Banes Motor České Budějovice
27.02.2013, Miroslav Mayer

Předkolo play-off: Nikdo z předkola ještě nevybojoval titul

Č. B u d ě j o v i c e - Tým HC MOUNTFIELD se probojoval do předkola play-off Tipsport extraligy. Do této fáze soutěže se Jihočeši probojovali teprve podruhé v sedmileté historii konání předkol play-off. Pojďme se podívat, jak dosud předkola play-off probíhala. Nejúspěšnějším týmem je Slavia, která se dvakrát dostala z předkola až do semifinále. Kometa loni došla až do finále.

České Budějovice při návratu do nejvyšší soutěže bojovaly do posledních chvil o účast v play-off, které v sezóně 2005/6 zajištovalo pouze osmé místo v tabulce. Již o rok později se začalo hrát předkolo play-off, které se oficiálně nazývalo osmifinále. V další sezóně se již vžil název předkolo play-off. V předkole se již představilo celkem dvanáct mužstev. Žádnou účast v této části soutěže si nepřipsala jen Sparta, Pardubice a letošní nováček Chomutov.

V dosavadní šestileté historii si nejvíce účastí připsali Oceláři Třinec. Toto mužstvo se objevilo v této fázi soutěže hned čtyřikrát, následuje Kladno a Plzeň se třemi účastmi. Dvakrát si prodloužila sezónu mužstva Litvínova, Liberce, Znojma, Karlových Varů a Slavie. Jedinou účast mají na svém kontě mužstva Zlína, Vítkovic, Kometa a právě České Budějovice.

Postup do čtvrtfinále oslavila všechna jmenovaná mužstva kromě Karlových Varů, ze dvou účastí ani jeden postup a Českých Budějovic, které porazili Bílí Tygři Liberec. Dvakrát slavila postup dále Slavie, která dokázala obě své účasti proměnit v postup. Oceláři hráli v předkole nejvíce krát, ale dokázali jen dvakrát postoupit do čtvrtfinále. Nejmenší úspěšnost mají vedle Energie Karlovy Vary, ještě Kladno a Plzeň, které ze tří pokusů využily jen jeden.

Předkolo by mělo nakopnout tým do dalších bojů v play-off a to by mělo dojít co nejdále. První tři sezóny mužstva z předkola končila vždy ve čtvrtfinále. Teprve v sezóně 2009/10 se situace změnila. Obě mužstva, která postoupila z předkola, se dostala až do semifinále. Tam ovšem Slavia i Liberec svoji účast skončily. O rok později došla Slavia opět až do semifinále. Ještě v živé paměti je loňské tažení Komety z předkola až do finále, kde podlehla Pardubicím.

HC MOUNTFIELD v předkole 2009/10

Zatímco v o rok dříve utekla Jihočechům účast v předkole v posledním kole, tentokrát bylo o účasti v předkole jasno již déle. Po základní části skončili Budějovičtí na devátém místě se ztrátou jednoho bodu na osmé Bílé Tygry Liberec. To znamenala, že Tygři budou mít výhodu domácího ledu. To se nakonec ukázalo být pro další postup klíčové. V prvním zápase v Liberci vedli Jihočeši 1:0, ale domácí zápas otočili a vyhráli 2:1. Ve druhé, zápase vedli Jihočeši dokonce 4:2, ale Tygři zápas otočili na 6:5. První zápas v Budvar aréně znamenal vítězství 4:1. Druhý zápas se zapsal do dějin jihočeského hokeje, jako jeden z největších obratů v play-off. Tygři vedli již 5:2!. Jihočeši zabrali a dokázali vyrovnat, čtyři minuty před koncem třetí části. Navíc byli úspěšnější na samostatné nájezdy a zvítězili tak 6:5sn. Na řadu přišel rozhodující duel v Liberci. Ten se zapsal do historie, jako největší „výprask“ Českých Budějovic v play-off. Tygři totiž vyhráli 9:1 a postoupili dál.

Kádr mužstva HC MOUNTFIELD se od té doby změnil k nepoznání. Důkazem toho je i to, že tuto sérii pamatují jako hráči jen František Ptáček, Lukáš Květoň a Jiří Šimánek. Dva z těchto hráčů byli i bodově aktivní. František Ptáček získal tři body (1+2) a Jiří Šimánek vstřelil dvě branky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....