Banes Motor České Budějovice
16.02.2013, Michal Heřman

Mountfield bojuje o přímý postup. Jeho formu prověří Plzeň

Č. B u d ě j o v i c e – Hokejisté HC MOUNTFIELD mají za sebou dobré období, ve kterém se výrazně přiblížili předkolu play-off. To ale není vše, protože ve hře je stále i přímý postup. Po výhře nad silným Třincem čeká Jihočechy další těžký soupeř. V neděli se představí na ledě extraligového lídra HC Škoda Plzeň. Úvodní buly utkání bude vhozeno v 17:30.

O soupeři – HC ŠKODA PLZEŇ

Plzeňský tým si od začátku sezony navykl být na vítězné vlně a na ní se vezl prakticky po celý průběh sezony. Každý tým si ale během roku vybírá slabší části a právě v té se Plzeň nachází v posledních týdnech. V lednu Západočeši prohráli sedmkrát v řadě a navíc přišli o elitního útočníka Milana Gulaše, který přestoupil do ruského Magnitogorsku. Až na začátku února dali Plzeňští vzpomenout na své výkony během sezony a porazili Vítkovice 3:0 a nepříjemnou Spartu na jejím ledě 4:2. Poté ještě odehráli dva venkovní zápasy, které ale prohráli. V Brně 2:3 po nájezdech a Chomutově 3:4. Právě s Vítkovicemi poprvé nastoupila i posila Petr Vampola, který během odehraných čtyř duelů zaznamenal čtyři asistence.
HC Škoda Plzeň - HC MOUNTFIELD
neděle 16.2.
17:30
ČEZ aréna


Zaostřeno: Martin Straka

Martin Straka je šéf a matador plzeňského hokeje. Ve svých 40 letech je nejproduktivnějším hráčem Škody (O jeden bod více má Milan Gulaš, který už v Plzni nepůsobí – pozn. autora). Během své bohaté kariéry působil v NHL v dresu Pittsburghu, Los Angels, Ottawy, Floridy a New Yorku Rangers. V Pittsburghu působil po boku Jaromíra Jágra a jejich spolupráce byla pro všechny obrany velkou hrozbou. V sezoně 2000/2001 v základní části NHL získal 95 kanadských bodů.

Třikrát si zahrál na olympiádě i světovém šampionátu. Byl členem turnaje století v Naganu a zlato získal na MS v roce 2005. Do Plzně se vrátil v roce 2008 po angažmá v New Yorku. Straka nikdy v kariéře neoblékl v Česku či Evropě jiný než plzeňský dres. S Plzní zaznamenal úspěch v uplynulém ročníku, když tým dovedl na celkové třetí místo. Na následujícím videu se můžete podívat na jeho akce z bronzové sezony.

Z tábora HC MOUNTFIELD

HC MOUNTFIELD se vzchopil v nejvhodnější dobu a díky pravidelnějšímu bodovému zisku se v tabulce posunul až na současné osmé místo. To ale nemusí být vše, protože díky zaváhání šestého Litvínova z uplynulého kola Jihočeši stáhli ztrátu na přímý postup do play-off na tři body. Stále se ale ještě musí také sledovat situace pod Budějovicemi. Jedenácté Pardubice mají sice zápas k dobru, ale jejich manko činí devět bodů. A protože do konce základní části extraligy zbývají odehrát čtyři kola, tak postup Jihočechů alespoň do předkola je hodně blízko.


„V utkání s Třincem byl k vidění dobrý hokej. Zpočátku jsme zapomínali na cestu domů a mysleli příliš ofenzivně. Udělali jsme nějaké nesmysly a byli za to potrestáni. Naštěstí se nám podařilo otočit skóre a těší mě, že mužstvo je stabilní po mentální straně. Pochválit musím i mladíky ve čtvrté řadě. Nadále platí, že do konce základní části potřebujeme získávat body a to jakýmkoliv způsobem,“ uvedl trenér Peter Draisaitl po pátečním utkání s Třincem.

Perličky zápasu

Bratr bude čelit bratrovi
V dresu Mountfieldu září v brance Jakub Kovář, v dresu Plzně zase brankáře ohrožuje jeho bratr Jan Kovář. Plzeňský útočník to navíc na svého bratra umí. Během odehraných tří zápasů se třikrát střelecky prosadil. Dva góly dal z nájezdů a jeden při hře 5 na 5, kdy tečoval nahození svého spoluhráče. „Budějovice sleduji kvůli bráchovi, aby se také dostaly do play-off. Naši zase budou nervózní a uvidíme, jak zápas dopadne. Snad se opět střelecky prosadím,“ uvedl Jan Kovář před nedělním duelem.

Mountfield na Plzeň zatím recept nenašel
Ve všech odehraných vzájemných zápasech extraligy letos byli úspěšnější Plzenští. V Budvar aréně pokaždé vstřelili čtyři góly, doma vyhráli na nájezdy.

Vzájemné zápasy z letošní sezony

10. kolo: HC MOUNTFIELD - HC Škoda Plzeň 1:4

23. kolo: HC Škoda Plzeň - HC MOUNTFIELD 3:2sn

36. kolo: HC MOUNTFIELD - HC Škoda Plzeň 2:4

Sestavy z posledního zápasu

HC MOUNTFIELD: Jakub Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Jank - Suja, Mertl, Podlešák - Dej, Kotalík, Šimánek - Knotek, Langhammer, Květoň - Rousek, Červený, Luňák.

HC Škoda Plzeň: Mazanec - Slovák, Hanzlík, Jeřábek, St. Pierre, Havíř, Frolo - Vampola, Straka, Vlasák - Kratěna, Kovář, Pletka - Balej, Kašpařík, Johnson - Dvořák, Lev, Hollweg.

Statistiky

49. kolo
HC ŠKODA PLZEŇ
vs
HC MOUNTFIELD
1.
Umístění v tabulce
8.
48 / 21 - 9 - 6 - 12
154:118 / 87
Statistiky v sezoně
(základní část)
48 / 19 - 6 - 3 - 20
128:141 / 72
Martin Straka 54 (15+39)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Aleš Kotalík 34 (14+20)
Václav Pletka (23)
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Šimánek (16)
Martin Straka (39)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Aleš Kotalík (20)
Nicolas St.Pierre 12 (2+10)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
František Ptáček 21 (4+17)
Martin Straka (26)
Pavel Kašpařík (-13)
+/- bodování v sezoně
Ladislav Kohn (5)
Rudolf Červený (-14)
Ryan Hollweg (128)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Aleš Kotalík (66)
Adam Svoboda 92,11% - 2,68
Marek Mazanec 91,83% - 2,33
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jakub Kovář 93,34% - 2,06
1. v lize
Pavel Kantor 89,93% - 3,17
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....