Banes Motor České Budějovice
15.08.2012, Petr Novotný

Draisaitl: Doma necháme Kašpaříka a Langhammera

Č. B u d ě j o v i c e – Po příletu z Ruska dal svým svěřencům den volna. V úterý odpoledne už se zase hokejisté HC MOUNTFIELD proháněli pod vedení trenéra Petera Draisaitla na ledové ploše Budvar arény a ve čtvrtek Jihočeši odlétají do Skandinávie k zápasům European Trophy. „Děláme všechno to, co by se mělo dělat. Každý se bojí velkých zranění, ty se nám vyhýbají, takže je vše v pořádku,“ konstatoval trenér a upřesnil, kdo na sever Evropy odletí.

Opravdu jsou všichni úplně zdraví?
Něco tady máme. Ale to jsou takové ty věci, které jsou všude. Nějaké maličkosti. Třeba Peter Frühauf si něco přivezl z Ruska. Ale jak říkám, jsou to maličkosti.

Když se podíváte zpětně na turnaj v ruském Jekatěrinburgu, jste s ním spokojený?
Ale jo. Dalo by se to samozřejmě lépe zorganizovat, aby se nemuselo hrát čtyřikrát za čtyři dny. Alespoň jsme pak zrušili ten čtvrtý zápas, který by byl o ničem. Tomu Sputniku ani nám o nic nešlo. Jinak jsme tam ale jeli, odehráli tři kvalitní zápasy, nějaké kilometry jsme dali do nohou. Takže úkol splněn.

Mluvíte o třech kvalitních zápasech. Ze kterého jste měl nejlepší pocit?
Svým způsobem byly všechny tři kvalitní. Ti Rusáci měli dobré manšafty. I když tam byly dva celky z nižší ligy, byli na dobré úrovni. První zápas byl velice kvalitní – Jekatěrinburg. I z těch zbylých dvou jsem něco měl.

Takže jste za ten turnaj rád?
Já tyhle těžší utkání hraju raději. Člověk vidí nedostatky a to, na čem musí pracovat. Když se hrají zápasy se slabšími soupeři, z toho trenér prostě nic nemá. Takže z tohoto hlediska jsme všechno udělali správně.

Kádr máte široký. Ukázaly vám už tyhle zápasy s kým počítat do sezony a s kým ne?
Po Finsku to budeme řešit. Finálně. Ne, to není úplně dobré slovo. Vytvoříme užší kádr a pak kádr širší, se kterým budeme počítat dál v případě, že něco v tom užším nebude správně.

Ve čtvrtek odlétáte do Finska. Takže další cestování. Není to protivné v téhle fázi léta?
Odjíždíme ve čtvrtek v půl šesté a máme celý den na cestách. Bude to náročné. A pak ty dva zápasy…Ty budou o něčem. Lulea doma, to nebude nic jednoduchého a Kärpät to samé.

Takže další těžké zápasy, které máte rád.
Ano. Na hráče už se budeme dívat tím způsobem, jaký přínos pro Mountfield budou mít v sezoně.

Je to už European Trophy, takže předpokládám, že nechcete jen zkoušet, ale také vyhrát.
Hrajeme prestižní soutěž. Hodně lidí se na to bude dívat. Nevidím důvod, proč bychom měli něco hrát a nechtít to vyhrát.

Manažer Sailer říkal v úvodu přípravy, že do Finska už poletí méně hráčů, než do Ruska. Kdo zůstane doma?
Můžeme si dovolit takový luxus, že necháme doma naše centry číslo jedna a dva: Kašpaříka s Langhammerem. Musím říct, že naši mladí hráči si to v Rusku odmakali výborným způsobem a šanci jet do Skandinávie si zasloužili.

Dá se říct, že třeba řada Švihálek – Marek – Suja vás překvapila?
Očekával jsem, že tam budou jezdit, makat, lítat. Oni navíc ukázali to, co jsem chtěl vidět. Byl tam i dobrý herní projev. Vytvářeli si šance, dávali góly. Víc nemůžu očekávat.

Dva centry necháte doma. Jak to bude s obránci?
Kvůli zdravotnímu stavu zůstane doma Frühauf. Ten nepojede. Kříž už by měl být připravený a pojede a bereme s sebou i Dietze a Prokopa. Oba si to zasloužili. Takže jich bereme víc ale s tím, že v zápase už rozhodně nebudeme hrát na osm obránců. V Rusku jsme hráli na osm a teď to stáhneme asi na sedm. Když bude potřeba, klidně to stáhneme i na šest. Jak říkám, už hrajeme o výsledek.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....