Banes Motor České Budějovice
25.01.2013, Petr Kaše

Moment zápasu: Přesilové hry rozhodují zápasy, říká šťastný střelec

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Šest utkání již trvá vítězná série hokejistů HC MOUNTFIELD. V důležitém souboji s Pardubicemi tahali Jihočeši dlouho za kratší konec, poté ale využil přesilovku Langhammer a o vítězství domácího mužstva rozhodl tři minuty před koncem Lukáš Květoň, který potrestal další vyloučení pardubického mužstva. Českobudějovický útočník byl po utkání pochopitelně spokojený a vysvětloval důležitost přesilových her.

V minulém kole se nejvýraznějším způsobem podepsal pod obrat s brněnskou Kometou, když nejprve v závěru utkání vyrovnal a následně v penaltovém rozstřelu rozhodl o vítězství Jihočechů. Také v utkání s Pardubicemi se pasoval do role hlavního hrdiny. V 57. minutě, tedy ve stejném čase jako v utkání s Kometou, potrestal vyloučení Tomáše Zohorny a podruhé za sebou si připsal vítěznou trefu.

Lukáši, dnes se asi shodneme, že rozhodly přesilové hry, ve kterých jste vstřelili obě branky?
Určitě, dnes se nám přesilovky příliš nedařily, ale paradoxně jsme v nich vstřelili obě branky, což utkání rozhodlo. Přesilové hry dělají hodně a rozhodují zápasy. Když je neproměňujete, nemůžete pomýšlet na úspěch.

Lukáš Květoň

V minulém kole jste dvěma brankami rozhodl utkání s Kometou, také dnes se vaše branka ukázala jako vítězná, takže asi spokojenost že?
Samozřejmě jsem spokojený, ale na druhou stranu je jedno, kdo toho góla dá. Jestli já, nebo kdokoliv jiný. Důležité je, že se nám daří bodovat. Snažíme se dostat v tabulce co nejvýš a nehrát play-out, to je pro nás v tuto chvíli rozhodující.

Dnešní trefa zřejmě patřila k těm jednodušším, když jste dorážel kotouč do odkryté branky.
Renda (René Vydarený – pozn. redakce) vypálil, brankář to vyrazil betonem a přede mnou byla prázdná branka. Růžička si proti střele vyjel hodně z branky a já jsem to měl už jednoduché.

Neprohráli jste již šest utkání v řadě, navíc jste v těchto zápasech inkasovali dohromady pouze šestkrát. Čím to, že se vaše obranná hra tolik zlepšila?
Všechno je postavené na tom, že máme neskutečného gólmana, který nás dnes opět výrazně podržel. Za stavu 1:1 pochytal několik tutovek a my mu můžeme pouze děkovat, chytá opravdu fantasticky. Snažíme se mu co nejvíc pomáhat a zodpovědně bránit, na druhou stranu musíme také nějaké branky vstřelit.

Dnešní utkání bylo pro obě mužstva velmi důležité. Díky vítězství jste se Pardubicím vzdálili na rozdíl osmi bodů a nadále se držíte v desítce zaručující účast v předkole play-off.
Jsme samozřejmě velmi šťastní, že se nám dnes podařilo zvítězit, ale čekají nás další těžké zápasy. Musíme jít dát a snažit se získat z každého zápasu nějaké body. Rozhodně ještě není nic rozhodnuto.

Moje vyloučení nám prohrálo zápas, mrzelo smutného hrdinu

Hodně skleslý a zklamaný byl po utkání hostující útočník Tomáš Zohorna. Právě on byl v klíčovém okamžiku utkání vyloučen za hákování a Lukáš Květoň dokázal jeho prohřešek proti pravidlům potrestat. Pardubický útočník po utkání cítil křivdu, neboť považoval vyloučení za nespravedlivé.

Tomáši, co říci k dnešnímu utkání?
Určitě velké zklamání. Na Budějovice jsme před utkáním ztráceli pět bodů, teď se ztráta navýšila na osm. Utkání bylo vyrovnané, dostali jsme se do vedení a měli jsme i další šance, ale domácím se podařilo v přesilovce vyrovnat. Na konci přišlo vyloučení, o kterém si všichni myslíme, že nebylo. V oslabení jsme inkasovali podruhé a bohužel jsme prohráli.

Tomáš Zohorna

Právě vy jste byl smutným hrdinou okamžiku. Váš zákrok vyhodnotili rozhodčí jako hákování a v následné přesilovce jste inkasovali podruhé.
Moc mě to mrzí. Kotouč se ode mne odrazil k jejich hráči, kterého jsem se o něj snažil obrat. Při tom jsem mu zavadil o hokejku a on to neustál. Myslím si, že to faul nebyl. Bohužel nám to prohrálo zápas a body nám to nevrátí.

V sezóně máte již třetího šéfa střídačky, i když Miloš Říha oficiálně vystupuje jako sportovní manažer. Co změnil nový trenér od svého příchodu?
S novým trenérem přišly nějaké změny a také nová taktika. Snažíme se hrát lépe zezadu, trenér nás hodně hecuje, chce po nás, abychom do všeho chodili na sto procent a plnili si své taktické pokyny. Dnes se nám to bohužel nepodařilo, proto jsme prohráli.

Šancí jste si dnes vypracovali dost, ale Jakuba Kováře jste dokázali překonat pouze jednou. Jak vy jste viděl jeho výkon?
Chytal dobře, na druhou stranu každý brankář se dá překonat. Měli jsme několik dobrých šancí, ale nepodařilo se nám je proměnit. Nebyli jsme dnes dostatečně důrazní před brankou.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....