Banes Motor České Budějovice
08.08.2012, Michal Špírek

Českobudějovičtí zahajují turnaj utkáním s Jekatěrinburgem

Č. B u d ě j o v i c e - HC MOUNTFIELD již dorazil do Jekatěrinburgu a ve středu od 15:00 ho čeká první zápas turnaje. A hned s týmem KHL, Avtomobilistem Jekatěrinburg. Jihočechy tak po Astaně prověří další tým z prestižní klubové soutěže. Turnaje O cenu gubernátora Sverdlovské oblasti Kamenný kvítek se kromě HC MOUNTFIELD a Jekatěrinburgu účastní ještě Molot Perm z druhé ruské ligy a farma Avtomobilistu - Sputnik Nižnyj Tagil.

V Čechách vzájemný zápas nevyšel. Přesto se týmy střetnou

HC MOUNTFIELD využil nabídky Jekatěrinburgu zúčastnit se turnaje na dalekém Urale a už ve středu od 15:00 sehraje v turnaji O cenu gubernátora Sverdlovské oblasti první zápas. A hned s pořadatelem turnaje, celkem, který působí v KHL a ještě před pár dny klouzal po ledě českobudějovické Budvar Arény. Jekatěrinburg totiž na jihu Čech trávil letní soustředění. V rámci pobytu v České republice pak sehrál dva přátelské zápasy s českými soupeři a ani v jednom z nich neinkasoval (Slavii porazil 3:0, Mladou Boleslav pak v Budvar Aréně 2:0). Změny stavu ze středečního utkání vám přineseme ZDE.

Avtomobilist Jekatěrinburg je na hokejovém světě poměrně krátkou dobu, založen byl totiž v roce 2006 místní sverdlovskou samosprávou. Klub navázal na předchozí jekatěrinburský hokejový klub, který se potýkal s finančními problémy, které vyvrcholily v roce 1998 sestupem ze Superligy. V roce 2001 pak byl navíc na pět let uzavřen Jekatěrinburský palác sportu a milionové velkoměsto na Urale se muselo nějaký čas bez hokeje obejít.

Pak se ale zablýskalo na lepší časy. Nově založený klub v nové aréně si nenechal ujít účast v nové soutěži KHL. Od její druhé sezóny je Avtomobilist jejím stálým účastníkem. Jenomže na větší úspěch Jekatěrinburg čeká, poslední sezónu se mu vůbec nedařilo a skončil v soutěži předposlední, v 54 kolech nasbíral jen 49 bodů.

Letos si chce Avtomobilist spravit chuť. Na soustředění v Čechách polykali hráči těžké tréninkové dávky, mezi nimi i jindřichohradecký rodák Josef Straka a dva slovenští hokejisté, obránce Branislav Mezei a Rastislav Špirko.

Do dějiště turnaje odcestoval i Kotalík s Kovářem

Výprava HC MOUNTFIELD do místa turnaje čítala dva brankáře, osm beků a patnáct útočníků. Doma zůstali jen zranění obránci Vydarený s Křížem. Vypořádat se musí hokejisté mimo jiné i se čtyřhodinovým časovým posunem. Všechny náklady vynaložené na turnaj platí Českým Budějovicím ruský pořadatel turnaje.

Program turnaje

Turnaj má nabitý program, kde není místo na žádné pauzy. Jihočeši se tak po středečním duelu s účastníkem KHL hned ve čtvrtek od 11:00 utkají se Sputnikem Nižnyj Tagil (farmou Avtomobilistu) a v pátek (11:00) nastoupí proti účastníkovi druhé nejvyšší ruské soutěže Molotu Perm. Perm nahradil tým KHL Viťaz Čechov, ten totiž účast na turnaji odřekl.
V sobotu pak budou na programu utkání o třetí místo a finále. Vše se odehraje na stadionu pro 5570 diváků.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....