Dolejše. Více už ale Českobudějovičtí nestihli a na jih se vrací s prázdnou.

Hned od první minuty hýřili aktivitou více hosté, kteří si vypracovali několik nadějných šancí. Ani jedna však gólem neskončila. To domácí se dostali pořádně ke slovu až v páté minutě a Martin Vágner nejprve trefil jen natažený beton Hynka Kůdely, ale z následné šance se již zadařilo. To nabil Lukáš Havel před kasu na levý roh brankoviště Tomáši Kolafovi, který touto nabídkou nepohrdl a zvedl puk pod horní tyčku. Hokej přinášel krásné akce a mnoho zajímavých soubojů.

Po jedné takové příležitosti zakončoval nebezpečně Tomáš Semrád, ale brankář Motoru vytáhl ze svého arzenálu bravurní zásah ramenem. Následně předvedl „blikanec“ Zdeněk Ondřej, když po odehrání puku trefil kolenem necitlivě Ondřeje Stehlíka, a dostal za to spravedlivý pětiminutový trest. Dlouhou přesilovku ale domácí nevyužili, když si vypracovali jen jednu lepší šanci, kterou však vyčapal Kůdela. Naopak sami inkasovali trest a Aleš Kotalík zajímavou střelou řádně prověřil Daniela Dolejše. Ten ale udržel puk na hrudi.

Hned na úvod druhé periody se dostal do dobré šance Lukáš Havel, ale na Kůdelu si nepřišel. Následně mohl skórovat agilní Roman Maliník, ale hostující muž s maskou vytáhl bravurní zákrok lapačkou, když se položil na zem a vyškrábl puk do ochranné sítě. Kouzlo hostujícího strážce tří červených tyčí ale pohaslo o pár chvilek později, když jej po nahrávce od mantinelu pokořil dělovkou pod horní tyč Jan Berger. Borci z Kotliny pak nevyužili minutovou přesilovku pět na tři. Hlavní strůjcem tohoto byl gólman Motoru, který předvedl hned několik bryskních zákroků.

České Budějovice pak vyrovnaly hru a Aleš Kotalík řádně protáhl střelou do šibenice Daniela Dolejše, ale jeho lapačka byla na místě. Definitivní hřebíček do rakve prostřední části přinesla pětatřicátá minuta. Znovu zaúřadovala první formace Havlíčkova Brodu. Lukáš Havel se po dvou nahrávkách konečně dočkal i gólu. Po Zdráhalově pasu se ocitl na brankovišti před Kůdelou, který napoprvé puk ztlumil, ale následně se domácímu střelci povedlo procpat kotouč pod jeho nataženou rukou za čáru. V závěru třetiny se domácím naskytla šance v přesilovce, ale tu nevyužili.

Rebelové začali poslední část zápasu zostra. Jan Zdráhal projel na levý kruh, ale svou ranou po ledě orazítkoval pouze tyčku. Motor se ale dokázal celkem brzy dostat do kontaktu. Obrana Havlíčkobrodských si nepohlídala prostor před brankovištěm a Adam Přibyl dokázal v závaru před domácím brankářem vydolovat kotouč, který následně poslal na zcela volného Marka Vaniše a ten bez problému zavěsil. Poté přišla pasáž, během níž se hrál bojovný hokej s minimem přerušení. Na obou týmech byla vidět až křečovitá snaha nedostat gól. Tato mise ale nakonec nevyšla domácím, kteří znovu po nedůrazu v předbrankovém prostoru skórovali. Daniel Dolejš sice dokázal Robovu střelu vyrazit, ale na dorážku Jiřího Bárty pod horní tyč byl již krátký. Celek z Kotliny pak přežil oslabení a zavřel svou modrou čáru. Jihočeši v závěru zkusili ještě power-play, ale ta jim nevyšla. Sami naopak málem inkasovali, ale Polodna byl včas zakřižován.

Ohlasy po zápasu

Jiří Mička (HC Rebel Havlíčkův Brod): Mně se ten zápas hodnotí dobře, protože jsme ho zvládli. Říká se, že vyhrát dva zápasy po sobě doma je strašně těžké. Kór, když teď bylo pondělí a měli jsme jen jeden den volna. My jsme ten zápas chtěli začít úplně stejně, jako ten minulý. Chtěli jsme hrát dobře do obrany, protože jsme čekali, že Budějovice po domácí prohře s Havířovem budou chtít dostat ty body zpátky. Byli jsme trpěliví. První třetinu jsme byli pod tlakem, ale ujeli jsme dva na jednoho. Tam to Havel s Kolafou perfektně sehráli a šli jsme do vedení 1:0. Druhá třetina pak byla z naší strany parádní. Dali jsme dva góly a mohli jsme přidat i další. Nedali jsme je, ale i tak to bylo 3:0 po dvou třetinách. Ale jestli si někdo myslel, že za tohoto stavu bude po zápase, tak se mýlil. My jsme si to v kabině vůbec nemysleli a říkali jsme si, že to bude dlouhých dvacet minut, a že ten čas musíme postupně ukrajovat, ale že se nesmíme zatáhnout, ale naopak být aktivní. Chtěli jsme pokračovat na čtyři lajny, když nám z nich pro zranění vypadl Rytnauer. Po prvním gólu jsme to ale stáhli na tři pětky. Byla tam pasáž, kdy se vůbec nepřerušovalo, což nás stálo strašných sil a pak jsme po chybě, kdy jsme nedostali puk ze třetiny, dostali na 3:2. Vzali jsme si time-out a snažili jsme se to uklidnit a ten náš mladý mančaft povzbudit, aby si ti kluci věřili, že jsou schopní to dohrát do konce. Pak tam byla jen přesilovka Budějovic, kterou jsme zvládli a to oslabení jsme odehráli velice dobře. Do posledních vteřin jsme to prostě ubojovali. Vyhráli jsme, jsme za to rádi a je potřeba se hodně zregenerovat a připravit se na další zápas.

Radek Bělohlav (HC Motor České Budějovice): Začneme první třetinou, kterou jsme prohráli 1:0 po jedné fatální chybě obránce Pavlíčka, který udělal dvě chyby. Po jedné z nich jsme dostali góla. Tu třetinu jsme měli, paradoxně, pod kontrolou. Opět jako již v minulých zápasech, to pro nás byl takový budíček. My se sice tlačíme do brány, ale nedáváme góly a to je náš problém. Kdybychom dávali víc gólů, tak nás pak jeden dva takové nebolí. Z naší, až přehnané, aktivity pak padl další gól a ten zápas už se odvíjel špatným směrem. Pro soupeře byla naopak druhá třetina dobrá, hrál velmi dobře. Ta třetí třetina, to už bylo něco jiného, ale takový zápas už se pak těžko otáčí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....