Banes Motor České Budějovice
28.01.2013, Miroslav Mayer

Velké okamžiky historie budějovického hokeje

Č. B u d ě j o v i c e - Oslavy k výročí založení klubu již máme za sebou, ale neuškodí ještě jednou se do bohaté historie podívat. Z dlouhé historie budějovického hokeje jsme vybrali nejzářivější okamžiky a nabízíme je v časovém pořadí za sebou. Jistě by se našly ještě další události, která stojí za pozornost, ale tento výběr berte jako připomenutí slávy budějovického hokeje. Je se rozhodně čím chlubit.

Mistrovský titul 1951

Za celou historii hokeje v Českých Budějovicích se stalo jen jednou, že tým vybojoval mistrovský titul. Nikdo určitě v té době netušil, že to bude jediná taková událost na dlouhou dobu. Tento úspěch byl o to větší, že poprvé vyhrál titul jiný klub než z hlavního města. Za celou sezónu tým odehrál celkem čtrnáct zápasů a jen čtyři z nich prohrál. Jihočeši již nedokázali titul obhájit, ale stačili ještě vybojovat třetí místo v roce 1953.

Tým hrál v sestavě: Kroupa, Kolouch, Vodička – Lidral, Charypar, St. Pícha, Vacovský, Vl. Mizera – V. Němec, Fr. Mizera, Č. Pícha, Bílek, Vávra, Pešek, Kalista, Oberleitner.

2. místo v sezóně 1980/81

Po hubených létech pro českobudějovický hokej nastala doba, kdy se zdálo být reálné, že titul by se mohl po třiceti letech vrátit do jihočeské metropole. Kádr vyzrál, hráči měli zkušenosti z mezinárodních soubojů a po nadějném vstupu do sezóny to vypadalo náramně. V této sezóně se poprvé nehrálo na remízy a každý zápas musel mít vítěze. Díky této novince tehdy přišel Motor o titul, který mu vyfoukly Vítkovice. Mnoho fandů jistě vzpomene na porážku na Spartě 5:6, i když Motor vedl již 4:0 a asi rozhodující moment, kdy Jihočeši prohráli ve Vítkovicích 3:7. Velký úspěch nakonec unikl o pouhé dva body! Už nikdy nebyl titul tak blízko.

Tým hrál v sestavě: Gula, Plánička – Kočer, Dvořák, Kolda, Joun, Míšek, Jan Podlaha, Novák, Květoň – Vl.Caldr, Mec, Pouzar, Čech, Korbela, Tlačil, Mařík, Klabouch, Andrle, Hubáček, Liška, K. Caldr, Božek.

První místo po základní části 1987/88

Po sedmi letech hrál Motor opět na špičce ligové tabulky. Do kádru se pomalu zapracovávali nadějní mladíci, kteří se stali později tahouny mužstva - Roman Turek, Roman Horák, Luboš Rob, Pavel Pýcha a Jaroslav Modrý. Sezónu dost narušila olympiáda v Calgary, protože kvůli ní se musela sezona přerušit. Po přestávce už se mužstvu tolik nedařilo. Přesto tým uhájil prvenství v tabulce. V play-off se týmu do cesty postavilo Kladno, ale hlavně chřipkový virus, běžná zranění a výpadek formy reprezentantů. Celkem chybělo osm hráčů základní sestavy! Kladno, i díky těmto nepříznivým věcem, vyhrálo 3:1 na zápasy. V dalším utkání už si ale Jihočeši poradili s Trenčínem 3:0 a v souboji o páté místo porazili Českobudějovičtí 3:0 Pardubice. Nebýt nepříznivých okolností měl tento tým před sebou větší možnosti.

Tým hrál v sestavě: Bříza, Gula – Suchánek, Soudek, Kočer, Rákosník, Beníšek, Novák, Janeček, Paleček, Hodek, Modrý, Hošek, Bahula – Lála, Horák, Caldr, M. Bláha, J. Bláha, Božek, Kolář, Hejna, Ťoupal, Rob, Korbela, Pýcha, Tlačil, N. Král, Vošta, Hnilička.

Titul juniorů v roce 1993

O tom, že se v Českých Budějovicích pracuje dobře s mládeží, se vědělo, ale dlouho chyběl pořádný úspěch, který by tomuto snažení dal punc. Stalo se tak v posledním roce federální soutěže a o to je tento titul sladčí. Tým skončil po základní části třetí a v play-off, které mu parádně sedlo, dokráčelo suverénní mužstvo až k titulu. Tým pod vedením Františka Čecha a Michala Vondrky získal pohár pro České Budějovice po třiceti letech a dodnes je tento úspěch v juniorské kategorii poslední.

Sestava vítězného týmu: Slávik, Špilar, Hoch, Jakub Dvořák – Němeček, M. Dvořák, P. Bělohlav, Vachulka, Jar. Dvořák, Slavík, Masák, Vaněček – Jan Pouzar, V. Prospal, Vavroch, Hucek, Krátoška, V. Král, Sailer, Svobodný, Michalec, Bednařík, V. Dvořák, Bezpalec, Štrba.

3. místo v sezóně 1994/95

Hrál se druhý ročník samostatné české extraligy a Jihočeši po delší době opět vystrčili růžky a dali o sobě vědět. Tým od návratu do nejvyšší soutěže sázel na mladé odchovance a ti teď začínali zrát a ukazovat, co je v nich. Po základní části skončilo mužstvo na šestém místě a v play-off je čekala třetí Olomouc. Tu Jihočeši porazili 3:0 na zápasy, ale stejným poměrem podlehli budoucímu mistru ze Vsetína. Českobudějovičtí porazili poté v boji o bronz Kladno 2:1 a bronzové medaile byly doma. Jednalo se o první úspěšné play-off v historii klubu.

Tým hrál v sestavě: Turek, Slávik – Nedoma, Šedý, Mainer, Kubíček, Suchánek, Zábranský, Hodek, Modrý, Zíb, Hála, Vaněček – Rob, Horák, Bělohlav, Györi, F. Turek, Božek, Brabec, Pýcha, Vošta, R. Dvořák, Ševčík, Sailer, Špergl, R. Ťoupal, Paukner, M. Horák, V. Král, Štrba.

Dva tituly dorostu v letech 1999 a 2000

Juniorský titul z roku 1993 byl na delší dobu jediný, který dokázali Jihočeši získat. Jenže přišla doba ještě lepší. Kariéru ukončil Jan Tlačil a věnoval se trénování mládeže. Podařilo se mu dát dohromady kádr, který dokázal získat titul a navíc ho i za rok obhájit. Nic podobného se již nikdy neopakovalo. Podařilo se dobře dát dohromady rodilé "Budějčáky" a posily z kraje. Hráči uvěřili trenérovi a jeho metodám. Mužstvo neprohrálo v závěru sezóny deset zápasů v řadě a dokázalo obhájit titul.

Sestava týmu z roku 2000: Chábera, Jágr ml., Bílek – Barinka, Hanzl, Karvan, Kolda ml. Mráz, Mušák, Macháček, Žlůva – Brunner, R. Formánek, Korbela ml., Kostourek, Lála ml., Lazorišák, M. Michálek, Mrkvička, J. Novotný, R. Novotný, Řehoř, Schejbal, Slípka, Škoda, Šulčík,, Žákovský.

Návrat do extraligy v roce 2005

Jihočeši spadli z nejvyšší soutěže a museli se prokousávat zpět. Přišel nový trenér Josef Jandač, který byl po delší době člověkem, který nepocházel z jihu Čech. V době výluky NHL týmu pomáhali hráči ze zámoří jako Roman Turek, Václav Prospal, Radek Dvořák, Radek Martínek, Andrew Ference a Stanislav Neckář. Právě díky těmto posilám se podařilo vyhrát soutěž a v play-off překonat nejtěžší překážku – Chomutov. V baráži pak Jihočeši oplatili rok starou porážku Dukle Jihlava a extraliga byla zpět v Českých Budějovicích. Po vítězství panovala velká euforie. Škoda, že toto mužstvo nehrálo extraligu, možná mohla být ve výkladní skříni klubu další velká medaile.

Na cestu Českých Budějovic zpět do extraligy se můžete podívat ZDE!

Sestava týmu: Chábera, Kučera, Turek – Gýna, Mucha, Jindra, Krstev, Kolda ml., Kotaška, Martínek, Gřegořek, St. Neckář, Ference, Jančařík, Luža, Vomela, Macháček, Černý – Hřebejk, Prospal, Dvořák, Rob, Štrba, Brabenec, Sailer, Štraub, Bělohlav, Šimánek, Pletka, Kropáč, Květoň, Mertl. Vampola, Lála ml., Musil, Bartoš, Havelka, Hájek, Kalla, Fadrný, Hanzal, Kuchejda.

Sezóny 2007/08 – první pozice po základní části a celkově třetí místo

Po slavném návratu do extraligy se Jihočechům dařilo a bylo to i tím, že se jim povedlo vybudovat silný tým. S příchodem nového majitele stoupaly i ambice na extraligový titul. Zatím nejblíže tomu bylo právě v této sezóně. Mužstvo od začátku šlapalo a podařilo se mu s přehledem vyhrát základní část se ziskem 106 bodů. První úkol byl tak splněn a v cestě stálo Kladno. To Jihočeši porazili 4:1 a semifinálová překážka se jmenovala Karlovy Vary. Rozpoutala se nevídaná bitva, která se rozhodovala až v sedmém zápase. HC MOUNTFIELD doma prohrál 1:2 a sen o titulu se tak rozplynul. I tak z toho bylo skvělé třetí místo, zatím poslední medailový úspěch českobudějovického hokeje.

Tým nastupoval v této sestavě: Turek, Chábera, Altrichter – Toman, Gřegořek, Sičák, Vydarený, Mucha, Frolo, F. Novák, Bolf, Macháček, Melichar – Hudec, Hübl, Brabenec, Kůrka, Šimánek, Sailer, Kotrla, Vak, Veselý, Hřebejk, Mertl, Květoň, Gulaš, Kuchejda, Mikulík, R. Horák ml.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....