Banes Motor České Budějovice
15.11.2012, Michal Špírek

Lákadlo na páteční večer. Oberou Jihočeši na svém ledě Piráty?

Nejlepší možnou pozvánkou na páteční utkání byl výkon HC MOUNTFIELD ze zápasu s Kladnem. Nezapomeňte tedy, v pátek v 17:30 hostí rozjetý českobudějovický tým v Budvar Aréně Piráty z Chomutova. A máme jim co vracet - porážku 2:5 z úvodního střetnutí.

O soupeři – PIRÁTI CHOMUTOV

Extraligový nováček si počíná zdatně a po dvaceti odehraných zápasech drží pozici zajišťující účast ve vyřazovacích bojích. V posledních dvou zápasech ovšem prohrál (1:2 se Zlínem, 2:7 s Kladnem). A možná i proto se funkcionáři Pirátů rozhodli tým posílit. Do pátečního duelu s HC MOUNTFIELD tak již nastoupí francouzský reprezentant Yorick Treille. Za Michaelem Frolíkem, největší hvězdou chomutovských útočných řad, pak již míří další další zástupce z NHL. V pátek totiž přiletí ostrý chlapík a útočník z Washingtonu Jason Chimera. Jeho start na jihu je ovšem hodně nepravděpodobný.

V kádru Pirátů figuruje i fanouškům Českých Budějovic dobře známý Radek Duda, extraligovou stálicí je střelec David Hruška a kapitánem je Milan Kraft. V obraně si sjednává respekt další zámořská posila, obránce Milan Jurčina. Pokud Jihočeši Chomutov na svém ledě porazí, přeskočí ho v tabulce.


HC MOUNTFIELD - Piráti Chomutov
pátek 16. 11.
17:30
Budvar Aréna


Zaostřeno: Brankář Kostúr má nejlepší statistiky v lize

Mohlo se zdát, že chomutovskou slabinou budou brankáři. Většinu základní části sezóny vloni odchytal v první lize Hanuljak, zápasy play-off a baráží pak provedl Piráty spolehlivě Milan Řehoř. Řehoř hájí brankoviště i v této sezóně, ovšem na extraligu se posílili Chomutovští i Slovákem Matúšem Kostúrem. Ten nastoupil v sezóně do deseti duelů. A procentuální úspěšnost zásahů u tohoto brankáře je nejvyšší z celé extraligy (93,71%)! Kostúr ve své kariéře krátce působil i v KHL, déle pak v běloruské lize. V mládežnických letech pak zkoušel štěstí v zámoří, ale draftován týmem NHL nebyl.

Z tábora HC MOUNTFIELD

Posíleni posledními výkony a výsledky nastoupí Českobudějovičtí do pátečního utkání. Trenér Peter Draisaitl zažívá poprvé v sezóně pocit, kdy může vybírat, koho poslat do zápasu. Uzdravil se totiž jak Rudolf Červený, tak Langhammer. Do brány se ale jistojistě postaví Pavel Kantor, o kterém Jaromír Jágr po minulém kole prohlásil: "Prostě nás vychytal."

Perličky zápasu

Výhra HC MOUNTFIELD by připsala oběma týmům rekordní šňůry
HC MOUNTFIELD se v sezóně ještě nepodařilo bodovat pětkrát v řadě. Naopak Piráti ještě nezažili pocit, jaké to je třikrát za sebou nezískat ani bod. Pokud by odcházeli domácí diváci v pátek spokojení, obě tyto statistiky vezmou za své.

Hráči z NHL

Václav Prospal, Milan Michálek, Martin Hanzal, Andrew Ference x Michael Frolík, Milan Jurčina, Jason Chimera(?)

Poslední soutežní domácí zápas s Chomutovem? 5.3. 2005
Tohle datum znamená v historii českobudějovického hokeje hodně. Play-off prvoligové sezóny k sobě v semifinále svedlo České Budějovice a Chomutov. Byly to bitvy se vším všudy a za stavu 2:2 na zápasy se rozhodovalo o postupu na jihočeském ledě. Kdo tehdy na hokej dorazil, tak o pár vlasů buďto přišel, nebo se vrátil domů s šedinami. Nakonec ale v prodloužení v 69. minutě zápasu zařídil postup do finále Radek Dvořák. Tomu asistoval kdo jiný než Václav Prospal. Kdo tedy kromě Prospala ze současného týmu ještě pamatuje na poslední soutěžní zápas s Chomutovem na budějovickém ledě (nepočítáme zápas Tipsport Cupu z roku 2009)? Moc jich není. Jiří Šimánek, Martin Hanzal a Tomáš Mertl. Součástí kádru tehdy byl i Bělohlav a Roman Turek. A vlastně ještě jedno jméno je třeba zmínit, byť bude v pátek na druhé straně barikády, než tomu bylo před více než sedmi lety. Štěpán Hřebejk.

Vzájemné zápasy z letošní sezony

8. kolo Piráti Chomutov - HC MOUNTFIELD 5:2

Sestavy z posledního zápasu

HC MOUNTFIELD: Kantor - Ptáček, Jank, Ference, Vydarený, Kolarz, Vráblík, Frühauf - Mertl, Dej, Podlešák - Michálek, Hanzal, Prospal - Šimánek, Kohn, Kotalík - Květoň, Knotek, Suja.

Piráti Chomutov: Kostúr - Palin, Pulpán, Rýgl, Jurčina, Rutta, Mrázek, Bartejs - Frolík, Kraft, Hřebejk - Hruška, Zálešák, Ton K. - Důras, Sikora, Hromas - Duda, Gajovský, Procházka - Lušňák

Statistiky

21. kolo
HC MOUNTFIELD


PIRÁTI CHOMUTOV
10.
Umístění v tabulce
9.
19 / 7 - 1 - 1 - 10
48:63 / 24
Statistiky v sezoně
(základní část)
20 / 4 - 6 - 1 - 9
55:63 / 25
Jiří Šimánek 13 (10+3)
Aleš Kotalík 13 (6+7)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
David Hruška 15 (9+6)
Jiří Šimánek (10)
Nejlepší střelec v sezoně
David Hruška, Michael Frolík (9)
F. Ptáček, A. Kotalík (7)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Duda, Půlpán (10)
František Ptáček 7 (0+7)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Lukáš Půlpán 11 (1+10)
Tomáš Rousek (+5)
Rudolf Červený (-9)
+/- bodování v sezoně
Patrik Lušňák (+1)
Hruška, Polák (-9)
Martin Podlešák (39)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Radek Duda (44)
Pavel Kantor 90,02% - 3,07
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
M. Kostúr 93,71% - 2,42
M. Řehoř 91,21% - 3,48
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice