Banes Motor České Budějovice
26.02.2013, Miroslav Mayer

„Moc jsem si to užil,“ hodnotí svůj první start mezi dospělými Karel Plášil

Č. B u d ě j o v i c e - Před posledním utkáním Tipsport extraligy měl tým HC MOUNTFIELD zajištěný postup do předkola play-off. Ani poslední utkání se Slavií na tom nemohlo nic změnit. Šlo jen o to, s kým se Jihočeši v další kole utkají. Trenér se rozhodl dát v zápase šanci mladším hráčům, kteří by měli tým táhnout v budoucnu. První start za muže si tak připsal obránce reprezentace do devatenácti let a odchovanec klubu Karel Plášil.

Nadějný bek Karel Plášil není žádnou nečekanou kometou na jihočeském hokejovém nebi. O jeho talentu a předpokladech pro dospělý hokej se vědělo delší čas. Jeho výkony neušly pozornosti ani stavitelům reprezentačních mládežnických výběrů. Mistrovství světa hráčů do osmnácti let mu uteklo před nosem i díky zranění, které si přivodil v závěru loňské sezóny. Letos měly jeho výkony stoupající tendenci a tak bylo jen otázkou času, kdy dostane šanci v prvním týmu. Patřil k základním kamenům juniorského týmu HC České Budějovice a trpělivě čekal na příležitost. Dostalo se na něj v závěru sezóny.

Karel Plášil prožil premiéru v extralize už v osmnácti letech.

Urostlý bek odcestoval s mužstvem už na zápas do Karlových Varů, ale tam vše ještě sledoval ze střídačky. Mohl tak vidět gól, který Jihočechům vstřelil jeho bývalý spolužák Petr Koblasa. V zápase se Slavií přišla i chvíle Karla Plášila. O tom, že nastoupí do zápasu, se dozvěděl až při rozbruslení před zápasem. „Nějaké náznaky, že bych mohl hrát, už jsem vnímal dříve, ale jistotu jsem měl až při rozbruslení, takže jsem o tom ani neměl moc čas přemýšlet.“ Svoji premiéru prožíval naplno a nervozita na něm nebyla vidět. “Trochu nervózní jsem přeci jen byl, ale po prvním střídání to ze mě spadlo,“ usmívá se mladý bek.

Při svoji premiéře se na ledě objevil víckrát, než si myslel. “Nečekal jsem, že si tak zahraju a jsem za to rád. Byl jsem příjemně překvapen a hodně jsem si to užil.“ Na ledě se nejvíce objevoval po boku velezkušeného obránce René Vydareného. „Renda je zkušený bek a hrálo se mi s ním moc dobře. My jsme se jako obránci hodně točili a tak jsme si před zápasem nestačili nic říct a domluvit se.“

Po prvním zápase za dospělé může nadějný mladík z Čejkovic porovnával rozdíl mezi juniorskou extraligou a extraligou mužů. „Je to úplně jiné tempo než juniorka i silově je to úplně jinde, ale dá se to. Pokud to porovnám se zkušenostmi z reprezentační devatenáctky, tak tempo je stejné, ale je to silovější. Dospělí hráči mají prostě o dost větší sílu než junioři,“ myslí si dnešní extraligový premiant.

Při zápase se dokonce dostal k jedné střelecké příležitosti, když napřáhl od modré čáry, ale jeho střela skončila v hradbě těl před brankářem Kopřivou. Zda nastoupí do dalšího zápasu nadějný mladík neví, ale bude připraven ukázat, že může být platným členem týmu. Každopádně on sám je důkazem, že budějovická mládež dokáže vyprodukovat hráče, kteří se prosazují do extraligového týmu HC MOUNTFIELD.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....