Banes Motor České Budějovice
30.01.2013, Matěj Mayer

České Budějovice mají v mládežnických reprezentacích pět zástupců

Už před měsícem skončil vrchol sezony mládežnického hokeje, kterým je každoročně mistrovství světa juniorů. Na akci se podívali i hráči Českých Budějovic - Michal Švihálek a také Lukáš Sedlák, který nyní působí v zámoří a byl dokonce zvolen kapitánem českého výběru. Od nového roku se však začínají reprezentační výběry soustředit na své další akce s ročníky o rok mladšími. Nejstarší kategorií je letos ročník 1994, který bude hrát zatím pod hlavičkou U19. České Budějovice mají v první nominaci pět zástupců.

Reprezentace U19

Z reprezentace do devatenácti let vzejde nový výběr do dvaceti let, který bude hrát opět na konci roku mistrovství světa juniorů. První letošní akcí U19 je turnaj pěti zemí, který se bude konat v Ostravě. Turnaje se zúčastní kromě České republiky i Němci, Finové, Švýcaři a také Švédska reprezentace, která disponuje tradičně velice silnými jmény. Turnaj se odehraje ve dnech od 6. do 10. února.

Osmnáctiletý Karel Plášil si vysloužil nominaci do U19
Nominaci letos tvoří hráči ročníku 1994 a mladší. Ve výběru najdeme pouze jednoho hráče Českých Budějovic. Svými výkony v juniorském mužstvu si o nominaci řekl obránce Karel Plášil. Ten se čtrnácti body (4+10) suverénně ovládl bodování obránců v jihočeském mužstvu. Náhradníkem je další obránce Tomáš Prokop.

Program turnaje
6.2. Česká republika – Německo 18:30
7.2. Česká republika – Finsko 18:30
9.2. Česká republika – Švýcarsko 18:30
10.2. Česká republika – Švédsko 16:30

Reprezentace U18

Osmnáctka má na programu soustředění a také turnaj pěti ve švédském Jonkopingu. Mladíci se sešli už 27. února na zimním stadionu v Rokycanech, kde odstartují nejprve soustředění a po pár dnech se vydají do Švédska, kde je čeká turnaj pěti zemí. Svěřence trenéra Luďka Bukače prověří velmi silné zastoupení nejsilnějších hokejových zemí světa. K domácímu Švédsku se přidá Finsko, USA a Rusko. Bude se tedy jednat o velmi těžké zápasy, které nám opět ukáží, jak je na tom náš mládežnický hokej.

Luboš Rob už letos stihl nastoupit za "A" mužstvo
Reprezentanti U18 jsou letos hráči ročníku 1995 a mladší. Mezi nominovanými jsou hned dva zástupci Českých Budějovic. Útočníci Luboš Rob a Václav Pašek v poslední době dostávají pravidelně pozvánky do reprezentace. Prvně jmenovaný si už letos odbyl premiéru v prvním mužstvu HC MOUNTFIELD a v bodování juniorů se dělí v českobudějovickém mužstvu o první příčku (21 bodů). Pašek v poslední době nastupoval už spíše za starší dorost, kde si drží průměr přes jeden bod na zápas (12 zápasů, 15 bodů).

Program turnaje
6.2. Švédsko – Česká republika 19:00
7.2. Finsko – Česká republika 15:30
8.2. USA – Česká republika 19:00
10.2. Rusko – Česká republika 11:30

Reprezentace U17

Sedmnáctiletí hokejisté se zúčastní turnaje pěti turnaje pěti ve finském Järvenpää ve dnech od 6. do 10. února. V polovině února je navíc na programu Evropská olympiáda mládeže 2013, která se bude konat v Rumunsku. Na turnaji pěti si mladíci zahrají se stejnými soupeři jako osmnáctka. I zde bude tedy zajímavé sledovat porovnání s elitními hokejovými mocnostmi.

Do nominace se opět dostal i Jiří Smejkal, kterému se podařila poslední reprezentační akce

Ze současných hráčů Českých Budějovic je na turnaj pěti nominován pouze Jiří Smejkal. Hbitý útočník je se sedmatřiceti body (15+22) druhým nejproduktivnějším hráčem ve starším dorostu HC České Budějovice. Dále jsou v nominaci hráči, kteří hokejově vyrůstali v Českých Budějovicích, ale nyní hrají v zahraničí. Konkrétně jsou to Pavel Pýcha (Salzburg) a Lukáš Vopelka (Örebro, Švédsko). Na olympiádu mládeže se však počítá i s obráncem českobudějovického staršího dorostu Josefem Matouškem. Ten byl letos v této kategorii v Českých Budějovicích nejmladším stabilně hrajícím obráncem, mezi staršími zadáky byl však nejlepším střelcem se šesti brankami.

Program turnaje
6.2. Česká republika – Finsko 19:00
7.2. Česká republika – Švédsko 17:00
8.2. Česká republika – Rusko 17:00
9.2. Česká republika – USA 13:00

Reprezentace U16

Nejmladší reprezentační kategorie má na programu turnaj čtyř zemí v Rusku. Mladíci se utkají s nejlepšími evropskými zeměmi. Hlavním trenérem výběru je Pavel Arnošt, který si však mezi vyvolené nevybral ani jednoho zástupce českobudějovického hokeje. V souvislosti s místním hokejem můžeme jmenovat obránce Josefa Zajíce, který oblékal v minulé sezoně dres mladšího dorostu Českých Budějovic a nyní se připravuje na cestu do Ruska.

Program turnaje
8.2. Česká republika – Švédsko 16:30
9.2. Česká republika – Finsko 15:00
10.2. Česká republika – Rusko 18:30

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....