Banes Motor České Budějovice
27.09.2012, Michal Špírek

S Radkem Martínkem za body do Brna. Ve hře je čtvrtá výhra v řadě!

Č. B u d ě j o v i c e - HC MOUNTFIELD má na kontě tři tříbodové výhry v řadě. V šestém kole ho ale prověří soupeř, který v základní hrací době ještě neprohrál. Kometa Brno je s třinácti body na druhé příčce Tipsport extraligy, vedoucí Třinec má totiž již šesté kolo předehráno. V dresu HC MOUNTFIELD se poprvé představí obránce Radek Martínek! Utkání začíná na ledě KAJOT arény v pátek v 17:00.

O soupeři - HC KOMETA BRNO

"Navzdor všem, co se nám smáli, klíčí sláva stoletá,vzhůru modrobílé šály, vzhůru Brno Kometa." Vicemistr z Brna po loňském úspěchu začal výtečně i tuto sezónu a počíná si ve shodě se zněním klubové hymny. Vzhůru tabulkou si totiž Kometa zamířila, a to až na samý vrchol. Jihomoravané jsou po pěti kolech na druhé příčce tabulky, poprvé prohráli až v posledním kole ve Zlíně, v prodloužení napínavého duelu.

Mužstvo zůstalo v porovnání s minulým ročníkem vcelku pohromadě, fanoušci Komety ztratili svého oblíbence Hoviho, do pražského Lva zamířil Jaroslav Svododa. Týmu chybí zranění Němec a Divíšek a tak se Brno dohodlo s Kladnem na hostování Miloslava Hořavy. Angažování posil z NHL v Brně zatím neplánují. Kometa v přípravě na sezónu nijak nezářila, a trenér Zdeněk Venera v tom našel pozitivum: "Jsem rád, že nám to pomohlo probudit se z toho finálového snu. Cítil jsem ze hry takové ty finálové myšlenky, hráči si to ale včas uvědomili a já teď v zápasech vidím daleko jiný, zodpovědnější přístup." Brno začalo sezónu Tipsport extraligy na jedničku a zatím nepoznalo porážku v základní hrací době.


HC KOMETA BRNO- HC MOUNTFIELD
pátek 28.9.
17:00
KAJOT ARENA


Zaostřeno: Svoboda... Gól!

Komentář Petra Vichnara ke zlatému gólu v Naganu by mohli Brněnští začít bez obav využívat. V jejich barvách se totiž prohání hned dva Svobodové, Jakub a Tomáš. A jsou zatím nejproduktivnějšími hráči týmu, oba nastřádali sedm kanadských bodů. Nastupují spolu dokonce v jednom útoku. Mladšímu Jakubovi (vpravo) je dvaadvacet let, přerovský rodák hraje v dresu Komety třetí sezónu a jeho výkony se stále zlepšují. O necelé tři roky starší Tomáš má za sebou juniorské angažmá v zámoří, po kterém následoval návrat do Slavie. V minulé sezóně se ale stal součástí trejdu mezi pražským klubem a Kometou a spojil tak svůj hokejový osud s jihomoravskou metropolí. V cestě za stříbrem nasázel hned osm branek. Závěrem nezbývá než dodat, že oba Svobody nespojuje žádný příbuzenský vztah. A to ještě loni působil v Brně forvard Jaroslav Svoboda!

Z tábora HC MOUNTFIELD

Jihočeši vyrazí do Brna opět bez útočníka Lukáše Květoně, stejně jako jemu zdobí ruku sádra i gólmanu Jakubu Kovářovi. Trojlístek zraněných doplňuje bek Peter Mikuš. Nejdříve se do hry chystá Květoň, ale proti Kometě ještě Mountfieldu nepomůže. Naopak do utkání již naskočí útočník Tomáš Mertl, který absentoval v posledních zápasech.

Perličky zápasu

Martínek na ledě
Radek Martínek v českobudějovickém dresu! Naposledy byl tento obrázek k vidění 26.3. 2005 na ledě Jihlavy. Nyní Martínek v době další výluky NHL opět nezapomněl na svůj mateřský klub. Obranu HC MOUNTFIELD tak vyztuží šestatřicetiletý hráč, který nasbíral 469 startů v NHL. Martínek se ovšem v posledních sezónách potýkal se zraněními a loni kvůli tomu odehrál jen sedm zápasů za celý ročník.

Proti rozchytanému gólmanovi
Je to paradox, který rozhodně stojí za zmínku. Proti HC MOUNTFIELD totiž zatím za pět kol vždy stál gólman, pro kterého šlo o premiéru v sezóně. Málek v 1. kole, pak litvínovský Francouz, "nováčci" z NHL Pavelec a Neuvirth a konečně i Salfický z Pardubic nastoupil proti Jihočechům do svého prvního zápasu. Nyní se Budějovice jistojistě musí připravit na Jiřího Trvaje, stálici v brněnské bráně. Ten zatím odchytal vše.

Opět vstřelí Mountfield gól jako první?
Zatím ve všech pěti zápasech se klub od Černé věže dokázal ujmout vedení 1:0 v zápase...

Na gól proti Brnu čekají Jihočeši již 150 minut
Jako kdyby Jiří Trvaj zamknul svojí branku - poslední dva zápasy udržel proti HC MOUNTFIELD čisté konto a celkem čekají Budějovičtí na gól proti Brnu již 150 minut! Bude zapotřebí co nejrychleji najít gólový klíč...


Spolehnout se Kometa může na tradičně bouřlivou atmosféru v domácí Kajot aréně. Bude vyprodáno, což pro českobudějovické hokejisty znamená jediné - hned dvakrát v řadě si zahrají před plným stadionem. V neděli totiž hlásí na Kladno vyprodáno Budvar Aréna.

Vzájemné zápasy z minulé sezóny

10. kolo: Kometa - HC MOUNTFIELD 1:4
23. kolo: HC MOUNTFIELD - Kometa 2:1
36. kolo: Kometa - HC MOUNTFIELD 4:0
49. kolo: HC MOUNTFIELD - Kometa 0:3

Sestavy z posledního zápasu

HC MOUNTFIELD: Sáblík - Ptáček, Jank, Frühauf, Vydarený, Kolarz, Vráblík, Prokop - Soudek, Kotalík, Šimánek - Dej, Langhammer, Rousek - Červený, Kašpařík, Podlešák - Švihálek, Knotek, Suja - Marek.

HC Kometa Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek, Valach, Malec, Valábik, Krejčiřík - Erat, L. Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - Holec, Petrovický, M. Hořava - Koreis, Dočekal, H. Zohorna..

Statistiky

6. kolo
HC MOUNTFIELD


HC KOMETA BRNO
6.
Umístění v tabulce
2.
5 / 3 - 0 - 0 - 2
13:13 / 9
Statistiky v sezoně
(základní část)
5 / 4 - 0 - 1 - 0
17:10 / 13
Langhammer, Kotalík, Šimánek 4
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jakub Svoboda, Tomáš Svoboda 7
Jiří Šimánek (3)
Nejlepší střelec v sezoně
Jakub Svoboda (3)
Šimánek, Kotalík, Langhammer (3)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Tomáš Svoboda (5)
Peter Frühauf 2 (2+0)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Bičánek Radim 3 (2+1)
Rastislav Dej, Peter Frühauf (+3)
Rudolf Červený (-4)
+/- bodování v sezoně
Hruška (+6)
8 hokejistů (0)
Martin Podlešák (27)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Jan Hruška (12)
Jakub Kovář 94,92% - 1,50
Pavel Kantor 89,55% - 3,53
Lukáš Sáblík 93,33% - 2,00
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jiří Trvaj 92,96% - 1,99

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....