Banes Motor České Budějovice
18.01.2013, David Lukeš

CEB - LIT 3:1 - MOUNTFIELD slaví první povánoční tříbodovou výhru!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - MOUNTFIELD se po nevydařeném období na přelomu roku opět naladil na vítěznou vlnu. Po dvou výhrách na nájezdy si tentokrát s Litvínovem připisuje "plnohodnotné" vítězství za tři body v poměru 3:1. Klíčem je rapidní vylepšení defenzívy, Jakub Kovář vychytal už třetí zápas v řadě s pouze jedním inkasovaným gólem. Utkání zlomil ve 48. minutě František Ptáček, jehož přesilovková trefa od modré čáry byla nakonec vítězná.

Budějovický hokej si letos připomíná 85 let od chvíle, kdy vznikl klub, jenž se přes jména Stadion, Slavoj a Motor dostal až k dnešnímu HC MOUNTFIELD. Úvodnímu buly předcházela slavnostní ceremonie, při níž byl ke stropu vytažen dres budějovické legendy Františka Vacovského, jenž s dojetím celý obřad sledoval.

Pak už mohla začít bitva, do níž Jihočeši s odkazem na historii nastoupili ve speciální retro edici dresů. Červené kalhoty doplnil žlutý dres se jménem titulárního sponzora z období let šedesátých až devadesátých - českobudějovické strojírenské firmy Motor.

Slavnostní úvod jakoby dodal borcům MOUNTFIELDU chuť a sílu. V první třetině totiž byly Budějovice lepším týmem. Jihočeši se i dokázali ujmout vedení - po chybě hostů v rozehrávce se v 8. minutě do brejku dostali Jakub Suja s Jiřím Šimánkem, který se nemýlil - 1:0.

V divoké pasáži se o chvilku později zastřeloval Stříteský, na kterého při hře čtyř proti čtyřem zívala opuštěná branka. Na to v 11. minutě odpověděl Kohn, jenž trefil tyčku Francouzovy brány. Aby toho nebylo málo, o tři minuty později byl v úniku faulován Rastislav Dej. Při trestném střílení ovšem selhal.

svižný byl i závěr úvodního dějství, leč branka už nepadla. Párek a pivo v útrobách Budvar Arény asistovaly při výměně třetin, načež ochozy mohly sledovat, jak ve 21. minutě Viktor Hübl taktak že nepřekonal zblízka Jakuba Kováře. Tím se však na dlouhé minuty tempo hry unavilo a ospalá podívaná pokračovala až do poloviny střetnutí.

V tom čase, byť hosté hráli v oslabení, se uvolnil Jakub Černý, jenže tváří v tvář Kovářovi přestřelil. Nicméně hosté se nakonec přece jen dočkali. Ve 36. minutě při dvojnásobné přesilovce bránící trojici unavili a vykombinovali tak, že Juraj Majdan zakončoval pohodlně do odkryté branky - 1:1.

Vyrovnání jakoby hráčům MOUNTFIELDU sebralo vítr z plachet, neboť úvod třetí třetiny patřil hráčům Vervy. Ti dostávali domácí pod tlak a Jakub Kovář se musel otáčet. Paradoxně při náporu Litvínova se ale utkání začalo lámat ve prospěch Jihočechů.

Ve 46. minutě totiž na útočné modré nezvládl situaci Marek Posmyk a proti Dejovi si pomohl faulem. V nastalé přesilovce se Budějovičtí dlouho trápili. Jenže na jejím sklonku se přece jen usadili v útočném pásmu a šest vteřin před koncem Posmykova trestu se ranou od modré prosadil František Ptáček - 2:1.

Budějovičtí vrabce, který jim přistál v dlaních, už nepustili. Hostům nedovolili vyrovnat, naopak v čase 59:01 pečetil výhru trefou do prázdné branky Lukáš Květoň - 3:1.

Jihočeši tak potřetí v řadě vyhráli, tentokrát poprvé za všechny tři body. Po černé novoroční sérii, kdy při pěti porážkách v řadě v průměru inkasovali pět branek na zápas, určitě potěší, že při poslední třízápasové vítězné šňůře dovolili soupeřům skórovat všehovšudy jen třikrát.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
8:00 Šimánek Suja
35:01 Majdan Lukeš
47:16 Ptáček Dej Vydarený
59:01 Květoň Langhammer

Střely na branku
MOU LIT
Dej5
Ptáček4
Šimánek3
Kohn2
Vydarený2
Mertl2
Langhammer2
Kolarz2
Knotek1
Jank1
Škoda1
Dietz1
Květoň1
Kotalík1
Suja1
CELKEM29
Ručinský4
Kubinčák4
Gula3
Lukeš3
Majdan3
Stříteský2
Piroš2
Kubát2
Kousalík1
Rapáč1
Jareš1
Baláž1
Hübl1
Černý1
Brejčák1
Pšurný1
CELKEM31

Statistika vhazování
MOU LIT
Mertl9/16 - 56,3%
Langhammer12/22 - 54,5%
Kotalík2/4 - 50%
Kohn1/2 - 50%
Škoda6/14 - 42,9%
Šimánek1/3 - 33,3%
Knotek1/5 - 20%
Květoň0/2 - 0%
CELKEM32/68 - 47,1%
Rapáč2/2 - 100%
Pšurný7/10 - 70%
Smolka6/9 - 66,7%
Hübl14/27 - 51,9%
Piroš8/16 - 50%
Kubinčák0/1 - 0%
Lukeš0/1 - 0%
Ručinský0/1 - 0%
Černý0/1 - 0%
CELKEM36/68 - 52,9%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD LITVÍNOV
FRANTIŠEK VACOVSKÝ
František Ptáček
Jiří Šimánek
KAREL KUBÁT
Juraj Majdan
Martin Ručínský
Ohlasy po zápasu

Peter Draisaitl (České Budějovice): "První třetina probíhala podle našich představ a kontrolovali jsem hru. Od druhého dějství jsme nehráli už tak dobře a dostali jsme se do problémů. Hosté byli nebezpečnější. V závěru jsme ale našli cestu k vítězství. Nový muž Škoda dostal prostor a naznačil, že může být posilou."

Vladimír Jeřábek (Litvínov): "Přijeli jsme bránit a to se nám dařilo jen do prvního inkasovaného gólu. Domácí hráli přesně tak, jak jsme chtěli hrát my - čekali na nás a dali gól z brejku. My jsme se málo tlačili do branky."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....