Banes Motor České Budějovice
19.10.2012, Michal Špírek

První čtvrtina se uzavírá, posledním nepoznaným soupeřem je Slavia

Č. B u d ě j o v i c e - HC Mountfield sehraje v pátek od 17:15 utkání na ledě Slavie. Ta je před posledním kolem první čtvrtiny základní části na šestém místě, nasbírala o čtyři body více než Českobudějovičtí. Přiblíží se jí Jihočeši?

O soupeři – HC SLAVIA PRAHA

Po nepovedené loňské sezóně, kdy Slavia musela bojovat v play-out, si zatím celek trenéra Vladimíra Růžičky vede lépe. Před sezónou ho sice opustili reprezentant Vondrka s kvalitním obráncem Rothem. Červenobílý dres naopak začal oblékat například kladenský šikula Kalla. Sílu mužstva ale znatelně zvýšila výluka v NHL. Útočníci Vladimír Sobotka a Roman Červenka totiž neváhali a posílili svůj mateřský tým. A doslova drtí soupeře, Sobotka nasbíral v deseti zápasech čtrnáct bodů, Červenka v devíti duelech třináct.

Aktuálně má za sebou Slavia sérii čtyř zápasů, ve kterých dokázala bodovat, byť v posledním zápase padla doma po nájezdech s Třincem. Slavia proti Českým Budějovicím odehraje čtvrtý zápas po sobě doma, následovat bude ještě jeden domácí duel s Pardubicemi. Pak ovšem zase slávisty čeká pětizápasová šňůra venkovních zápasů.

V brance Slavie bude chybět jednička Miroslav Kopřiva, chytat bude Dominik Furch.


HC Slavia Praha - HC MOUNTFIELD
pátek 19.10.
17:15
O2 Arena


Zaostřeno: Roman Červenka

Největší hvězdy už si slávističtí fanoušci dlouho neužijí - Červenka proti HC MOUNTFIELD sehraje svůj předposlední zápas v dresu pražského týmu a po neděli zamíří do týmu KHL Lev Praha. Šestadvacetiletý hráč byl do roku 2010 členem kádru Slavie. Po sezóně 2009/2010 už ale nebylo v silách slávistického vedení udržet Červenku pod svými křídly - Červenka nasbíral v základní části extraligy 73 kanadských bodů, v play-off přidal dalších 24. Neuvěřitelná bilance vynesla útočníkovi smlouvu v KHL, kde nejprve po boku Jágra válel v Omsku, neztratil se ale ani další sezónu. Pak se rozhodl pro odchod do NHL, vyhlédlo si ho Calgary Flames, které s ním počítá jako se svým klíčovým hráčem. Na premiéru v NHL si ovšem Roman Červenka ještě chvíli počká, kvůli výluce.

Červenka je jedním z nejlepších českých hráčů současnosti. Je mistrem světa z roku 2010 (představil se ovšem i na MS v roce 2009 a 2011), účinkoval na olympiádě ve Vancouveru.


Z tábora HC MOUNTFIELD


Trenér Peter Draisaitl okomentoval situaci před pátečním utkáním takto: „Slavii jsem dobře viděl na rozborech u videa. Mají samozřejmě kompaktní mužstvo, ve kterém nyní vyčnívají Červenka se Sobotkou jako dvě vynikající individuality. Právě oni se starají v mužstvu o určitý výkonnostní rozdíl. My se však musíme zaměřit sami na sebe. Na utkání musíme být především dobře takticky a fyzicky připraveni.“ Počítat již může se službami uzdraveného střelce Lukáše Květoně.

Zamotaná situace kolem posil z NHL se ve po čtvrtečním jednání v zámoří zase obrátila a nyní to vypadá, že kanadsko-americká soutěž jen tak nezačne. Hanzal s Michálkem v týdnu avizovali, že do utkání se Slavií nezasáhnou. Zda se situace změnila a útočníci již proti Slavii nakonec vypomůžou týmu upřesníme na klubových stránkách v průběhu dne.

Perličky zápasu

Poslední tým, který nehrál prodloužení? HC Mountfield
Každý z týmů extraligy už zažil v této sezóně zápas, který neměl po šesesáti minutách vítěze. Výjimkou je mužstvo Petera Draisaitla, které pětkrát v základní hrací době uspělo a sedmkrát prohrálo. Slavia hrála prodloužení jednou.

Slavia? To bylo v minulé sezóně chutné sousto
Jen s jediným týmem dokázaly České Budějovice uspět v předchozím ročníku v každém ze zápasů. Jihočeši si smlsli právě na pražském klubu, s celkovým skóre 14:4, když se Kovářovi hned dvakrát podařilo udržet čisté konto.

Vzájemné zápasy z minulé sezóny

4. kolo HC MOUNTFIELD - Slavia 3:2
17. kolo Slavia - HC MOUNTFIELD 0:3
30. kolo Slavia - HC MOUNTFIELD 0:5
43. kolo HC MOUNTFIELD - Slavia 3:2sn

Sestavy z posledního zápasu

HC Slavia Praha: Furch (33. Kopřiva) - Kadlec, Kučný, Kuboš, Beňovič, Kolařík, Kempný - Pospíšil, Červenka, V. Sobotka - Hertl, Alinč, Krenželok - P. Jelínek, V. Růžička ml., Sklenář - Micka, Kalla, Tomica

HC MOUNTFIELD: Kantor - Ptáček, Frühauf, Ference, Vydarený, Vráblík, Jank, Kolarz - Rousek, Kotalík, Šimánek - Dej, L. Kohn, Červený - Polodna, Knotek, Suja.

Statistiky

13. kolo
HC Slavia Praha


HC MOUNTFIELD
6.
Umístění v tabulce
12.
12 / 6 - 0 - 1 - 5
33:30 / 19
Statistiky v sezoně
(základní část)
12 / 5 - 0 - 0 - 7
28:41 / 15
Vladimír Sobotka (14)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jiří Šimánek (11)
Červenka, Sobotka (5)
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Šimánek (10)
Vladimír Sobotka (9)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Tomáš Rousek (6)
Petr Kadlec 8 (2+6)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Peter Frühauf, František Ptáček 5
Kadlec, Jelínek (+6)
Alinč, Žejdl (-3)
+/- bodování v sezoně
Tomáš Rousek (+5)
Rudolf Červený (-9)
Petr Kadlec (42)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Martin Podlešák (27)
Miroslav Kopřiva 92,75% - 2,07
Dominik Furch 89,33% - 2,84
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jakub Kovář 94,92% - 1,50
Pavel Kantor 88,89% - 3,30
Lukáš Sáblík 84,00% - 5,00

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice