Banes Motor České Budějovice
07.07.2012, Petr Lundák

Sympaťák Pešina: Na ledě vidím jen červené a bílé

Č .  B u d ě j o v i c e - Sportovní areál Meteor v Českých Budějovicích se stal od čtvrtka 5. do neděle 8. července centrem hokejových fandů ze všech koutů České republiky. Už šestnáctý ročník mezinárodního srazu hokejových fanoušků si vzal pod svá křídla právě budějovický Fanklub. A to už podruhé. Hrál se fotbalový turnaj, fanynky soupeřily v plážovém volejbalu, nechyběl zlatavý mok a v neposlední ředě se debatovalo a hádalo.

Pořadatelé 16. mezinárodního srazu si pro návštěvníky připravili i debatu s profesionálním hokejovým rozhodčím Vladimírem Pešinou. Zhruba půl hodinovou debatu, kdy mohli lidé pokládat své otázky, vedl komentátor Kamil Jáša.
"Zajímalo by mne, jak se na sezonu připravují rozhodčí, jestli také máte soustředění jako hokejisté nebo se připravujete individuálně?" položil první otázku domácí fanoušek, kterému se přezdívá Prst. Vladimír Pešina odpověděl, že se přes léto připravuje sám, ale že za chvíli odjede s ostatním i soudci na soustředění do Rakouska. Před sezonou musejí pak všichni rozhodčí splnit tak zvaný Cooperův test, kdy se měří uběhnutá vzdálenost za 12 minut.

Dále pak hokejové příznivce zajímalo, jak je to s pravidly například při hře v brankovišti, jací trenéři nějčastěji diskutují s rozhodčími, kdo a koho může vykázat ze stadionu anebo, kde se Pešinovi nejhůře píská.
"Pokaždé se mi nejhůře pískalo ve staré karlovarské hale, plechovce. Jinak moderní haly mi nevadí," podotkl arbitr. Na závěr padl dotaz, jestli Vladimíru Pešinovi, který je Jihočech a bydlí u Tábora, něco vyloženě vadí na Budějovicích. "Nevadí a ani nemůže vadit. Když přijedu do Budějovic, tak nevidíme Budějovice a Spartu. Ale bílé a červené," dodal sympatický host. "Tak v září čau," křikl na rozhodčího jeden z libereckých fanoušků na konci debaty trochu přísným hlasem, ani tohle Pešinu nevyvedlo z míry. "Už se moc těším," usmál se a odešel.

Bezkonkurenční Hanka Ježková

Fanoušci si na srazu mohli vyzkoušet i své znalosti hokejových pravidel. Formou testu museli odpovědět na patnáct záludných otázek. Nejvíce bodíků nezískal ale nikdo z nich, nakonec všechny fandy převezla redaktorka České televize Hanka Ježková, která byla bezkonkurenčně nejlepší.
"Měla jsem tam dvě chybky. Váhala jsem nad otázkou odpočtů trestných minut," smála se redaktorka na podiu, když jí Pavel Pajky Vágner předával cenu, rozhodcovský dres Vladimíra Pešiny. Druhý dostal fanoušek Sparty, který měl nejvíce bodů z řad fanoušků.

Nejen vy, co jste na srazu chyběli, se do areálu Meteor můžete podívat prostřednictvím naší fotogalerie ZDE

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....