Banes Motor České Budějovice
24.08.2012, Miroslav Mayer

ET: CEB - HAM 4:3 - Vydřené domácí vítězství

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD se ve třetím zápase European Trophy dočkali svého prvního vítězství, když na domácím ledě porazili tým Hamburg Freezers těsně 4:3. O vítězství museli domácí bojovat až do poslední třetiny, když dokázali rychle odpovědět na vyrovnání soupeře. Přitom po dvou třetinách vedli Jihočeši o dvě branky a vypadalo to, že jim vítězství nemůže uniknout. První hvězdou zápasu byl vyhlášen autor dvou branek Lukáš Květoň.

První minuty zápasu ukázaly, že ani jeden tým nedaruje druhému nic zadarmo. Výsledkem bylo časté vylučování. V čase 1:09 byl za naražení na hrazení vyloučen domácí Dej. Hamburg se ale neprosadil a šanci měl Mountfield, který měl početní výhodu v páté minutě po faulu Köppchena. Při přesilovce měli Jihočeši před brankářem Kotschnewem několik nadějných přihrávek, které střelou nakonec neskončily.

První velká šance přišla v osmé minutě při vyloučení Květoně a Openheimera, kdy se hrálo čtyři na čtyři. To se po přihrávce od Janka ocitl na zadní tyčce volný Dej, kterého rychlým přesunem pravého betonu vychytal brankář Kotschnew.

I další minuty první části byly ve znamení častého vyloučení. Dvě minuty dostali nejprve Kolarz a poté i hamburský Nielsen. Právě při vyloučení Nielsena měl velkou šanci Květoň, který pálil z těsné blízkosti vedle levé tyče. Mountfield to ale mrzet nemuselo, protože se prosadil hned z následné akce. Ještě při téže přesilovce se po pěkné souhře s Ptáčkem prosadil střelou z první Jakub Langhammer - 1:0!

V závěru třetiny měl Hamburg po faulu Kašpaříka další přesilovou hru. Tu nevyužil, ale chvíli po skončení trestu se trefil hráč s bohatými zkušenostmi z NHL Matt Pettinger - 1:1! Čtyřicet osm vteřin před koncem třetiny byl vyloučen hostující Köppchen a v následné přesilovce pálil nebezpečně Kotalík. Puk skončil po nepříliš přesvědčivém zákroku brankáře vedle tyče. Přesilovku tak přerušila siréna ohlašující konec první třetiny.

Druhé dějství začalo pokračující přesilovkou. Ta byla umocněna po faulu Aubina na Šimánka. Aubin dostal za vysokou hůl 2+2 minuty a Mountfield hrál osm vteřin pět na tři. V krátké dvojnásobné přesilovce se Jihočeši prosadit nedokázali a o moc lépe se jim nedařilo ani při hře pět na čtyři. Hamburg využíval nepřesností v domácí rozehrávce a často vyhazoval. Mountfield se ale nakonec přeci jen prosadil. Čtyři vteřiny před koncem přesilovky napřáhl ke střele Lukáš Květoň a puk skončil v síti – 2:1!

Následovaly minuty, ve kterých se hrál spíše bojovný hokej s řadou nepřesností na obou stranách. Pasivnější část hry utnul Lukáš Květoň, který třetím gólem z přesilové hry navýšil vedení Mountfieldu – 3:1! V čase 38:10 fauloval českobudějovický Soudek a dal tak soupeři možnost ke snížení. Rozdělenou přesilovku Hamburg neproměnil.

Německý tým vstoupil do třetího dějství aktivně a po zásluze v čase 41:35 snížil po střele Davida Wolfa - 3:2! Hamburg mohl vyrovnat o několik minut později, kdy hrál po vyloučení Möchela, Podlešáka a Frühaufa přesilovku 4 na 3 a následně 5 na 4. Velkou šanci měl ale Motor, jmenovitě Podlešák, který ve vlastním oslabení jel sám na brankáře Kotschnewa. Německý brankář Podlešákův záměr vystihl a puk chytil. Stejná situace, ale na opačné straně, se konala při vyloučení Schuberta. Českobudějovickým hráčům ujel Matt Pettinger a ten se proti Sáblíkovi nemýlil – 3:3!

Hned z další velké šance šel Motor znovu do vedení. V čase 48:26 nejprve trefil Podlešák tyč a puk do branky dorazil Pavel Kašpařík - 4:3! V závěrečné desetiminutovce měly oba týmy dvě šance. Ani jedna ale gólem neskončila a skóre se nezměnilo ani při hře bez brankáře. Jihočeši si tak připsali první vítězství v Evropské trofeji, hosté naopak první prohru.

Ohlasy po zápasu
Peter Draisaitl (České Budějovice): Byl to zajímavý zápas. Byly tam velmi dobré fáze, se kterými jsem byl spokojen. Na druhou stranu tam byly i chyby. Největší problémy jsme měli, když nás soupeř zatlačil. V těchto momentech jsme mohli hrát lépe. Hodně jsme ztráceli puky a na to jsme dopláceli. V závěru nám hodně pomohl Sáblík.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....