Banes Motor České Budějovice
06.07.2012, Petr Lundák

Robin Soudek: Mladí hráči rychlý hokej ubruslí

Č .  B u d ě j o v i c e - Syn někdejšího obránce Českých Budějovic Karla Soudka Robin, se po čtyřech letech vrací ze zámořské juniorské soutěže. Chce zapadnout do české extraligy a pomoci brankami svému novému týmu, ve kterém vyrůstal. Od sezony 2008 – 2009 hrál Soudek v zámořské juniorce (WHL). Nejprve nastoupil za Edmonton Oil Kings, kde odehrál dvě sezony. Pak přišel do Chilliwack Bruins, kde v šedesáti šesti utkáních nastřílel 27 branek. Zámořské působení ukončil sezonou 2011 – 2012 v celku Victoria Royals, tady se postaral o 29 gólů. Nyní se bude mladý útočník snažit v českobudějovickém dresu.

Jak jste vnímal letní přípravu v dospělém kádru?
Čekal jsem, že se bude trénovat jen dopoledne. Ale nakonec jsme měli dvoufázové tréninky, což bylo určitě jen plus. Příprava je pestrá, není to rozhodně nic monotónního. Navíc pro mne bylo soustředění na Lipně velikou změnou, protože jsme odjeli z Budějovic a byli v přírodě. Příprava tedy byla dobrá.

Co vy osobně na přípravě nemáte rád a co vám zase jde lépe, než ostatním?
Co mi nejde? Určitě to bude běhání, to není můj med. Na druhou stranu mi tolik už nevadí posilovna a silové věci. Každý má svoje plusy a minusy, což je pochopitelné.

Co říkáte na hodně omlazený kádr? Vy se s ostatními dobře znáte z mládeže, takže předpokládám, že byste si mohli dobře rozumět, že?
Většinou jsme hráli spolu v dorostu anebo v juniorech. Pak jsem tedy odešel do zámoří, ale tváře jsou to pořád stejné. K tomu tady máme i zkušenější kluky, takže je parta namíchaná mladšími i strašími kluky, což je jen dobře. Společně nám to také zatím klape a zatím o žádných problémech nevím.

Jaké je podle vás největší plus současně postaveného kádru?
Máme tady hodně mladých kluků, takže bychom na tom měli být fyzicky velice dobře. Uvidíme, co budou po nás chtít trenéři. Ale pokud budeme hrát rychlý, přímočarý a tvrdý hokej, tak bude právě výhoda mladého mužstva, které je schopné tuto hru ubruslit.

Jak se díváte na mnohé názory, když jedni říkají, že by měli hrát, co nejvíce mladí hráči. Druhá strana zase tvrdí, že starší hokejisté mají zkušenosti a ví, jak na hru. Co vy na to? Je dobré sestavit tým jen z mladých kluků?
To by určitě nešlo. Asi by to dopadlo tak, jako když hraje slovenská dvacítka extraligu. Ale každý hráč je jiný, někdo ani ve dvaceti nepotřebuje tolik zkušeností, aby mohl hrát vrcholový hokej v pohodě. Ale někomu to trvá déle, takže je právě dobré, že my máme tým namíchaný. Věřím tomu, že starší hráči nám mladým pomohou a my se tak postaráme o černou práci, ze které pak bude těžit celý tým.

Jak si předtavujete novou sezonu, vaši první mezi dospělou extraligou?
Já jsem se nevracel, abych šel hrát první ligu anebo pendloval mezi áčkem a ostatními. Chci si uhrávat stabilní místo v sestavě a kromě toho chci samozřejmě mužstvu pomoci. Přispět góly.

Zkuste si tipnout, kde by se HC Mountfield mohl pohybovat v extraligové tabulce?
To je hrozně těžká otázka. Za prvé ještě nejsme na ledě, takže jsme se s trenéry o taktických věcech a plánech na sezonu nebavili. To se vše uvidí až začátkem září, kdy budeme mít za sebou pár přípravných zápasů. Takto od oka opravdu střílet nechci.

Dá se srovnat česká extraliga se zámořskou juniorskou ligou?
Já jsem v životě neodehrál zápas v české dospělé extralize. Ale bavil jsem se, ještě když jsem byl v Chilliwacku s Romanem Horáků, který hrál extraligu, největším rozdílem prý je chytrost a myšlení hráčů. Starší hráči už ví, kam si mají stoupnout, vídí poziční hru a to je jejich veliké plus. Ale zase v rychlosti tak velký rozdíl není.

Jak vnímáte návrat po rodinné a osobní stránce?
Byl jsem zvyklý, že jsem žil bez rodiny. Opravdu jsme se mockrát za rok neviděli. Teď je to jiné, jsem rád, že jsem zase doma. Rodinu vídám už častěji, ale o tom to není. Vrátil jsem se kvůli hokeji, a to že nejsem sám, je jen navíc. I životní styl je v Americe jiný než tady, než v Evropě. Myslím si, že tady v Čechách si život lidé víc užívají, sednou si na kafe a povídají si. V Americe lidé oběd jí v autě, kafe si dají do kelímku a hned zase někam jedou pryč.


Zdroj: Týdeník Budějovicko

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....