Banes Motor České Budějovice
04.08.2012, Jakub Musil

Soupeři HC MOUNTFIELD v European Trophy - č. 4: Hamburg Freezers

Č. B u d ě j o v i c e - Páteční utkání s kazašskou Astanou ukázalo, jaký hlad po ledním hokeji na jihu Čech už diváci mají. Po malé ochutnávce však opět nastane třítýdenní půst. Alespoň pro ty, kteří si jako dovolenkovou destinaci nevybrali ruský Jekatěrinburg, švédskou Luleu, nebo finské Oulu. Jedině tam by totiž během následujících dnů byla šance budějovické borce spatřit. Na led Budvar arény tak opět vyjedou až 24.8., kdy v prvním domácím zápase v rámci European Trophy zavítá do jihočeské metropole německý Hamburg Freezers.

Hamburg Freezers

Pokud si potrpíte na pátrání v rozsáhlých klubových análech, Hamburg Freezers rozhodně nebude patřit mezi týmy, které by vás dokázaly zabavit na delší dobu. K nastudování historie tohoto německého klubu by měl zdatnějším čtenářům postačit jeden delší zimní večer. Jeho historie totiž sahá pouze do roku 2002. Právě v tomto roce se majitelé klubu München Barons z finančních důvodů rozhodli přesunout dosavadní tým do Hamburgu a přejmenovat jej na Hamburg Freezers. Jako klubové barvy si zvolili modrou a bílou a jejich logo zdobí zmrzlý název klubu společně s brankářskou maskou.

Původní klub München Barons vznikl v roce 1999 a hned ve svém prvním ročníku dokázal celou DEL ( Deutsche Eishockey Liga) vyhrát. Navzdory tomu se však klub potýkal s malým počtem diváků a s tím souvisejícími finančními potížemi. Tým sice pokračoval v dobrých výsledcích a následující dvě sezony se probojoval opět do finále, respektive semifinále. Počet diváku ale stále zůstával hluboko pod očekáváním, dluhy narůstaly a sponzoři odcházeli. Nezbývalo než přistoupit k radikálnímu řešení – přesunout klub do Hamburgu a začít opět s čistým štítem. Útočiště jim poskytla nová O2 World Arena Hamburg, která pojme až 13 000 diváků. Tréninkové dávky pak hráči polykají pod střechou Volksbank Areny, která byla k tomuto účelu vystavěna v roce 2008.

Poprvé se tak v DEL mohl ukázat nový tým Hamburg Freezers v sezoně 2002/2003, ve které si z osmého místa dokázal zajistit vstupenku do play-off. Tam se však zdržel jen krátce a po neúspěšném čtvrtfinále už začal vyhlížet další sezonu. Ta byla o něco úspěšnější – 3. místo po základní části, ale hořké vyřazení v semifinále. V následujícím ročníku 2004/2005 vyrostla v Hamburgu nepřekonatelná zeď v podobě čtvrtfinále. Nepodařilo se jí zdolat hned pětkrát po sobě. Až v sezoně 2009/2010 a 2010/2011 se borci z přístavního města nemuseli obávaného čtvrtfinále strachovat, do play-off totiž nepostoupili vůbec. Strašák jménem čtvrtfinále se ovšem opět zjevil minulou sezonu, kdy hned v prvním kole vyřazovacích bojů nestačili na pozdějšího vicemistra z Mannheimu.

OFICIÁLNÍ WEBOVÉ STRÁNKY TÝMU

Kanadská kolonie

Hlavní trenér kanadsko-francouzské národnosti Benoit Laporte se kromě domácích Němců může spolehnout i na „náplavu“ v podobě dvou Dánů a poměrně početné kolonie Kanaďanů. Těch je v týmu hned sedm. Šest z nich si dokonce splnilo sen každého mladého hokejisty zahrát si kanadsko-americkou Národní hokejovou ligu. A nebyla to žádná jednozápasová výpomoc. Například útočník Matt Pettinger nahrál ve třech různých klubech NHL 422 zápasů a připsal si 123 kanadských bodů (65+58). Pozadu není ani další jeho kolega z útoku Serge Aubin, který také vystřídal tři zámořské kluby, ve kterých odehrál 374 zápasů a zaznamenal v nich 108 bodů (44+64). Aby toho nebylo málo v obraně „tvrdí muziku“ bývalý Modrokabátník z Columbusu Duvie Westcott, jehož bilance v NHL je 201 zápasů, 56 bodů (11+45) a 299 trestných minut.

Již dříve jsme představili:
Luleå
Kärpät Oulu
Eisbären Berlin

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....