Banes Motor České Budějovice
20.10.2012, Michal Heřman

Začínají odvety. Mountfield jede loupit do Vítkovic

Č. B u d ě j o v i c e – Hráči českobudějovického Mountfieldu hrají v neděli od 17 hodin další extraligový zápas na ledě Vítkovic. Jihočeši tak vstoupí do druhé čtvrtiny základní části a soupeři mají co oplácet. V prvním kole vyhráli Východočeši v Budvar aréně 5:2. Vítkovice jsou v tabulce pouze jeden bod před jihočeským týmem a ten se tak v případě vítězství může posunout právě před svého nedělního soupeře. Za Mountfield ani v neděli nenastoupí žádný hráč z tria Hanzal, Prospal a Michálek.

O soupeři – HC VÍTKOVICE

Vítkovice začaly sezonu vítězstvím v českobudějovické Budvar aréně a výhrou nad Zlínem. Následovala série čtyř proher a výhra nad Slavií. I v dalších zápasech první čtvrtiny extraligy měly Vítkovice pasivnější bilanci a po zatím posledním utkání, ve kterém Východočeši doma prohráli s Libercem 1:5, jsou v aktuální tabulce se šestnácti body na desátém místě. Skóre týmu je 30:37. Na utkání s Libercem chtějí Vítkovičtí rychle zapomenout a nyní se už soustředí na duel s Jihočechy.

„Budějovice jsou jen jeden bod za námi. V tuto chvíli je pro nás každý zápas těžký, těžší než obvykle. Každý soupeř potřebuje bodovat, my také. Nelze se podívat na tabulku a myslet si, že když je tým pod námi, tak máme vyhráno. Budějovice jsou silným soupeřem,“ uvedl trenér Vítkovic Zdeněk Moták. I Vítkovice mají hráče z NHL, kterým je obránce Roman Polák. Ten ale budějovické útoky blokovat nebude, protože se v posledním utkání Vítkovic zranil. „Bohužel proti Budějovicím to budeme muset zvládnout bez Romana, stav jeho kotníku mu nedovolí v neděli nastoupit,“ dodal dále Moták.

Kromě Romana Poláka mají Vítkovice mimo hru i další dva beky. Kvůli zranění jsou mimo hru Tomáš Kudělka a Petr Punčochář. Trenér Moták nemůže počítat ani s ofenzivními hráči Janem Káňou a Petrem Kolouchem. Vítkovice mají ale i bez zraněných hráčů velmi zkušené mužstvo. Tým táhnou matadoři Burger, Ujčík a mladíček Szturc. Mezi další zkušené hráče patří obránce Malík, či útočníci Svačina, Klimek, Barinka.


HC Vítkovice - HC MOUNTFIELD
neděle 21. 10.
17:00
ČEZ aréna


Zaostřeno: Roman Málek

Základem úspěchu každého týmu je kvalitní brankář. Vítkovickou svatyni střeží z pozice jedničky Roman Málek, který zasáhl do všech dosavadních utkání. Pouze jednou byl vystřídán, když nestačil na zmiňované liberecké útoky z zatím posledního extraligového duelu. Svou svatyni opouštěl již v 16. minutě první třetiny, když inkasoval potřetí. Liberec na Vítkovice vlétl a přineslo to tříbodový úspěch. První dva góly Málek pustil v první a ve druhé minutě. Podaří se hráčům Mountfieldu na domácí tým vlétnout podobně, jako to předvedl Liberec? Roman Málek kromě utkání s Libercem svůj tým drží a důkazem toho je procentuální úspěšnost jeho zákroků. Ta má hodnotu 92,65%. Při domácích utkáních se Zlínem a Slavií navíc Málek vychytal všechny střely soupeře a připsal si na konto odchytané nuly.


Z tábora HC MOUNTFIELD


Za Mountfield ani ve Vítkovicích nenastoupí nikdo z trojice Michálek, Prosbal, Hanzal. Všichni čekají, jak se vyvrbí situace v NHL. „Je to jejich rozhodnutí, které nás sice velmi mrzí, ale nezbývá nám, než ho respektovat,“ uvedl Zdeněk Blažek, předseda představenstva a generální manažer HC MOUNTFIELD. Za Jihočechy opět nastoupí navrátilec Lukáš Květoň, který měl zranění ruky a poprvé hrál proti Slavii. Mimo hru nadále zůstávají Kovář, Mikuš, Langhammer, Švihálek, Mertl a Soudek. Mountfield po výhře nad Karlovými Vary a ve Zlíně prohrál v posledním odehraném kole na Slavii a na další vítěznou sérii chce zadělat již při utkání ve Vítkovicích.

Utkání se Slavií hodnotil Lukáš Květoň. "Slavia nám dala góla z přesilovky, soupeři jsme dovolili skórovat, což se nám stává opakovaně. Musíme být důslednější," upozorňuje. Za klíčový okamžik považoval třetí branku červenobílých. "Pak už jsme to měli těžké. Je škoda, že jsme neuspěli, potřebujeme každý bod."

Perličky zápasu

Mountfield je stále jediný tým, který letos nehrál prodloužení
Kromě českobudějovického klubu již každý z týmů extraligy zažil v této sezóně zápas, který neměl po šedesáti minutách vítěze. Mountfieldu to stále uniká, ale pokud by ve Vítkovicích vyhrál v prodloužení, tak by se týmu na jih Čech vracelo mnohem lépe.

O výhru se pravidelně střídají
V minulé sezoně se Jihočeši s Vítkovicemi rozešli s bilancí dvou výher a dvou proher. Platilo pravidlo, že vyhrál vždy domácí tým. Jak to bude letos? V prvním kole vyhrály na jihu Čech Vítkovice a je tedy zaděláno na novou sérii? Možná letos budou vyhrávat ve vzájemných zápasech hostující týmy.

Vzájemné zápasy z letošní sezony:

1. kolo HC MOUNTFIELD - Vítkovice  2:5

Sestavy z posledního zápasu

HC Vítkovice: Málek (od 16. Šindelář) – R. Polák, Malík, Rehák, Barinka, Sloboda, Voráček, Sedlák – Szturc, Burger, Ujčík – Klimek, Roman, Huna – Walker, Strapáč, Šedivý – Kucsera, Hlinka, Svačina

HC MOUNTFIELD: Kantor - Ptáček, Frühauf, Vydarený, Ference, Jank, Vráblík, Kolarz - Šimánek, Kotalík, Rousek - Dej, Kohn, L. Květoň - Suja, Knotek, Červený - Marek, Podlešák, Polodna..

Statistiky

14. kolo
HC Vítkovice


HC MOUNTFIELD
10.
Umístění v tabulce
12.
14 / 5 - 0 - 1 - 8
30:37 / 16
Statistiky v sezoně
(základní část)
13 / 5 - 0 - 0 - 8
29:45 / 15
Jiří Burger, Roman Szturc (9)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jiří Šimánek (11)
Jiří Burger (5)
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Šimánek (10)
Marek Malík (7)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Tomáš Rousek (6)
Marek Malík 7 (0+7)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Peter Frühauf, František Ptáček 5
Roman Sztuc (+4)
Michal Barinka (-8)
+/- bodování v sezoně
Tomáš Rousek (+5)
Rudolf Červený (-8)
Lukáš Klimek (40)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Martin Podlešák (29)
Roman Málek 92,65% - 2,49
Filip Šindelář 89,47% - 2,73
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jakub Kovář 94,92% - 1,50
Pavel Kantor 88,80% - 3,39
Lukáš Sáblík 84,00% - 5,00

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....