Banes Motor České Budějovice
19.01.2013, Jakub Musil

Hrát v těch dresech byl moc pěkný pocit, míní Šimánek s Ptáčkem

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Českobudějovický klub slavil v minulých dnech 85 let od svého založení a takto významné jubileum nemohlo zůstat bez povšimnutí. Jihočeši si jej připomněli vytažením dresu Františka Vacovského a historickými dresy, ve kterých odehráli utkání proti Litvínovu a možná i díky nim vybojovali důležité tři body.

František Ptáček: „Z těch dresů na vás dýchne úplně jiná atmosféra...“

František Ptáček vstřelil svou 111. branku
V jednoduchosti je krása. Žádné moderní designové prvky, žádná reklamní loga, zkrátka jen tři barvy a název klubu, který bude navždy v srdcích všech fanoušků budějovického hokeje. Domácí hráči si u příležitosti 85 let od vzniku klubu navlékli historické dresy, ve kterých hrály legendy českobudějovického hokeje, a možná i díky nim doslova vydřeli důležité vítězství. „Když jsme dnes přišli před zápasem do kabiny a ty dresy tam visely, tak na vás dýchne taková ta atmosféra, je to úplně něco jinýho, ta síla těch kluků, kteří tady dříve hráli...,“ přemítal František Ptáček a pokračoval „musím říct, že i vzhledově jsou parádní, takže já jsem měl strašnou radost, že jsme s nimi mohli hrát a udělat tři body.“ Jihočeši v posledních třech zápasech zaznamenali sedm bodů a zdá se, že jsou opět při chuti. František Ptáček se na vítězství podílel rozhodující brankou, která má v jeho rekordních 1073 odehraných zápasech pořadové číslo 111. „My teď musíme mít chuť, protože jsme na hraně úspěchu a neúspěchu. Takže my musíme mít chuť každý zápas a jít do toho po hlavě. A možná právě to, že jsme chtěli malinko víc, dnes rozhodlo.“


Jiří Šimánek: „Věšet panu Vacovskému dres pro mě byla pocta“

Historické dresy si pochvaloval i kapitán Jiří Šimánek. „Hrát v těch dresech byl moc pěkný pocit. Jsou moc hezké a když tam navíc nejsou reklamy, tak to vypadá úplně jinak. Ale ty reklamy už k tomu dnes bohužel patří. Jsem rád, že si jednu sérii dresů budeme moci ponechat,“ usmíval se Šimánek, který měl před úvodním vhazování veledůležitý úkol. Jako kapitán asistoval slavnostní ceremonii, při níž byl ke stropu Budvar arény vytažen dres legendárního budějovického obránce Františka Vacovského, pamětníka jediného budějovického titulu ze sezony 1950/1951 a mistra světa z roku 1949. „Pan Vacovský je vlastně asi jeden z posledních pamětníků, co tady získali titul. Určitě mu náleží veliká pocta a věšet mu dres pro mě také byla určitě pocta,“ uznal tahoun budějovického celku.

Jiří Šimánek byl po zápase v dobré náladě
Budějovičtí vědí, že každý bod může mít v konečném zúčtování cenu zlata a tomu také přizpůsobili svůj styl hry. „My jsme si zase řekli, že to musíme hrát od zadu. Dneska jsme dostali jeden gól a o tom to je! Předtím jsme jich dostali třeba pět, šest a my nejsme tým, který jich dá šest nebo sedm. Každý bod se teď bude počítat. Zbývá ještě dvanáct kol, takže musíme brát každý bod, jít zápas od zápasu a z každého vydolovat co nejvíc,“ naznačuje usměvavý útočník plány do dalších zápasů. Sám si na nedostatek prostoru na ledě stěžovat nemůže. Po odchodu hráčů zpět do NHL zůstal Šimánek pilířem mužstva a v předešlých zápasech ukázal, že se své role zhostit dokáže. V posledních dvou zápasech se blýskl ve své oblíbené disciplíně - samostatných nájezdech - a další branku dokázal přidat i dnes. „Dneska jsme nastupovali hlavně na jejich první lajnu, takže na tom ledě jsem toho strávil víc, což bylo lepší, protože jsem byl víc v tempu. Při troše dobrý vůle jsem mohl dát tři, čtyři góly, kdybych po té teči netrefil vždycky toho gólmana, kterej stál veprostřed. Ale aspoň ten jeden byl dobrej,“ smál se optimisticky naladěný patriot českobudějovického hokeje.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....