Banes Motor České Budějovice
24.11.2012, Michal Špírek

Moment zápasu: vzepětí Zlína a smůla Martina Hanzala

Č. B u d ě j o v i c e - Z vedení 3:0 prohra 3:6. Nevěřícně kroutili fanoušci HC Mountfield při odchodu z Budvar Arény hlavou. Zlín dokázal vybojovat takřka prohraný zápase a obrátit ho ve svůj prospěch. Vše mohlo být jinak, kdyby za Horčičkou skončila Hanzalova teč. Polovina haly již zvedala ruce nad hlavu. Jenomže gól to podle slov českobudějovického útočníka opravdu nebyl.

4:1, radovali se domácí. Nebo ne?

"Bylo to až trapné," zopakoval během rozhovoru několikrát Martin Hanzal
Martin Hanzal nasměroval proti Zlínu svůj tým do rychlého vedení o tři branky. V 54. sekundě se trefil sám, v šesté minutě asistoval na gól Michálkovi. Jenomže v dalším průběhu zápasu už se ani on, ani žádný jiný českobudějovický hráč prosadit nedokázal. Jednou k tomu ovšem neměl Hanzal daleko. V úvodu druhé třetiny šikovně tečoval nahození Kotalíka a hala vybuchla radostí, Budvar Aréna dokonce potemněla a spustila se gólová siréna - 4:1! Jenomže chyba lávky, Horčička měl velké štěstí a puk za brankovou čáru nepřešel. "Já jsem to přímo neviděl, jen jsem slyšel, jak cinkla tyčka, asi dvakrát," ušklíbl se Hanzal. "Tak jsem přijel za rozhodčím a ptal jsem se, jestli se nepůjde ujistit na video. On mi ale řekl, že to gól nebyl a když jsem to pak viděl, tak se puk opravdu zastavil na čáře," smutnil nad okamžikem, který možná mohl zajistit domácím tři body útočník z Phoenixu. "Gól to nebyl," uzavřel jasně Hanzal. Situaci můžete zhlédnout v sestřihu zápasu na našem webu.

K průběhu zápasu mohla padnout jen jednoduchá otázka: Co se stalo? "Takovéhle zápasy nemůžeme ztrácet, to si nemůžeme dovolit. Zápas, kdy vedeme 3:0 a skončí to 3:6, to je až trapné," nevytáčel se centr. A pokračoval: "Po takovémhle výsledku bych se chtěl omluvit nejen sám za sebe, ale za celý tým." Co říci k brankám Zlína, který vyhrál druhou třetinu 4:0? "Dali nám dva góly z přesilovek. Mají to nacvičené na střelu, která nemusí být ani tvrdá, jen stačí dostat puk skrz hráče před bránu, kde mají připravené dva tři hráče. Z toho bychom si měli vzít ponaučení a hrát to stejně."


Svým důrazem přispěl Okál ke zlínskému obratu

Zdeněk Okál pěstuje v listopadu knírek, zapojil se do akce Movember
Zdeněk Okál sice v pátek nebodoval, přesto byl takovým symbolem valašského zmrtýchvstání. Hrál důrazně a Českobudějovickým to dělalo potíže. Ke hře Zlína se Hanzal vyjádřil takto: "Začali jsme dobře a oni nám to chtěli znepříjemnit tím, že do nás šli. To se jim povedlo, nechali jsme se vyprovokovat, měli jsme tam zbytečné fauly a oni nás potrestali. To byla voda na jejich mlýn." A co na to Zdeněk Okál? "Pořádně jsme se nahecovali po první třetině v kabině, když jsme si řekli, že takhle to dál prostě nejde, že na ně musíme vletět. A to se nám podařilo. Rozhodili jsme je pár střety, o to šlo. Zlomilo se to naší bojovností, začali jsme více bruslit".

Možná jste si toho sami všimli - zlínský útočník se často pošťuchoval s některým soupeřem. V posledním vzájemném zápase se po Okálově zákroku vážně zranil útočník HC MOUNTFIELD Soudek, a možná i proto na něj měli domácí větší pivku, než na kohokoliv jiného. Okál ale nesouhlasil, že by při zápase vnímal nějaké přílišné antipatie. "Moje hra je založená na střetech a na důrazu v soubojích a tahu na branku, takže doufám, že jsem to v pátek předvedl a pomohl týmu k tomu, abychom vyhráli. Každý zápas se do toho snažím jít naplno," vykládal spokojeně forvard.

Neuvažoval snad Okál o tom, že by svůj tým vybudil tím, že by se s některým ze soupeřů za nepříznivého stavu pustil do bitky? "Já jsem klukům věřil, že to zvládneme i bez toho, takže nic takového nebylo potřeba. Myslím si, že jsme ukázali, kde je naše síla." A to Zlín v pátek v Budějovicích bez pochyby ukázal.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....