Banes Motor České Budějovice
22.02.2013, Michal Špírek

CEB - ZLN 2:4 - Sérii šesti domácích výher v řadě utnul Zlín

Jihočeši nesehráli proti Zlínu povedený zápas. Dvakrát sice stačili na branky hostů odpovědět, když se v přesilovce trefil Ptáček a naopak v oslabení Dej. Jenomže Zlín se dokázal dostat do vedení i do třetice a HC MOUNTFIELD ve třetí třetině už síly a útočné nápady na odpověď nenašel.

České Budějovice vyhrály před utkáním se Zlínem v domácím prostředí šestkrát v řadě. Proti PSG nastoupil HC MOUNTFIELD v bráně s Pavlem Kantorem, který shodou okolností naposledy odchytal extraligový zápas 6. ledna právě proti žlutomodrým.

První třetina nenabídla nijak pestré hokejové menu, útočných akcí se urodilo pomálu. Kantor se dostal do provozní teploty po střele Horáka, kterou našel mezi betony. Své levé tyčce pak mohl gólman děkovat v 5. minutě poté, co ji napálil Holík. Na počáteční zlínskou aktivitu odpověděl střeleckým pokusem Luňák, při přesilovce domácích si pak Sedláček zase připsal povinný zákrok proti tvrdé palbě Ptáčka. To Zlín svou první hru v početní výhodě dokázal využít na jedničku a prokázal, kde že je jeho silná zbraň. V 18. minutě se propracoval k šanci, kdy Kantor zůstal osamocen proti dorážejícím střelcům. Na Veselého ještě stačil, ale zkušený Petr Čajánek už věděl, jak dopravit puk do sítě - 0:1. Největší šanci domácích měl v první třetině na holi Jakub Suja, svou střelou z levého kruhu ale půlminutu před sirénou jen napálil tyč Sedláčkovy brány.

Druhou třetinu načalo vyloučení Köhlera. HC MOUNTFIELD se dlouho nedostával před Sedláčka, ale v čase 22:27 vyskočila Budvar Aréna nadšením. Vyrovnávací branku musel posvětit videorozhodčí. Po chvilkovém čekání se ovšem František Ptáček mohl radovat, kotouč stačil dotlačit do brány ještě před tím, než byla posunuta - 1:1. Kantor v dalším průběhu podržel svůj tým při oslabení. Rozhodčí ve 28. minutě vyloučil dalšího hráče, tentokrát zlínského Okála. Rastislav Dej v pádu dorážel puk do odkryté brány, radost domácím fanouškům ovšem překazil výborný Sedláček. Zničehonic udeřilo na druhé straně. Při rychlém kontru Kubiš našel Jakuba Šlahaře, jenž plácl do puku. Kotouč ještě tečoval budějovický bek a Kantorovi zaplulo zakončení nad ramenem do sítě - 1:2. Další vzrušení obstaralo přísné čtyřminutové vyloučení domácího obránce Janka. Jihočeši při něm zabojovali, Kotalík předal zadovkou puk do jízdy Rastislavu Dejovi a ten v čase 34:00 zamířil švihem přesně k tyči - 2:2. Jenomže Zlín si v přesilovce dokázal ztracené vedení vzít zpátky. Zdeněk Okál před bránou šikovně tečoval nahození Urbance a Kantor byl opět bez šance - 2:3. Zlín tak potlačil vzepětí domácích a do závěrečné třetiny vstupoval s jednogólovým náskokem.

PSG Zlín se ve třetí třetí třetině soustředil na obranu a celkem vyslal na bránu jen pět střeleckých pokusů. Jeden z nich měl na svědomí Kubiš, ale že stál za to... Útočník nikým neatakován po zaváhání obrany HC MOUNTFIELD upaloval proti Kantorovi, gólman ale jeho zakončení vystihl a udržel domácí ve hře. Jenomže těm se nedařilo zatlačit Zlín do defenzivy, Sedláček měl sice do konce zápasu daleko více práce než jeho protějšek, ale ani při přesilovce si domácí nedokázali vytvořit vyloženě gólovou šanci a čas se pomalu doloudal až do závěrečné minuty, kdy Českobudějovičtí odvolali při snaze vyrovnat brankáře. Petr Holík ovšem jen potvrdil zlínskou výhru za tři body. Po pokažené Květoňově přihrávce zamířil přesně do prázdné brány. Jihočeši i po této brance na 2:4 pokračovali v šesti, na skóre se už ale nic nezměnilo a Zlín si připsal cenné vítězství.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
17:27 Čajánek Veselý Honejsek
22:27 Ptáček Vydarený Langhammer
31:15 Šlahař Kubiš Kotvan
34:00 Dej Kotalík Vydarený
36:30 Okál Urbanec Holík
59:08 Okál

Střely na branku
MOU ZLN
Kotalík6
Harant6
Dej5
Ptáček5
Vydarený4
Mertl3
Luňák3
Suja3
Knotek2
Šimánek2
Langhammer2
Frühauf2
Květoň2
Červený1
CELKEM46
Zámorský5
Holík4
Veselý3
Čech3
Kubiš3
Čajánek2
Balaštík2
Šlahař2
Ondráček1
Köhler1
Honejsek1
Tesařík1
Hamrlík1
Okál1
CELKEM30

Statistika vhazování
MOU ZLN
Švihálek1/1 - 100%
Kotalík17/27 - 63%
Červený3/5 - 60%
Langhammer11/19 - 57,9%
Mertl6/11 - 54,5%
CELKEM39/65 - 60%
Čajánek11/21 - 52,4%
Köhler1/2 - 50%
Leška6/14 - 42,9%
Holík6/17 - 35,3%
Šlahař2/9 - 22,2%
CELKEM26/65 - 40%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD ZLÍN
RASTISLAV DEJ
František Ptáček
René Vydarený
PETR HOLÍK
Petr Čajánek
Jakub Sedláček
Ohlasy po zápasu
Peter Draisaitl (České Budějovice): "Nedokázali jsme hrát stylem hokeje, na který jsme se proti Zlínu připravovali. Byli jsme trapní v přesilovkách a nic jsme v nich nevymysleli. Dnes jsme si nezasloužili žádné body."

Juraj Jurík (Zlín): "Čekali jsme tlak domácích a podařilo se nám ho otupit. Snažili jsme se hrát z obrany a výhodou pro nás bylo, že jsme stále vedli. Na domácích bylo vidět, že nejsou nervóznější, a to nám pomohlo udržet výsledek. Přijeli jsme bodovat, jsme spokojeni."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....