Banes Motor České Budějovice
24.09.2012, Radek Papáček

Radek Martínek: Chci být hlavně přínosem pro tým

Uznávaný obránce Radek Martínek se chystá v dresu HC MOUNTFIELD zasáhnout do Tipsport extraligy. Zkušený bek trénuje s týmem od soboty a nastoupit by mohl už v úterý proti Spartě. „Myslím, že hrát bych mohl. Nechci ovšem nic lámat přes koleno. Musím si být jistý, že budu na ledě pro tým přínosem,“ hlásí český reprezentant.

„Vím, že řada kluků nastoupila k utkáním, jen co přicestovala do Čech ze zámoří. Nemyslím si však, že by to bylo úplně šťastné řešení. Chci být na zápas stoprocentně připravený,“ hlásí šestatřicetiletý hokejista. Po dohodě s vedením klubu na působení v HC MOUNTFIELD dorazil do tuzemska v pátek. V sobotu se okamžitě zapojil do tréninku, jeho start v neděli v Pardubicích však nepřipadal v úvahu. „Musím si být skutečně jistý, že budu pro tým na ledě přínosem. Nechci jít do zápasu nepřipravený. Proto se musím poradit také s trenéry, jak to oni budou vidět,“ říká Radek Martínek.

Poctivý zadák se plánuje v nejbližší době soustředit na kvalitní trénink. „Nebudu lhát, nemám toho na ledě tolik odtrénováno. Tím, jak se v zámoří vyčkávalo na výsledek jednání o výluce, nijak intenzivně se netrénovalo. Na led jsme sice chodili, ale nelze to srovnávat s tvrdým tréninkem,“ sděluje Martínek.

Rodák z Havlíčkova Brodu se v současné době seznamuje také s novými spoluhráči. Složení kabiny je totiž samozřejmě zcela odlišené, než při jeho posledním působení na jihu Čech. „Při té poslední výluce jsem měl pocit, jako kdybych ani nikam neodešel. Vrátil jsem se a všechno bylo stejné. Nyní je samozřejmě všechno odlišné. Osobně v týmu už znám jen málokoho. Je znát, že v kabině je hodně mladých kluků,“ přibližuje.

Podle názoru obránce s 469 starty v NHL však se zapadnutím do kolektivu nebude žádným problém. „Je to něco jiného, než když přijdete do nového týmu v NHL. Tam je v něm několik národností a různých povah. Tady jsme všichni Češi nebo Slováci, což je stejná povaha,“ usměje se.

Radek Martínek se chystá nastoupit za HC MOUNTFIELD v nejbližší době, další věhlasný bek Andrew Ference s k týmu připojí zhruba 7. října. „S Andym jsme se potkali jednou v Bostonu na letišti, kde na mě promlouval češtinou. Pozdravil mě tam frází „Jak se máš?“. Jinak jsme se potkávali jen při vzájemných zápasech,“ usmívá se Radek Martínek.

Nyní je součástí týmu HC MOUNTFIELD v české nejvyšší soutěži. Při přípravném startu NHL neví, jaká bude jeho budoucnost. „V současné době nemám nikde podepsanou smlouvu. Tím, že hrozila výluka, nikdo se mnou nechtěl nic uzavřít. Nyní tak pro mě bylo prioritní někde hrát. Jsem proto strašně rád, že mi to umožnily České Budějovice, které pro mě byly na prvním místě,“ tvrdí šikovný obránce.

Více čtěte v rozhovoru s Radkem Martínkem ve vydání Hokejklubu č. 3, které přinese domácí utkání se Spartou Praha v úterý 25. září 2012 od 17:30 hod. v Budvar Aréně.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....