Banes Motor České Budějovice
17.11.2012, Miroslav Mayer

SDO: PCE-CEB 3:4sn - Důležité vítězství v boji o čtyřku

Č. B u d ě j o v i c e - Starší dorost uspěl na ledě svého největšího rivala v boji o nejlepší čtyřku. Dokázal totiž vyhrát 4:3 na nájezdy a veze tak domů dva body. Ovšem ještě necelé dvě minuty před konce zápasu vedli Jihočeši o dvě branky, ale dvakrát inkasovali a o výsledku musely rozhodnout samostatné nájezdy. Rozhodují penaltu proměnil Radek Prokeš.

Dnes do Pardubic přijeli hokejisté jihočeského týmu Českých Budějovic. Byli to právě oni, kdo do utkání vstoupil lépe. Hned po úvodním vhazování se vstříc Vejmelkovi vydal centr první formace, nahodil puk na pardubického brankáře, a ten si jej málem srazil za svá záda.

Po něm se do slibné šance dostal Jakub Šafář, když si mezi kruhy sjel pro přihrávku, ale svou střelou zamaskovaného muže v pardubické kleci nepřekonal. Pozadu nezůstali ani borci v bílých respektive pardubických dresech. Do samostatného úniku se dostal Radovan Chvojka, jenž nejprve vypálil na Trelce, který jeho pokus vyrazil, ale pardubický útočník už nebyl schopen dorážky.

Poté přišla série vyloučení, která vyústila až v pardubickou převahu dvou mužů v poli. Pardubický celek ji ale nesehrál ideálně a gól tedy nepadl. Podobně na tom byli i českobudějovičtí hráči, takže po první siréně se šlo do kabin za stavu 0:0.

Vše bylo divákům vynahrazeno dvaadvacet vteřin po startu prostřední části hry. Hosté se rychle dostali do útočného pásma a jejich pohlednou akci přesně zakončil za záda pardubického gólmana Jiří Smejkal – 0:1.

Pardubice potom mohly vyrovnat, když dostaly výhodu další přesilové hry po Paškově faulu kolenem. Nevyužili ji ovšem, a tak zaúřadovali opět hokejisté z jihu. Bekhendem si Vejmelku vychutnal Jan Michálek – 0:2.

České Budějovice tento gól hodně nakopl a byli lepším týmem na ledě. V pardubické brance ovšem vše jistil nadále bezchybný Karel Vejmelka. Do konce třetiny se už nic závažného kromě dvou menších trestů nestalo, a tak se ozvala druhá siréna.

Do poslední třetiny lépe vstoupily domácí Pardubice. Radek Prokeš chtěl hned v úvodu vzít puk, zavézt jej za vlastní branku a založit novou akci, ale cestou středním pásmem jej překvapil Michal Špaček, jenž si od něho vyzvedl kotouč a samostatnou práci dokončil přesně – 1:2.

Chvíli po něm měl velikou šanci navýšit vedení hostů David Ruda, jenž stál těsně před Vejmelkou, ale puk se mu nepodařilo přehodit přes jeho beton. Hosté byli i nadále velmi aktivní a pardubické hráče vůbec k ničemu nepouštěli.

Naopak se jim podařilo přidat ještě třetí branku. V pětapadesáté minutě si slabší chvilku vybral dosud jistý Karel Vejmelka, jenž nejprve chytil střelu Josefa Matouška, ale jeho tvrdý projektil mu záhy propadl do branky – 1:3.

Hosté ale v následující minutě poněkud přestali hrát a stalo se neočekávané! Michal Špaček v power play vystihl nepřesnou rozehrávku a jeho střela s odrazem o tyč skončila v brance – 2:3. O několik vteřin později se k puku dostal Miloš Kalous, vystřelil a odražený kotouč poslal do odkryté sítě Ondřej Bohuněk, čímž zápas posunul do prodloužení – 3:3.

V něm se oba týmy snažily vstřelit branku, ale oba brankáři byli jistí. Jednu vážnější šanci si připravily Pardubice, když se k odraženému kotouči dostal Oliver Petric a jeho projektil už mířil do odkryté klece, ale na poslední chvíli mu do cesty skočil budějovický obránce. Utkání tak dospělo k nájezdům.

V jejich druhé sérii otevřel skóre Radovan Chvojka a záhy vyrovnal Krátoška. Potom oba brankáři vcelku dlouho odolávali nájezdům svých protivníků, ale Radek Prokeš nakonec rozhodl o tom, že druhý bodík si odvezou Budějovice.

Ohlasy po zápasu

Vladimír Martinec (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): "Viděli jsme velice dramatické utkání, ve kterém při nás na konci stálo štěstí a podařilo se nám vyrovnat. Jinak tomu už bohužel bylo v prodloužení a při penaltách, kdy se nám moc nedařilo. Na druhou stranu jsem rád, že na dnešní utkání přišlo tolik rodičů, kteří mohli vidět, jak se jejich kluci prezentují při zápase."

Jan Trummer (HC MOUNTFIELD): "První třetina byla vyrovnaná, i když jsme podle mého názoru měli malinko více ze hry. Obě mužstva hrála dobrý hokej nahoru dolů s několika šancemi, ale skončila 0:0. Čekalo se na první gól, který se nám podařilo dát, a přidali jsme ještě druhou branku. Pardubice ovšem nic nesložily, neustále bruslily, čímž jsme za stavu 1:3 polevili a to nás stálo bod vzhledem k tomu, že jsme soupeři dovolili vyrovnat na 3:3. V prodloužení, myslím, měli více ze hry Pardubice, byly dobře podporovány obránci a nebezpečně bruslily a my se začali bát o výsledek, což nás trápí už několik utkání. Nakonec ale kluci na nájezdech ten druhý bod vybojovali."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....