Banes Motor České Budějovice
31.07.2012, Českobudějovický Deník, Pavel Kortus

Hokejisté Jekatěrinburgu se chtějí za rok na jih Čech vrátit

Č. B u d ě j o v i c e - Už více než týden pobývají na soustředění na jihu Čech hokejisté týmu Kontinentální hokejové ligy Avtomobilist Jekatěrinburg. A jedná se o skutečně unikátní záležitost, protože je to vůbec první dlouhodobější pobyt ruského profesionálního týmu v našem kraji.

Zázemí našla ruská výprava v Relaxačním a regeneračním centru na Hluboké, trénují v českobudějovické Budvar Aréně. „Celá organizace soustředění klape na jedničku. Za to patří obrovské poděkování," nešetří chválou výkonný ředitel Andrej Chazov. „Před dvěma lety jsme byli na podobném soustředění ve Finsku, ale co se týká zázemí, tak to je jako nebe a země. Vůbec se to nedá srovnávat a rádi přijedeme do jižních Čech za rok zase," ujistil.

Rovněž druhá strana má z návštěvy ruských hokejistů radost. „Pro nás je velkou ctí, že u nás hokejisty Jekatěrinburgu u nás můžeme přivítat. Jsme rádi, že je tady máme. Pro naše město je to výborná reklama," zdůrazní starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Přítomnost ruského týmu si chválí i ředitelka Relaxačního a rehabilitačního centra Lenka Havlová. „Snažíme se jim ve všem vyjít vstříc a věřím, že jsou u nás spokojeni. Hokejisté jsou disciplinovaní a výborně se nám s nimi spolupracuje."

V rámci soustředění si ruský klub také odskočil do Prahy k prvnímu přátelskému zápasu sezony a nad Slavií vyhrál 3:0. Dva góly vítězů zaznamenal jihočeský odchovanec Josef Straka, třetí přidal slovenský obránce Branislav Mezei. „Ten zápas nemá cenu moc hodnotit. Přípravu na ledě jsme zahájili dříve než české kluby. Výhra samozřejmě těší, ale výsledek v tomto období pro nás není prioritou," zdůrazní Chazov.

Josef Straka začíná v Rusku svou již šestou sezonu. Po čtyřech a půl sezonách v Čerepovci přestoupil v průběhu uplynulého ročníku do Kazaně. Odtud zamířil právě do Jekatěrinburgu. „O Josefa Straku jsme stáli už dávno," tvrdí Chazov. „Pečlivě jsme ho sledovali v jeho předcházejících působištích. Věřím, že spolu se Špirkem Mezeiem nám pomohou vyhrát Gagarinův pohár," připomíná Chazov dva Strakovy slovenské spoluhráče.

Jeho vize prvenství v KHL je však hodně odvážná a myšlená s nadsázkou. Po minulé nepovedené sezoně je totiž prvotním cílem týmu postup do elitní šestnáctky, která si zahraje play off. To potvrdil i trenér Andrej Šajanov.

Ve hře byl i přátelský zápas s extraligovým Mountfieldem, což by se samozřejmě nabízelo. „Rádi bychom si s Jekatěrinburgem zahráli, ale přípravu na ledě jsme začali teprve ve středu, takže by pro nás bylo problematické po tak krátké době přípravy utkání odehrát," vysvětlil tiskový mluvčí HC Mountfield Radek Papáček.

Oba soupeři si spolu však přece jen zahrají. V příštím týdnu na turnaji v Jekatěrinburgu, kam byl českobudějovický klub pozván. Již v pátek se Mountfield přece jen střetne se soupeřem z KHL. Od 17.30 bude hostit kazašský Barys Astana.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....