Banes Motor České Budějovice
24.01.2013, Michal Špírek

Důležitý souboj v Budvar Aréně! Vzdálí se domácí pronásledovatelům?

Č. B u d ě j o v i c e - Byť do konce základní části Tipsport extraligy zbývá poměrně dlouhá cesta a ve hře je ještě pořádná porce bodů, může páteční duel mezi HC Mountfield a Pardubicemi značně napovědět, jak na tom týmy bojující o desítku jsou a budou. Přijďte podpořit budějovické barvy, zápas začíná v 17:30!

O soupeři – HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE

Po získání mistrovského titulu se v Pardubicích nečekalo, že tým bude mít potíže dostat se na pozice zajišťující boje play-off. Jenomže aktuálně jsou Východočeši až jedenáctí, a tak se v Pardubicích bije na poplach.

Fanoušci klubu kvitovali návrat trenéra Miloše Říhy. Svérazný kouč, který poslední sezóny působil v KHL (kde v roce 2011 dokonce obdržel ocenění za nejlepšího trenéra sezóny), byl letos nečekaně odvolán od týmu Petrohradu. Po krátké pauze ale našel angažmá ve městě, kde již v minulosti úspěšně působil. A hned zažil v posledním kole s týmem vítěznou premiéru - na jeho svěřence nestačila Plzeň. Zajímavostí je, že Miloš Říha navenek nemůže vystupovat jako trenér pardubických hokejistů, ale oficiálně funguje jako manažer - a to kvůli závazkům ze smlouvy v Rusku, které mu nedovolují trénovat v této sezóně jiný tým.

Říha tak je v sezoně již třetím trenérem Pardubic. Kouči Trličíkovi, jenž nahradil v průběhu ročníku Hynka, zlomily vaz porážky s dvěma nejhoršími týmy ligy - Libercem a Chomutovem.


HC MOUNTFIELD - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
pátek 25. 1.
17:30
Budvar aréna


Zaostřeno: Tomáš Rolinek - jen první z velkých útočných posil Pardubic?

Fanoušci "perníkářů" nedávno oslavili vedle příchodu trenéra Říhy i další velký návrat - z Ruska totiž dorazil útočník Tomáš Rolinek. Hráč, který ve své kariéře slavil mimo jiné i zisk titulu mistra světa v roce 2010, se stal srdcem týmu a ihned mu bylo svěřeno kapitánské céčko. Jenomže k posledním dvěma duelům útočník kvůli zranění nohy nenastoupil - dá se do kupy pro duel s Budějovicemi?

Pardubičtí ale mají na mušce i další známé hráče - do svých služeb lákají čtyřiatřicetiletého střelce od pánaboha Petra Sýkoru a také Josefa Marhu, který si též zahrál v NHL a s Davosem získal ve Švýcarsku pět mistrovských titulů. "Jsou to vynikající hokejisté a mohu potvrdit, že jsme s nimi v kontaktu. A nejenom s nimi, snažíme se dát dohromady kádr pro příští sezonu," uvedl šéf Pardubic Šebek pro idnes.cz.

Z tábora HC MOUNTFIELD

Českobudějovickým hokejistům se už podruhé v sezóně podařilo vyhrát pětkrát za sebou. Zásluhu na tom má poctivá práce celého týmu a také ve výtečné formě chytající Jakub Kovář, který za svá záda pustil jen pět puků. Jihočeši si za cíl dali postup do předkola play-off, ale v našlapané tabulce se nenápadně přibližují i přímému postupu do vyřazovacích bojů - na šesté místo ztrácejí šest bodů. Jenomže na druhé straně číhají třeba právě Pardubice, které jsou na jedenácté pozici pozadu jen o pět bodů a navíc mají oproti celkům před sebou jedno utkání k dobru. V pátek tak bude k vidění skutečně velmi důležitý zápas!

Okénko trenéra Petera Draisaitla

„Strašlivě nerad se opakuji. Ale před Pardubicemi pro nás platí opět to samé, jako před všemi posledními zápasy a také všemi zápasy, které nás do konce základní části ještě čekají. Cíl je jediný, být do desátého místa. A k tomu jednoduše prostě musíme získat jakýkoliv způsobem dostatečný počet bodů. V případě Pardubic nám je jasné, že soupeř přijede velice dobře motivován. Jednak jim jde o to samé, jako nám, a za druhé dostali nedávno impulz v podobě nového trenéra. Určitě tak budou nepříjemným soupeřem. My budeme muset být od začátku lépe připraveni, než tomu bylo s Kometou Brno. Budeme muset předvést konstantní výkon po celých šedesát minut a také všemi hráči od první do čtvrté pětky.“

Perličky zápasu

HC Mountfield je s Pardubicemi zatím stoprocentně úspěšný. Chystá odvetu za loňskou sezónu?
Českobudějovičtí sehráli v sezóně s Východočechy tři zápasy a vytěžili z nich maximum - devět získaných bodů. Zařadí se Pardubice v pátek vedle Liberce, který prohrál s HC Mountfield ve všech zápasech? Paradoxní je, že v minulém ročníku to byly naopak Pardubice, kdo Českobudějovické čtyřikrát porazil.

Oslavenci proti sobě
Kluby z Budějovic a z Pardubic v posledních kolech uctily svou minulost. Zatímco Jihočeši zavzpomínali na kořeny, které se začaly odvíjet před pětaosmdesáti lety, Východočeši slavili hned devadesátiny klubu. A zvolili k tomu podobný způsob, jako HC Mountfield. I oni nastoupili v historických dresech s nápisem Tesla na hrudi.

Oba tábory počítají padlé
Že se s početnou marodkou potýká HC Mountfield, to je na jihu již obehraná písnička. Aktuálně je ve stavu zraněných sedm hráčů. Jenomže ani Pardubičtí si nemohou vyskakovat - mimo hru je Salfický, Ďaloga, Marušák, Rolinek, Brendl a Starý.

Roman Vráblík slaví v pátek 23. narozeniny!

Vzájemné zápasy z letošní sezony

4. kolo Pardubice - HC MOUNTFIELD  2:3
17. kolo HC MOUNTFIELD – Pardubice 5:2
30. kolo Pardubice - HC MOUNTFIELD 1:3

Sestavy z posledního zápasu

HC MOUNTFIELD: Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Kolarz, Vráblík - Suja, Mertl, Šimánek - Rousek, Knotek, Škoda - Dej, Kotalík, Květoň - Červený, Švihálek.

HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE: Růžička – Benák, Kočí, Píša, Vašíček, Gawryletz, Mocek – Bartek, Nosek, Somík – Endál, Zohorna, Tybor – Radil, Cetkovský, Buchtele – Veselý, Kousal, Semorád.

Statistiky

43. kolo
HC MOUNTFIELD
vs
HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE
9.
Umístění v tabulce
11.
42 / 15 - 6 - 3 - 18
110:127 / 60
Statistiky v sezoně
(základní část)
41 / 16 – 2 – 3 - 20
124:137 / 55
Aleš Kotalík 30 (11+19)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Martin Bartek 33 (17+16)
Jiří Šimánek (16)
Nejlepší střelec v sezoně
Martin Bartek (17)
Aleš Kotalík (19)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Václav Benák (18)
František Ptáček 14 (2+12)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Václav Benák 23 (5+18)
Ladislav Kohn, Roman Vráblík (5)
Rudolf Červený (-14)
+/- bodování v sezoně
Václav Benák (12)
Martin Bartek (-12)
Aleš Kotalík (56)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Jiří Marušák (54)
Jakub Kovář 93,04% - 2,08
Pavel Kantor 89,93% - 3,17
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Martin Růžička 89,24% - 3,63
Vladimír Koutský 90,91% - 3,05
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....