Banes Motor České Budějovice
20.11.2012, Matěj Mayer

HC MOUNTFIELD se ve středu pokusí vyloupit arénu extraligového lídra

Č. B u d ě j o v i c e – Jihočeský extraligový tým má na programu další zápas v netradiční den. Ve středu se svěřenci trenéra Petera Draisaitla představí v Plzni. Vedoucí celek extraligové tabulky nemá po reprezentační pauze nejlepší formu. Utkání na západě Čech bude vysílat TV FANDA v přímém přenosu od 18:05.

O soupeři – HC ŠKODA PLZEŇ

Plzeňská Škoda může být letos se svými výsledky spokojena. Aktuálně jí patří první příčka v tabulce, když má dokonce o čtyři body více než druhá Kometa Brno. Plzeňští však mají o dva zápasy navíc. Škodovce se po reprezentační přestávce přestalo dařit. Hned po pauze totiž prohrála dvakrát za sebou, což se jí předtím stalo pouze jednou. Z posledního utkání v Chomutově sice svěřenci Milana Razýma vyšli vítězně, ovšem rozhodovat musely až samostatné nájezdy.

Plzeň je týmem, který dosud inkasoval nejméně branek. Celkem 50 obdržených gólů ve 22 zápasech je velmi slušné číslo, za nějž mohou Západočeši vděčit především Tuukku Raskovi. Zapomenout nesmíme ani na útočnou část hry. I v té je totiž Plzeň nejlepší. Na aktuálně druhé pozici v bodování extraligy se drží Tomáš Vlasák. V desítce pak nalezneme také Milana Gulaše a Martina Straku.


HC Škoda Plzeň - HC MOUNTFIELD
středa 21. 11.
18:10
ČEZ Arena


Zaostřeno: Tuukka Rask

Pětadvacetiletý brankář platil už od mládí za obrovský talent finského hokeje. Už v sedmnácti letech se dočkal premiéry v nejvyšší finské soutěži a o rok později už byl jedničkou týmu Ilves Tampere. V tom samém roce byl také jako celkově 21. hráč draftován do NHL týmem Toronta jako vůbec nejlepší brankář draftu 2005. Toronto však brzy svůj brankářský klenot vyměnilo do Bostonu za bývalého vítěze trofeje pro nejlepšího nováčka NHL Andrewa Raycrofta. Zatímco Raycroft už nikdy nenavázal na své výkony z první sezony, Rask začala pomalu odkrývat svůj potenciál. V sezoně 2009-10 už odchytal 45 zápasů NHL a spolu s kolegou Timem Thomasem získali trofej pro nejúspěšnější brankářský tandem NHL. Poslední dvě sezony byl sice Rask spíše dvojkou Thomase, ale pokaždé, když se dostal do branky, podal vynikající výkon.

Finský brankář měl být od další sezony jedničkou Bostonu Bruins, ale vzhledem k výluce zakotvil v Plzni. Rask v extralize potvrzuje své kvality a patří mezi nejlepší brankáře soutěže. O jeho vynikajících schopnostech se můžete přesvědčit i díky tomuto videu.



Z tábora HC MOUNTFIELD

Českobudějovický klub má nyní sérii šesti zápasů, ve kterých získal alespoň bod. Zatímco do konce října se utkání HC MOUNTFIELD ani jednou neprodlužovalo, v listopadu hned tři ze čtyř zápasů neměly svého vítěze po šedesáti minutách. Z toho jednou dokázali svěřenci Petera Draisaitla zvítězit v prodloužení, jednou ve stejné situaci prohráli a jednou podlehli až na nájezdy.

Jihočeši se v posledním utkání už mohli spolehnout i na uzdraveného Jakuba Langhammera, k dispozici byl i Rudolf Červený, ten však stále do hry nezasáhl. Českobudějovická lajna z NHL hraje stále výborně. Už v pěti zápasech v řadě si Michálek, Hanzal i Prospal připsali bod.

Perličky zápasu

Plzeňáci v dresu HC MOUNTFIELD
Souboje mezi Českými Budějovicemi a Plzní jsou takovými menšími derby. Plzeň je totiž nejbližším soupeřem Jihočechů. Západočeši mají na soupisce Milana Gulaše, který letos v dresu Škodovky opravdu válí. Dalšími hráči Plzně se zkušenostmi z Českých Budějovic jsou Václav Pletka, Tomáš Frolo a Pavel Kašpařík. Posledně jmenovaný oblékal dres HC MOUNTFIELD ještě v této sezoně.

Zastaví Jihočeši první útok soupeře?
O skvělé lajně NHL v mužstvu Českých Budějovic již byla řeč. I Plzeň má svou údernou řadu, která je také velmi úspěšná a patří dokonce k nejlepším v lize. Trio Gulaš - Straka - Vlasák je téměř nezastavitelné. Například Milan Gulaš drží sérii osmi zápasů, ve kterých bodoval. Celkově za toto období nasbíral 15 bodů (8+7)! Vlasák se Strakou jsou na tom podobně.

Vzájemné zápasy z letošní sezony

10. kolo HC MOUNTFIELD - HC Škoda Plzeň 1:4

Sestavy z posledního zápasu

HC Škoda Plzeň: Rask - Růžička, St. Pierre, Jeřábek, Boháč, Mozík, Frolo - Gulaš, Straka, Vlasák - Kratěna, Kovář, Johnson - Dvořák, Kašpařík, Pletka - Hollweg, Lev, Havlíček.

HC MOUNTFIELD: Kantor - Ptáček, Jank, Ference, Vydarený, Kolarz, Vráblík - Dej, Mertl, Podlešák - Michálek, Hanzal, Prospal - Kotalík, Langhammer, Květoň - Suja, Knotek, Šimánek.

Statistiky

23. kolo
HC ŠKODA PLZEŇ
vs
HC MOUNTFIELD
1.
Umístění v tabulce
10.
22 / 11 - 5 - 2 - 4
79:50 / 45
Statistiky v sezoně
(základní část)
21 / 8 - 1 - 2 - 10
52:66 / 28
Tomáš Vlasák 32 (10+22)
2. v lize
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jiří Šimánek 14 (11+3)
Aleš Kotalík 14 (6+8)
Milan Gulaš (14)
3. v lize
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Šimánek (11)
Tomáš Vlasák (22)
1. v lize
Nejlepší nahrávač v sezoně
Aleš Kotalík (8)
Tomáš Slovák 7 (2+5)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
František Ptáček 7 (0+7)
Gulaš, Straka (+18)
2. v lize
Pavel Kašpařík (-6)
+/- bodování v sezoně
Tomáš Rousek (+5)
Rudolf Červený (-9)
Ryan Hollweg (97)
1. v lize
Nejtrestanější hráč v sezoně
Martin Podlešák,
Martin Hanzal (35)
T. Rask 92,62% - 2,00
A.Svoboda 90,98% - 2,86
M. Mazanec 92,37% - 2,35
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jakub Kovář 94,92% - 1,50
P. Kantor 90,64% - 2,87
L. Sáblík 84,00% - 5,00
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....