Banes Motor České Budějovice
15.11.2012, Petr Novotný

Prospal: Dneska nerozhodují zápasy hezké góly

Č. B u d ě j o v i c e – Počkal si dlouho. Ale stálo to za to. Českobudějovický útočník Václav Prospal si svou první extraligovou branku připsal až ve 37 letech. A jeho radost byla veliká. Nezůstalo totiž u jedné trefy. Zkušený forvard duel hvězd NHL na kladenském ledě otevřel a v nastavení druhým gólem taky uzavřel. Přisoudil tak HC MOUNTFIELD jeden plusový bod navíc. A dvoubodový zisk se zase tolik nečekal. „Jeli jsme tam s cílem si body domů přivést,“ hodnotil už den po střetnutí Václav Prospal.

Na váš souboj s Kladnem pěla média už v den zápasu chválu. Jaký to byl zápas pro vás?
Myslím si, že jsme odehráli dobrých pětašedesát minut. A to i přesto, že byly momenty, kdy se hra přelévala ze strany na stranu a Kladno mělo tlak i šance. Do té doby tam nikdo nevyhrál. Co jsem slyšel, většina týmů tam jela, nechala ty kluky hrát a jen koukala. Myslím si, že my jsme s nimi hráli od první minuty docela dobrý hokej.

A tři body nebyly daleko.
Samozřejmě, že na tři body bylo. Ale v určitých momentech zápasu nás moc podržel brankář. Pro nás bylo důležitý, že jsme vedli a oni dotahovali. Je škoda, že jsme tam jeden bod nechali, ale taky jsme klidně mohli odjet jen s jedním. Myslím, že dva body jsou pro nás pozitivní.

První gól padl díky vašemu důrazu před brankou…
První gól byl odraz toho, jak jsme hráli. Chtěli jsme hrát ve třetině, udržet puk a vytvořit si tlak. Nemůžeme hrát s pukem jen po rohách, ale snažit se to hrát do brány a jít tam. Když ta první střela nevyjde, musí tam být někdo na dorážku. Hanzi s Michim udělali dobrou práci. Ten gól byla taková situace, ze které v dnešním hokeji padá nejvíc branek. Pro mě nezbývalo nic jinýho, než to zkusit vzít do brány. A důležitý bylo, že se puk odrazil ke mně a trefil jsem to Honzovi mezi nohy.

Je pravda, že z podobných situací padly čtyři góly.
Dnes je takový trend, že krásné góly padají až později v zápase, když už je rozhodnuto. Je to jednou za deset zápasů, kdy se povede nějaký nádherný gól hned na začátku. Jinak je to hlavně o práci kolem brány. A čím víc hráčů se do brány naučí chodit, tím víc gólů bude padat. Potom je to těžší jak pro bránící hráče, tak pro brankáře.

Měl jste u vítězného gólu v hlavě čas? Chybělo jen několik vteřin do konce.
Vůbec ne. Mertlík tam měl dobrou střelu a trefil tyčku. Už tam jsme mohli zápas rozhodnout. Pak zbývalo nějakých deset vteřin a jde o to, že člověk cítí šanci jít za pukem. A mě se o něj povedlo obrat jednoho z hráčů a potom ze strany vystřelil. Tam už člověk nemůže moc přemýšlet. Každá střela na bránu je dobrá a vidíte to. Nám to tam propadlo.

Sice jste v televizním rozhovoru tvrdil, že když hrajete zadarmo, nic platit za první dva extraligové góly nebudete. Neohlásil už se přesto Jiří Šimánek?
Ne, ne. Ještě nic takového neproběhlo. Ani nebyl čas. Po zápase jsme chvátali domů, takže nic takového. Někdo to zkusí, to si myslím.

Jak dopadne?
Jak už jsem říkal v televizi (úsměv). Ale ne. Nějak se domluvíme.

Každý si na Kladně stěžoval na velkou zimu. Jak jste se tam cítil vy?
Je tam kosa, je to nepříjemný. Dneska už je člověk zvyklý na modernější stadiony. Ale led byl vynikající. A navíc, my jsme vyhráli, takže si na zimu stěžovat nemůžeme.

V reprezentační pauze jste byl za rodinou, prospělo vám to?
Každý čas, který můžu strávit s rodinou a dětma je obrovský bonus. Na druhou stranu, ten týden mi přišel, že jsem tam přiletěl, vyspal se a odletěl zpátky. Vždycky ty krásné věci rychle utíkají. Ale byl jsem šťastný, že jsem se viděl, strávil s nima nějaký čas a co bylo nejlepší na včerejším večeru, že jsme měl možnost se podělit o radost z gólů a vítězství s nimi.

Odehrál jste třetí zápas. Cítíte na sobě, že vaše výkonnost stoupá?
Nemluvil bych ani tak o výkonnosti. Přál bych si jen, aby se člověk dostal do zápasového rytmu. Neměl jsem tréninky, ani přípravné zápasy. To pro mě bylo něco nezvyklého. I ten minulý lock out jsem měl přípravu s nároďákem. Měli jsme přípravný zápasy, světový pohár a pak jsme přišli hrát. Letos nebylo nic. Spíš bych mluvil o zápasovém rytmu. To tenhle týden bude. Člověk se do toho dostane. Budu tíhnout k tomu, aby to zápas od zápasu bylo lepší.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....