Banes Motor České Budějovice
19.09.2012, Petr Lundák

Celá Sparta hledala při tréninku Ptáčkův vyražený zub

Č. B u d ě j o v i c e - Přepište dějiny. Slova Roberta Záruby ze slavného olympijského Nagana by se dala bez obav použít i pro současné dny. Tedy pokud se jedná o české extraligové dějiny. A ty se v pátek opravdu přepisovat budou! Zkušený obránce František Ptáček nastoupí totiž ke svému 1036. zápasu v nejvyšší české soutěži. Což je nejvíce ze všech extraligových hokejistů

Na našem portálu www.hokejcb.cz jste si už mohli přečít rozsáhlý rozhovor přímo se čtyřnásobným držitelem titulu mistra republiky a trojnásobným otcem. Teď vám přinášíme pohledy na obránce, který začínal v extralize v roce 1993, tak trochu z druhé strany. Co si o něm myslí trenéři, bývalý spoluhráči či jeho nejbližší?

Nikdo Ferrymu nedal nic zadarmo!

Zkušený trenér, který ještě v loňské sezoně vedl celek HC MOUNTFIELD, si pamatuje Františka Ptáčka od jeho juniorských let. Dlouhá léta pak František Výborný vedl jubilanta v pražských Holešovicích. A právě na Výborného Ptáček z řad trenérů podle svých slov asi vzpomíná nejvíce. Povídání o matadorovi českého hokeje tedy nemůže začít jinak, než pochvalou
„Franta si rekord určitě zaslouží. Ať hrál na Spartě, ve Varech anebo v Budějkách, pořád to byl pracovitý a podle pravidel fair play hrající sportovec. Byl oblíbený mezi ostratními trenéry, spoluhráči i soupeři. Hlavně se mi líbí na něm to, že mu nikdo nedal nic zadarmo, musel si všechno sám poctivě odpracovat. Je to určitě vzor pro mladé kluky, prostě hokejista s velkým H,“ nešetřil chválou František Výborný. Na adresu zadáka s číslem dva přidal sympatický trenér veselou příhodu z natáčení, jak se lidově říká.
„To bylo na Spartě při jednom z tréninků. Ferrymu někdo nechtěně vyrazil zub, ale ten šel ven i s kořenem. Tak jsem stopnul trénink a celé mužstvo hledalo Frantovo zub na ledu,“ směje se dnes Výborný. „Zub jsme opravdu našli, odvezli Ferryho do nemocnice a tam mu ho zase vrátili na místo. Ten zub má snad Franta dodnes,“ doplnil.

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly

Tisíc třicet pět zápasů. Tolik utkání odehrál v nejvyšší české soutěži bývalý obránce Josef Řezníček, který v současné době šéfuje extraligovému kolotoči. A právě jeho rekord František Ptáček překonává.
„Franta je výborný člověk a výborný hráč, který ví, co chce. Proto i ví, jak se má o sebe starat. To je asi i ten důvod, aby pokračoval s hokejem dál,“ řekl Josef Řezníček. Na náš dotaz, jestli mu přeci jen trochu není líto, že jeho rekord bude vymazán, pohotově odpověděl: „Rekordy jsou tu přece od toho, aby se překonávaly, ne? Rozhodně nejsem nijak zapšklý, že mne Franta předběhne, to vůbec! Přeji mu to,“ zdůraznil extraligový šéf s tím, že on sám Ferrymu, jak se rekordmanovi přezdívá, přímo v Budvar aréně pogratuluje.

V pražské Spartě se mu koukal na záda, František zase držel protihráče a puk, co nejdále od něj. Získali spolu čtyři tituly mistra republiky. Řeč je o bývalém brankáři Petru Břízovi, který shodou okolností také kdysi oblékal českobudějovický dres. Vynikající hokejista a Ptáčkův kamarád tedy také trochu zavzpomínal.
„S Ferrym jsme spolu hráli v době kdy jsme získali čtyři tituly. Měl jsem ho tedy pořád před očima. On je opravdu férový a spolehlivý hráč i kamarád. Nikdy nebyl z těch, kteří by šířili negativní energie. Co mu trenéři uložili za roli, tu beze zbytků splnil. Nikdy nic neodmítl,“ říká současný předseda představenstva HC Sparta Praha Petr Bříza. „Co bych mu popřál? Aby byl hlavně zdravý, protože je pořád ve vynikající fyzické kondici. Beze zbytku tak může dalších pár let hrát extraligu,“ doplnil bývalý velezkušený reprezentační brankář.

Asi bude slavnostní oběd

Velice důležitou součástí každého sportovce je také jeho rodinné zázemí. I tady, jak se zdá, je František velice spokojený. Spolu s manželkou Milenou Ptáčkovou vychovávají dvě dcery a synka. Zázemí si při budějovickém angažmá našli v rodinném domku v Litvínovicích. Na většinu domácích zápasů se tak na hlavu rodiny chodí dívat nejen manželka, ale i jeho děti. V pátek to tedy ani nemůže být jinak.
„My dva jsme spolu prakticky celou jeho kariéru, co hraje v extralize. A mám radost i za něho, že to Franta dotáhl až k titulu, tedy k tolika odehraným zápasům. Ale hlavně, ať je zdravý, protože od toho se všechno odvíjí. Potom může hrát klidně i dál,“ pomyslela si usměvavá maminka tří dětí. I když za svou kariéru toho František Ptáček odehrál už tolik, podle slov jeho manželky, práci si moc často domů nevodí. „Trošku se doma o hokeji bavíme, ale opravdu ne moc. Umí vypnout. Ale poznám na něm, když se například prohraje, to je z toho smutný a mrzí ho to,“ povídá Milena Ptáčková. A jaká bude vůbec oslava, když se její manžel stane hráčem, který má na svém kontě nejvíce zápasů v extralize? „Jelikož máme tři děti a nemáme sehnané hlídání, tak asi nic velkého,“ zase se usměje. „Určitě něco naplánujeme, slavnostní večeři nebo spíš oběd, jak to tak s našimi dětmi vidím,“ doplnila.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....