Banes Motor České Budějovice
22.09.2012, Gabriela Šubardová

František Ptáček v rekordním zápase číslo 1036 pod lupou

Č. B u d ě j o v i c e - Již nejméně týden se média připravovala na blížící se rekord budějovického obránce Františka Ptáčka v počtu odehraných zápasů v nejvyšší české soutěži. Jaký večer František Ptáček prožil při zápase s Bílými Tygry z Liberce? Kolik minut rekordman odehrál?

Páteční zápas byl pro Františka Ptáčka rekordním, protože nastoupil ke svému 1036. zápasu a překonal tak dosavadní rekord Josefa Řezníčka. O tom, jak František Ptáček reaguje na svůj rekord, nebo jak to bere jeho okolí, jsme se mohli dočíst v několika článcích zveřejněných na hokejcb.cz

Hned na úvod zápasu byla připravena gratulace budějovickému rekordmanovi za účasti samotného Josefa Řezníčka. Ten vedle Ing. Zdeňka Blažka, předsedy představenstva a generálního manažer HC MOUNTFIELD, předával Františku Ptáčkovi památeční dres a pamětní plaketku. Vyrobeny byly tři dresy: první na památku pro Františka Ptáčka, druhý se vyvěsí v prostorách Budvar arény a třetí bude vydražen v aukci. Jako překvapení přišly na led jeho dvě dcery a zahrály mu písničku na zobcovou flétnu. Následovalo společné focení. Vše se dělo za ovací fanoušků pro Františka Ptáčka.

Ptáček nastupoval v první obranné dvojici. Svou první střelu si "oslavenec" připravil již v šesté minutě a tvrdou střelou vyzkoušel pozornost libereckého brankáře. V čase 7:29 přehodil rozklečeného Ondřeje Pavelce Kašpařík a otevřel skóre utkání, na ledě v té době byl v přesilovce i Ptáček. Dalším momentem z dílny jménem Ptáček v první třetině byla chytrá přihrávka - bek obloukem vyhodil puk přímo Květoňovi na hokejku, který tak přímou střelou protáhl Pavelce v liberecké bráně.

Během druhé třetiny odváděl hráč s číslem dvě svou práci na výbornou. Nejenže si hlídal útočící liberecké hráče, ale též se nebál dohrát souboj u mantinelu. Když Bílí Tygři z Liberce zahrozili, František Ptáček hráče odstavil od puku a Jakub Kovář mohl puk přikrýt. Přesně tímto způsobem František Ptáček obehrál libereckého Romana Vlacha. Během 26. minuty nový rekordman vystřelil od modré, ale do jeho střely se připletl liberecký Jan Výtisk, jehož zasáhl puk přímo do pravé ruky. Byl to bolestivý Výtiskův zákrok, ale František Ptáček, jako správný hokejový gentleman, se jel Výtiskovi omluvit. Na závěr druhé třetiny ovšem František Ptáček špatně rozehrál přímo na hůl Tomáši Netíkovi, který přihrával Petru Nedvědovi, ale tomu puk ke štěstí Budějovických přeskočil hokejku.

Ve třetí třetině podporoval Ptáček útok svými přesnými přihrávkami např. Martinu Podlešákovi či Pavlu Kašpaříkovi. Dlouhé střídání Ptáček prožil při oslabení svého celku za stavu 1:3, Jihočeši důležitý okamžik zápasu ustáli i s pomocí Ptáčka bez potíží. Nejvíce se František Ptáček ukázal v situaci, kdy dva liberečtí hráči Lukáš Derner a Michal Bulíř přebruslili budějovické hráče a jeli sami na Ptáčka a Jakuba Kováře. Oslavenec vystihl přihrávku a domácí brankář mohl vyrazit puk do rohu.

HC MOUNTFIELD porazil Bílé Tygry z Liberce 4:1 a Františkovi Ptáčkovi se tak na svůj rekordní zápis bude příjemně vzpomínat. Každým dalším utkáním nyní Ptáček bude posouvat hranici rekordu extraligy.

STATISTIKA FRANTIŠKA PTÁČKA V REKORDNÍM ZÁPASE

Čas strávený na ledě: 23:26
Statistika +/-: 0
Souboje u mantinelu: 7, z toho 5 úspěšně vyhraných
Střely na bránu: 2

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....