Banes Motor České Budějovice
19.02.2013, Michal Heřman

Obránce HC Mountfield Jank mužstvu věří a chce v play-off dojít daleko

Dvacetiletý Bohumil Jank patří mezi českobudějovické naděje do budoucna. V kádru HC MOUNTFIELD se ale usadil již letos a nastupuje pravidelně celou sezonu. Nezastavilo ho ani zranění kolene a na blížící se boje v play-off je plně připraven. "Soupeře si nevybíráme. Chceme uspět a v takovém případě musíme porazit každý tým," uvedl mladý bek před vyřazovacími boji.

První čtvrtina soutěže nebyla ideální a tým dost bodově ztrácel. Naopak poslední část je naopak velmi dobrá. Můžete říct, co se během základní části změnilo?
První čtvrtina byla těžká hlavně z důvodu velkého počtu zraněných. Hned v úvodu se zranil Lukáš Květoň, Jakub Langhammer i Jakub Kovář. Tým tedy nebyl kompletní a projevovalo se to na výsledcích. Potom k nám přišli kluci z NHL a po kouskách je jsme se víc a víc zlepšovali. Bohužel ale opět přišly zranění. Když už se někdo uzdravil, tak ho na marodce vystřídali další dva. Tady bych viděl největší rozdíl. Ke konci se sezony se marodka alespoň z části vyprázdnila a tým se ustálil. Se spoluhráči jsme si konečně více sedli a výsledkem je, že se dokázalo bodovat a více se daří.

Co jste si odnesl z období, kdy v extralize působili hráči z NHL?
Byla to obrovská zkušenost. Kluci mi ukázali další možnosti, jak pracovat na ledě i mimo něj. Šli příkladem i chováním v šatně. Důležité bylo, že se zvedla úroveň celé extraligy. Hráči, kteří byli v Kladně nebo v Pardubicích zápasy dokázali vyprodat a stejně jako kluci, kteří hráli za nás, strhnout celý tým k lepším výkonům. Jsem rád, že jsem si s nimi mohl zahrát. Byl to veliký zážitek.

Právě v utkání s Kladnem jste nastupoval po boku Františka Ptáčka a hlídali jste formaci s Jágrem a Plekancem. Jágra jste několikrát po vzájemném souboji připravil o puk a z tribuny bylo vidět, že na vás měl zlostné pohledy. Vzpomenete si, o co šlo?
Pravda je, že několik tvrdších soubojů mezi námi bylo. Samozřejmě jsem zaregistroval, že se po mě díval a padlo i několik ostřejších slov. Vše ale bylo v zápalu hry a nemyslím si, že by to bylo z tohoto pohledu o tolik jiné, než podobné situace v jiných utkáních.

Bohumil Jank
S velikou pravděpodobností jste si zajistili předkolo play-off. Přemýšlíte o možných soupeřích?
Samozřejmě bychom chtěli postoupit co nejdále a v takovémto případě si soupeře nemůžeme vybírat. Na koho narazíme, tak toho potřebujeme porazit.

Nedávno jste byl i vy na soupisce zraněných. V posledních zápasech jste již nastoupil, takže je vše v pořádku?
Měl jsem zraněné koleno. Stalo se mi to v utkání s Litvínovem, když jsem se nešťastně srazil s Jirkou Šimánkem. Koleno jsem si podvrknul a měl tam natržený vaz. Naštěstí rekonvalescence byla úspěšná a jsem pro další zápasy plně k dispozici.

V produktivitě máte letos bilanci 0+6. Vyčítáte si, že jste zatím nedal gól?
Určitě mě to mrzí, protože jsem několik šancí na gól měl. V jednom utkání jsem nastřelil tyčku, ale bohužel gól z toho nebyl. Musím více střílet a snažit se prosadit z pozic, odkud jsem to dříve nezkoušel. Když to nebude na čistou střelu, tak se pokusit puk na branku nahodit a třeba tam propadne nebo ho někdo z kluků bude tečovat. Gól by mě samozřejmě těšil, ale hlavní je týmový úspěch.

Zápas s Plzní je hodně diskutovaný kvůli vyrovnávající brance. Byl jste na ledě spolu s Ptáčkem? Jak jste tuto situaci viděl?
Byl jsem na střídačce a šlo o spornou situaci. Jeden souboj byl za brankou, druhý před ní. Franta Ptáček tam měl tuším dva Plzeňáky, ale nemyslím si, že by to udělal schválně. Žádný úmysl v tom nebyl.

Do konce základní části na vás čekají Zlín, Vary a Slavia. To je devět možných bodů a stále tak je ve hře přímý postup do play-off. Bavíte se o tom v kabině?
Pár slov o možnosti udělat první šestku v kabině padlo, ale nikdo se o to extra nezajímá. Řešíme každý zápas jednotlivě a uvidíme, co bude po dvaapadesátém kole. Když by se nám podařilo všechny zbývající zápasy vyhrát a do šestky se dostat, tak o to více by to pro nás byl bonus v pohodě většího klidu pro boje ve čtvrtfinále. I když půjdeme do předkola, tak uděláme vše pro to, abychom se dostali co nejdál.

Dokážete odhadnout, kam byste mohli v play-off dojít pokud se marodka ještě více vyprázdní?
To je těžké spekulovat, kam bychom mohli dojít. Máme bojovné, obětavé mužstvo a myslím si, že tohle by pro nás mohla být výhoda. Padáme do střel, v defenzivě makáme jako tým a pokud se ještě více semkneme, tak můžeme dojít hodně daleko.

Vedení Mountfieldu má koncepci založenou na dávání šancí mladým hráčům. Bavil jste se s vedením a trenéry jaká bude vaše pozice v nadcházející sezoně?
Něco už proběhlo a řekli jsme se i nějaké konkrétní věci. Nevím ale, jestli se k tomu nyní můžu vyjadřovat. Každopádně jsem nesmírně moc rád, že mi Mountfield dal šanci a že můžu být členem kádru. Je to pro mě obrovská zkušenost, že mohu hrát dospělý hokej. Budu se snažit posunovat co nejdál.

Co vaše budoucnost? Kde byste si chtěl zahrát?
Samozřejmě, jako každý hráč, mám sen zahrát si NHL a postavit se před jejich vyprodanou halu. Dávám si ale postupné cíle. Chci se prosazovat dál a dál. Nyní je priorita extraliga a potom se uvidí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....