Banes Motor České Budějovice
04.05.2013, David Jahoda

Na první zápas to bylo OK, ale bude to lepší, věří Martin Hanzal

S T O C K H O L M – Během výluky NHL oslňoval v dresu Českých Budějovic svými výkony diváky v české extralize, nyní má patřit k tahounům českého národního týmu na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. Martin Hanzal vedl v úvodním utkání českého mužstva první útočnou letku. Na výhře 2:0 proti Bělorusům se dokonce podílel nahrávkou na gól Radima Vrbaty. „Byli jsme velice trpěliví, počkali jsme si na své šance v přesilovkách, a to rozhodlo,“ tvrdí urostlý centr.

Máte za sebou první zápas turnaje, který jste úspěšně zvládli. Jak ho hodnotíte?
Dá se to hodnotit určitě pozitivně. Věděli jsme, že vstoupit dobře do turnaje je ze všeho nejtěžší. Týmy jako Bělorusko, Dánsko nebo Norsko jsou dost nepříjemné, proto jsme rádi, že jsme vyhráli, i když to skončilo jenom 2:0. Jsou to tři body.

Bělorusové se od první minuty zaměřili na hru zezadu a případné brejky. Jak se proti takovému soupeři hraje?
Těžko. Bylo to vidět celý zápas, že na nás čekali ve středním pásmu. Potom jsme to museli začít nahazovat, protože přes ně nešlo jinak přejít. Byli jsme však velice trpěliví, počkali jsme si na své šance v přesilovkách, a to rozhodlo.

Obě branky padly v početních výhodách. Přeci jenom ale ještě asi přesilové hry nevypadaly úplně podle vašich představ.
Náš útok byl spolu jen jednou na ledě, což se trochu projevilo. Věřím, že to už bude jenom lepší a lepší. Musíme trochu potrénovat a půjde to.

V čem se podle vás musíte v přesilovkách zlepšit?
Myslím, že musíme přidat na důrazu před brankou. Zkrátka dostat se do třetiny, vypálit a dorážet. Takhle ty góly v dnešním hokeji padají.

Vy jste nejvyšším členem národního týmu, je právě vaší úlohou dělat tuto černou práci na brankovišti?
Já to tak hraji prakticky poslední dva tři roky v NHL. Jsem zvyklý se postavit před gólmana a dorážet puky.

Proti Bělorusku jste měl také skvělou statistiku na vhazování, z patnácti jste prohrál jen dvě. Myslíte, že i v tomto je vaše velká síla?
Věřím, že ano. I na buly se snažím využít své výšky a síly. Nějak jsem se v tomto ohledu nesledoval, takže nevím, jak jsem na tom byl s procenty, ale i tohle je způsob, kterým se budu trenérovi snažit splácet důvěru.

Jak si zvykáte na široké kluziště? Teprve před pár dny jste skončil sezónu v NHL, kde jsou hřiště o dost užší.
Je to určitě znát. Přijde mi, že hřiště tady ve Stockholmu je strašně obrovské. Musí se daleko víc bruslit, připadá mi také, že se snad vůbec nezastavuje, neustále se krouží. Je to trošku jiný hokej, ale myslím, že to bude lepší a lepší.

Naopak by mohlo šikovnějším hráčům tohle kluziště vyhovovat právě proti takovým soupeřům jako jsou Bělorusové, nemyslíte?
Dá se říct, že ano. Když to ale vezmu z jiného pohledu, tak Bělorusové hráli celý rok spolu, tudíž jsou na větší kluziště zvyklí. V tom to pak mají týmy jako my, které mají dvě pětky z NHL, daleko těžší. Ovšem to už jsou jenom spekulace. My musíme celky jako Bělorusko porážet, ať na širokém nebo úzkém kluzišti. Půjdeme zápas od zápasu.

Nastupujete v první formaci s Radimem Vrbatou a Tomášem Fleischmannem. Může být pro vaši pětku výhoda, že Vy a Radim Vrbata jste sehraní z Phoenixu?
Myslím, že to může být vždycky lepší, ale je pravda, že s Vrbičem (Radim Vrbata pozn. red.) spolu už nějakou sezónu hrajeme, a Flaška (Tomáš Fleischmann pozn. red.) je také velice chytrý hráč. Věřím, že si budeme rozumět. Na první zápas to bylo OK, ale může to být lepší a já jsem přesvědčen, že to lepší bude.

Bylo pro vás Bělorusko důkladnou přípravou na duel se Švédskem, jenž sehrajete hned v sobotu?
Zápas s Bělorusy bych určitě nepodceňoval. Všechna tato mužstva šla hrozně nahoru, takže bych nechtěl říkat, že byli nějak slabí. Byla to dobrá příprava, z naší strany to byl poměrně vyvedený zápas. Od něj se musíme odpíchnout.

Jak po prvním utkání hodnotíte atmosféru v Globenu? Přeci jenom oproti utkáním v NHL je to asi velký rozdíl.
Je to určitě jiné. Na druhou stranu si myslím, že jsme při našem prvním zápase měli od českých fanoušků slušnou podporu, bylo jich v hledišti fakt dost. Doufám, že fanoušků bude jenom přibývat a budou nám fandit i nadále.

Co říkáte na výkon brankáře Saláka, který v debutu na mistrovství světa vychytal čisté konto?
Saša chytal opravdu suprově. Už během sezóny tady ve Švédsku ukazoval, jak velké má kvality, byl nejlepším gólmanem ligy. Zasloužil si dostat šanci, ukázal, že na to má a že je skvělý brankář.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice