Banes Motor České Budějovice
13.10.2013, Lukáš Dvořák

Nějaký zápas jsme tu střeleckou smůlu zlomit museli, neskrýval radost Václav Skuhravý

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Nebyl nejzpovídanějším hráčem po utkání, přesto si to určitě zasloužil. Jeho gól nastartoval návrat Motoru do utkání, navíc v nájezdech, kde může zvítězit opravdu každý, jako jediný překonal mladoboleslavského strážce svatyně a rozhodl o dalším bodu pro jihočeský celek. Zdá se, že Václav Skuhravý definitivně prolomil svou smůlu a bude patřit k tahounům Českých Budějovic.

Václav Skuhravý: Je škoda, že Venca Prospal nechce nastoupit

Jedenácté kolo druhé nejvyšší soutěže nabídlo souboj nejlepší obrany s nejlepším útokem. Navíc se Jihočeši dost střelecky trápili. Víc než jednu branku dali naposledy ve čtvrtém kole na ledě Kadaně. O to velkým překvapením mohlo být, jak se celý duel vyvíjel. ,,My jsme si zase naopak říkali, že tohle je ten zápas, ve kterém by nám tam mohly ty góly začít padat. Celou dobu se tlačíme do plné obrany, ale s Boleslaví to bylo otevřenější," oponoval Václav Skuhravý, který pro Motor získal v dovednostní soutěži bod navíc. Nakonec ve šlágru kola padlo devět branek, takže i největší skeptici museli být s výsledkem spokojeni. Proti favoritovi na postup do extraligy jsou dva body rozhodně cenné. Radost neskrýval ani zkušený forvard. ,,Nějaký zápas jsme tu střeleckou smůlu zlomit museli, dát víc jak jednu nebo dvě branky. Je dobře, že se to povedlo."

Motoru se ale nedařily nástupy do jednotlivých třetin. V prvních dvou toho hosté dokázali dobře využít a vždy se gólově prosadili. Odhodlání domácích ale bylo natolik veliké, že je nepříznivý vývoj nepoložil. ,,Boleslav sice měla ze začátku převahu, ale od půlky první třetiny, kdy jsme dali první a následně druhý gól, tak byl puk více na našich holích a byli jsme lepším týmem. Pak nám nevyšel start té druhé, kde jsme během dvou minut dostali tři branky, naštěstí se nám to povedlo srovnat. Třetí část už byla na obě strany vyrovnaná," myslí si Skuhravý.

Pokud by však Motor daleko efektivněji využíval přesilové hry, nemuselo být z utkání takové drama. Procentuální úspěšnost se dostala již pod deset procent. Proti týmu trenéra Výborného sice došlo k jednomu využití, ale z osmi příležitostí je to velmi málo. To si uvědomuje i českobudějovická čtyřiatřicítka. ,,Zatím nám to nejde, musíme na tom pracovat, sehrávat se a vymýšlet různé kombinace. Rozhoduje to zápasy." Při tréninku mohou navíc hráči českobudějovického týmu čerpat rady i od zkušeného harcovníka z NHL, Václava Prospala. Ten má na svém kontě nepřeberné množství přesilovkových branek. ,,Venca je skvělý člověk, skvělý hráč a je super, že s námi trénuje. Když je potřeba, tak nám poradí. Jen je škoda, že nechce nastoupit, protože by nám pomohl ještě více," ví naprosto jasně čtyřiatřicetiletý útočník.

Napínavou bitvu rozhodly až samostatné nájezdy. V těch byl jediným úspěšným střelcem právě Václav Skuhravý. ,,Na střídačce se mě Pavel Bláha ptal, co udělám. Já jsem mu to řekl, provedl jsem to a povedlo se to. Ten nájezd jsem měl připravený." Po posledním zákroku brankáře Halmošiho vybuchla Budvar aréna v nadšení. Přes čtyři tisíce diváků slavily s hokejisty ještě dlouho poté, co z ledu odjeli hostující hráči. Domácí kotel si poté opět vyvolal své oblíbence zpátky z kabiny. ,,Nemělo to chybu, hrálo se nahoru dolů. Boleslav hrála otevřený hokej, dobře napadala, my jsme se jí vyrovnávali. Myslím si, že to bylo pěkné utkání pro oko diváka," zhodnotil Skuhravý duel prvního s osmým.


Ten zápas jsme měli odvézt, nepochybuje o selhání Michal Broš

Své zklamání naopak nezastíral druhý nejproduktivnější hráč soupeře, Michal Broš. Toho mrzelo, že při takovém počtu vstřelených branek si Mladá Boleslav neodvezla více než jeden bod. ,,Padlo celkem hodně gólů. Hlavně jsme ale dali venku čtyři branky a na to by se mělo vyhrávat. Tak nějak si myslím, že jsme byli lepší, jenže jsme udělali hodně chyb, nehráli jsme tu svou obranu, kterou chceme venku praktikovat. Když dáme čtyři branky venku, musíme vyhrát." Přitom Boleslav měla v utkání, které se přelévalo ze strany na stranu, asi nejlepší pozici na začátku druhé třetiny, kdy obrátila nepříznivý vývoj a rázem vedla o dvě branky. ,,My jsme v první třetině udělali chyby, dostali jsme dva góly, ale dobře jsme věděli, co je potřeba udělat a změnit. Pak nám tam spadly tři branky a za stavu 2:4 domácím zbýval jeden hřebíček do rakve. Ten zápas jsme měli odvézt," mrzelo bývalého sparťanského útočníka.

Kamenem úrazu je pro Mladou Boleslav i obrovská nedisciplinovanost. Středočechy stojí bránění početních výhod spoustu potřebných sil. ,,Nás strašně svazují vyloučení. Někde jsem četl, že máme nejvíce vyloučených hráčů v lize (po utkání s Motorem 61 oslabení, pozn. autora). To je pro tým s takovými ambicemi absolutní nesmysl, blbost," kritizuje zbytečné fauly Broš. On sám mohl ještě pomoci vydolovat svému týmu alespoň bod navíc, jenže v penaltové loterii svůj pokus nezvládl. Stejně jako další dva spoluhráči ztroskotal na skvělém brankáři domácích. ,,Udělal jsem to blbě a gólman to dobře přečetl. (V pozadí reaguje se smíchem Halmoši: ,,To jo, já vůbec nevěděl, co mám dělat!") Těžko říct, kdybych to zvedl, jestli by to prošlo. Dal jsem to moc nízko, brankář to dobře chytil," popsal svůj nešťastný nájezd.

Michal Broš v duelu s Motorem


FOTO: Pavel Kacerovský, Robert Straka
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....