Banes Motor České Budějovice
31.01.2013, Lukáš Dvořák

Bojovat o předkolo přijíždí s HC MOUNTFIELD brněnská Kometa

Č. B u d ě j o v i c e - Základní část letošní extraligové sezóny se žene do své závěrečné fáze. A především týmy, které zatím nemají nic jisté, počítají každý bod do tabulky. O jistotu předkola spolu svedou souboj, na ledě Budvar arény, tabulkoví sousedé, českobudějovický HC MOUNTFIELD a brněnská Kometa. Páteční utkání o šest bodů, které leccos napoví, začíná v 17:30.

O soupeři – HC KOMETA BRNO

Takovou krizi Brněnští nepamatují. Trvá již od časů předvánočních. Všechno odstartoval Zlín, který Kometu na svém ledě porazil 6:3. Tehdy spolu oba celky bojovaly o druhé místo tabulky. Od té doby, v následujících patnácti zápasech soutěže, dokázal loňský vicemistr ligy naplno bodovat pouze jednou. Nyní je tým Zdeňka Venery přímým účastníkem bojů o předkolo play-off a může se právem strachovat, že bude součástí zápasů play-out.

Během lednového měsíce dokázali hráči Komety vybojovat deset bodů do extraligové tabulky. Plný počet bodů zvládli získat za již zmíněnou výhru na domácím ledě, proti Pirátům z Chomutova. Jednou bylo jejich utkání rozhodnuto v prodloužení, to když obrali o dva body Liberec. Naopak špatnou bilanci mají, pokud zápas dospěje do samostatných nájezdů. V lednu totiž hráči Komety ze čtyř duelů třikrát dovednostní soutěž prohráli (Sparta, České Budějovice, Slavia), jen jednou dokázali získat bod navíc, nestačily na ně Vítkovice. I tak je ale zisk deseti bodů z jedenácti střetnutí velkým zklamáním.

Nepřesvědčivé výkony hráčů z jihomoravské metropole měly za následek změny v kádru. Soupisku musel opustit zkušený centr, třiatřicetiletý Tomáš Divíšek. Toho Kometa ze svého kádru uvolnila, ten však následný den zakotvil v celku nováčka z Chomutova. Opačným směrem zamířil, na hostování do konce roku, slovenský forvard Patrik Lušňák, který v právě probíhajícím ročníku dokázal nasbírat třináct bodů (8+5). Jeho první utkání v dresu Brna bude právě v Českých Budějovicích. Kometa si také z hostování v Třebíči stáhla Vojtěcha Němce.


HC MOUNTFIELD - HC Kometa Brno
pátek 1. 2.
17:30
Budvar aréna


Zaostřeno: Leoš Čermák

Třebíčský rodák na sebe poprvé upozornil v první lize na přelomu tisíciletí. Prvním, kdo zaregistroval jeho kvality, byl Vladimír Růžička, který ho vytáhl do Slavie. S tou se hned ve své první sezoně v nejvyšší soutěži dostal do play-off. Cenný kov však získal o rok později, již v dresu Vítkovic, kam byl v průběhu ročníku vyměněn. Jeho výkony, především z play-off, mu vynesly první zahraniční angažmá. Nalákal ho Novosibirsk, kde ale zůstal pouhou sezónu, aby se po dvou letech vrátil zpět do Slavie. V týmu, kde začínal s extraligovým hokejem, se mu nedařilo podle předpokladů, a tak byl poslán do severočeského Liberce. Tam, s výjimkou krátkých angažmá v mateřské Třebíči a pražské Slavii, strávil další čtyři sezony, než se vydal na svou další zahraniční štaci. Opět ho nalákaly peníze z východu, tentokrát zakotvil v Ufě, se kterou si dokonce zahrál jediný ročník hokejové Ligy mistrů. Po sezoně však opět měnil působiště, jeho kroky mířily do známého Novosibirsku. Další sezonu ale už strávil v dresu Nižnij Novgorodu. Neustálé změny týmů a spoluhráčů byly na Čermáka příliš a ten se rozhodl, že se vrátí do nejvyšší české soutěže. Jako první po něm skočila brněnská Kometa, za kterou letos válí druhým rokem. Ve své první sezoně dokázal během základní části nasbírat třiatřicet bodů (18+15), v play-off pomohl Brnu k zisku stříbrných medailí patnácti body (5+10). Za jednačtyřicet utkání letošní sezony zatím získal o něco málo bodů, přesněji pětadvacet (9+16). Při současné absenci disciplinárně potrestaného Jakuba Svobody a po odchodu Tomáše Divíška bude on, společně s Hynkem Zohornou a Janem Hruškou, klíčovým hráčem Komety při pátečním utkání na ledě Českých Budějovic. Zvládne se v zápase prosadit a dostat se třeba i do Zlaté helmy, jako touto brankou z buly?

Z tábora HC MOUNTFIELD

Českobudějovický kádr sužuje před koncem základní části velká marodka. Nově mezi dlouhodobě zraněného Mikuše, Soudka, Sáblíka a Podlešáka přibyl Kolarz, a také není jasné, jak dlouho bude trenér Draisaitl postrádat poměrně novou posilu, Vladimíra Škodu. Lépe to vypadá s dvojicí Kohn - Jank, která ještě s největší pravděpodobností stihne zasáhnout do bojů základní části. Čerstvou posilou kádru je pak sparťanský Lukáš Luňák.

Okénko trenéra Petera Draisaitla

„Proti Kometě víme, o co půjde a co hrajeme. Musíme si dát však pozor. Kometa i přes poslední nepodařené výsledky je pořád kvalitní tým a nesmíme nic podcenit. Vzhledem k jejich sérii proher se snaží dělat vše proto, aby nepříznivou šňůru zlomili. Touha vyhrát konečně jedno utkání je dělá pro nás velice nebezpečné. My se tak budeme snažit, aby se jim to nepovedlo zrovna u nás. V současné situaci jsou pro nás body nesmírně důležité a potřebujeme je získávat v každém utkání až do konce základní části.“

Perličky zápasu

Premiéry nových hráčů
Do pátečního utkání nastoupí na obou stranách nové akvizice. V českobudějovickém dresu se poprvé představí útočník Lukáš Luňák, který přišel na hostování z pražské Sparty, i když většinu sezóny strávil v prvoligových Litoměřicích. Ve Spartě získal letos dva body (1+1), v Litoměřicích čtyři body (0+4). Domácí touto posilou řeší aktuální marodku v týmu. Za Kometu ve svém prvním utkání nastoupí útočník Patrik Lušňák, který přišel z Chomutova náhradou za Tomáše Divíška. U Pirátů letos nasbíral třináct bodů (8+5). Dokáží se Luňák a Lušňák prosadit v nových působištích?

Nejdelší série vítězství a porážek
HC MOUNTFIELD ve svém posledním zápase na ledě Sparty ukončil sérii šesti zápasů bez porážky. Jednalo se o nejdelší úsek letošního ročníku, ve kterém českobudějovický tým nepoznal chuť prohry. To brněnská Kometa zažívá přesně opačnou sérii. Poslední ztráta s pražskou Spartou byla již šestou porážkou v řadě, což znamená její nejdelší čekání na výhru v sezóně. Zažije Brno sedmou prohru za sebou, nebo dokáže přerušit tuto nelichotivou bilanci?

Rozhodne o vítězi opět nastavený čas?
Ze tří letošních vzájemných zápasů jen jeden skončil v normální hrací době. Na začátku sezóny doma Kometa porazila českobudějovický HC MOUNTFIELD 5:1. Zbylé dva zápasy skončily poměrem 3:2 pro jihočeský klub. Jenže nejprve v prodloužení, poté po samostatných nájezdech. Na body tak zatím vítězí tým Zdeňka Venery. Budeme znát vítěze po šedesáti minutách, nebo znovu dojde k dělení bodů?

Vzájemné zápasy z letošní sezony

6. kolo: HC Kometa Brno - HC MOUNTFIELD 5:1

19. kolo: HC MOUNTFIELD - HC Kometa Brno 3:2sn

32. kolo: HC Kometa Brno - HC MOUNTFIELD 2:3p

Sestavy z posledního zápasu

HC MOUNTFIELD: Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Dietz - Suja, Mertl, Šimánek - Kotalík, Dej, L. Květoň - Rousek, Langhammner, Knotek - Marek, Červený, Švihálek

HC Kometa Brno: Trvaj - Žižka, Dujsík, Bičánek, Švrček, Kováčik, Malec, M. Hruška, Valach - Dlouhý, Čermák, H. Zohorna - Jakub Svoboda, J. Hruška, T. Svoboda - Erat, Petrovický, Holec - Burian, Koreis, Dočekal

Statistiky

45. kolo
HC MOUNTFIELD
vs
HC KOMETA BRNO
10.
Umístění v tabulce
9.
44 / 16 - 6 - 3 - 19
114:132 / 63
Statistiky v sezoně
(základní část)
44 / 16 – 4 – 8 - 16
129:131 / 64
Aleš Kotalík 31 (12+19)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jan Hruška 38 (16+22)
Jiří Šimánek (16)
Nejlepší střelec v sezoně
Jan Hruška, Jakub Svoboda (16)
Aleš Kotalík (19)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jan Hruška (22)
František Ptáček 15 (2+13)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Jozef Kováčik 15 (5+10)
Ladislav Kohn (5)
Rudolf Červený (-15)
+/- bodování v sezoně
Jakub Svoboda (23)
Róbert Petrovický (-14)
Aleš Kotalík (56)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Radim Bičánek (88)
Jakub Kovář 93,15% - 2,07
Pavel Kantor 89,93% - 3,17
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jiří Trvaj 90,71% - 2,84
Martin Falter 91,02% - 3,04
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....