Banes Motor České Budějovice
31.10.2012, Miroslav Mayer

Každý hráč ví, že když se daří, sebevědomí stoupá, říká Tomáš Rousek

Č . B u d ě j o v i c e - Letošní ročník Tipsport extraligy je pro hokejové fanoušky zajímavý a atraktivní. Na hokejových stadiónech je možné vidět hvězdy NHL, které přitahují pozornost diváků i médií. Na druhé straně příznivci HC MOUNTFIELD určitě zaznamenali, že vedení plní sliby dané před začátkem sezóny a do sestavy postupně zapracovává mladé, nadějné odchovance. Ti pak na ledě dostávají více prostoru, než bývalo zvykem. Jedním z nich je i reprezentant do dvaceti let Tomáš Rousek.

Tomáš Rousek byl vidět již od žákovských kategorií. Větší pozornost na sebe upoutal v dorostu a díky výkonům, které předváděl, se od sedmnácti let objevuje v reprezentačních výběrech. Letos má velkou šanci zahrát si na šampionátu dvacetiletých. Svoji premiéru v Tipsport extralize si odbyl již v minulé sezóně, ale nakonec odehrál jen dva zápasy. Letos jich má na svém kontě zatím patnáct. K tomu stačil přidat šest asistencí a vede bodování mužstva v plus/mínus bodech. Letos stačil ještě odehrát dva zápasy za juniorku, jeden zápas za Písek a čtyři zápasy za národní tým do dvaceti let. Teď se chystá na další reprezentační sraz.

Přípravu jsem absolvoval bez problémů, odehrál jsem zápasy European Trophy, ale před odletem do Finska a Švédska jsem se na tréninku sám zranil. Zvrtnul jsem si koleno a tak jsem tam neodehrál ani jeden zápas, ale pak už jsem byl fit a odehrál jsem všechno, kam mě trenér nominoval.

Sezónu jsem začínal jako třináctý útočník. Hned v prvním zápase jsem naskočil, když byl Podlešák vyloučen do konce zápasu a přišla zranění a já už jsem v sestavě zůstal. Dokonce jsem hrál i ve druhém útoku a dařilo se mi. Hned v druhém zápasu se mi podařilo přihrát na dvě branky. Samozřejmě, že bych rád dal i branku, to se od útočníka čeká. Šance jsem tam měl, ale soustředil jsem se hlavně na hru. Chci hlavně pomoci týmu a ne se za každou cenu tlačit do toho dát gól. Ono to určitě přijde. Už vím, jaké je za první gól v kabině zápisné a rád ho zaplatím.

Už jsem i odpovídal na otázky na některé mé „drzé“ kličky a stahovačky. Ono to celé prostě vyplynulo ze hry. Celý život hraju takhle a tak jsem prostě udělal to, co mě napadlo jako první a na co jsem zvyklý. Byl jsem překvapený, že to funguje i v dospělém hokeji a že mi to vyšlo. Pomohlo mi, že to bylo v době, kdy jsme vyhrávali a kdy jsem měl hodně prostoru na ledě, to člověku hned stoupne herní sebevědomí. To ví každý hráč, že když se daří, sebevědomí stoupá. Navíc trenér nás nekritizuje, když se pokoušíme něco vymyslet a naopak nás k tomu nabádá.

Díky výluce NHL zažíváme i my mladí možnost hrát proti nejlepším českým hráčům. Hned od začátku se můžeme učit od takových hráčů! Před zápasem s Kladnem jsme si v kabině říkali, že přijede Jágr, ale že se na to nesmíme moc soustředit. Věděli jsme, že když bude na ledě, musíme si dávat pozor a hrát spíš zezadu.

Další věc je, že máme možnost trénovat s klukama z NHL. Vašek Prospal je od ostatních kluků odlišný. On jde do všeho i na tréninku úplně naplno. Chce dávat za každou cenu gól i na tréninku. Díky tomu se dostal tak daleko. Na tréninku nás povzbuzuje a hecuje. Zatím odehrál jen jeden zápas, ale pokud by nastala doba, kdy by se nedařilo, věřím, že bude vědět, jak dodat mužstvu impuls, aby se to otočilo.

Na náš poslední zápas s Pardubicemi přišlo hodně diváků a byla skvělá atmosféra. Cítil jsem, že se fandilo více než předtím. Fanoušci nikde nemají rádi porážky a když se nedaří, umí to dát najevo. Rozhodně se hraje lépe v atmosféře, která byla teď v zápase s Pardubicemi, než předtím s Litvínovem.

Trenér Draisaitl dává pokyny v angličtině. Musím říct, že mi to trochu dělá problémy, protože angličtinu znám jen ze školy. Něco pochytím a něco mi kluci přeloží. On mluví i česky, ale když nemůže najít ten správný výraz, řekne to anglicky.

Nejsem zrovna největší a tak mám v soubojích u mantinelu co dělat. Když se na vás řítí obrovský bek, musíte na to být připravený a pak to nebolí. To se mi nepovedlo v zápase s Kladnem, kdy jsem byl připravený na první střet a na druhý už ne a tak jsem na to doplatil. Pak jsem nehrál dva zápasy.

Jako mladý hráč se snažím přidávat si v tréninku. Většinou jdu ráno na trénink dřív a jdu s kondičním trenérem do posilovny. On vždy připraví pro zájemce program a tak se snažím zapojit. Pro mě je důležité, aby mě to bavilo, protože pak mi to jde lépe. Celkově bych potřeboval trochu vyrůst a trochu přibrat, ale už s tím moc nepočítám.

Teď mě čeká poslední reprezentační sraz před mistrovstvím světa dvacetiletých. Rád bych se předvedl v dobrém světle a dostal se na šampionát. Kdyby mi to vyšlo, bylo by to pro moji další kariéru jen dobře.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....