Banes Motor České Budějovice
26.06.2012, Petr Lundák

Chci ukázat, že na to mám, zdůrazňuje mladý obránce Jank

Č .  B u d ě j o v i c e - Za pár dní oslaví kulaté narozeniny. Bude mu dvacet. Mladý obránce tak přesně zapadá do nové koncepce klubu. Mužstvu mají být více prospěšní, než v minulých sezonách, odchovanci HC MOUNTFIELD. A to Bohumil Jank určitě je. Na svůj domácí led se tak vrací po dvou letech, kdy působil v zámoří ve Victoriaville Tigres a pak v HC Lev Poprad ve známé KHL. Podle svých slov chce hlavně ukázat, co v něm je a poprat se o stabilní místo v kádru.

My jsme Bohumila Janka odchytili na soustředění ve Wellnes hotelu Frymburk, když se zrovna se spoluhráči vracel z cyklovýjezdu na Svatý Tomáš. A právě mladý obránce byl jedním z těch hráčů, co si s náročnými výšlapy poradili velice dobře.

Koukal jsem, že vás kola asi baví, ne?
Pokaždé jsem jezdil na kole vepředu, kolo mi jde a baví mě to. Jezdím na kole odmalička, dokonce jsem si odjel i pár silničních závodů za tým v Milevsku.

Takže do sedla kola usedáte, i když máte volno a nemusel byste?
Určitě ano. Když je chvíle a je pěkné počasí, tak si vyjedu například na Kleť anebo se jen tak projedu okolo Budějovic.

A máte raději kopcovité trasy nebo spíš jezdíte po rovinkách?
Tak kopce nemá rád snad nikdo, tam se pořádně nadřete (směje se). Ale jsou potřeba, potřebujeme nabrat sílu do nohou, což jízda po rovině moc nedá.

Máte svoji oblíbenou trasu, kde si prověříte vaše cyklistické schopnosti?
Většinou jedzím na Kleť, protože tam to znám a vím už, kudy mám jet. Také si vybírám trasy, kde moc nejezdí auta. Takže jezdím třeba přes Hradce. Hlavně po tom, co se teď stalo, si dávám obrovský pozor a jezdím tudy, kde není provoz.

Takže několikanásobný výjezd na kopec u Svatého Tomáše se vám zamlouval?
Opravdu mi sedl. Ale na začátku letní přípravy, kdy jsme jeli právě na Kleť, mne hned chytily křeče do lýtek a stehen. Teď už jsem se zatáhl a je to dobré. Kolo mě fakt baví.

Přejdeme k hokeji. Vy jste za HC MOUNTFIELD odehrál v extralize mužů málo zápasů, co tedy očekáváte od vaše návratu domů?
Rok a půl jsem tady nehrál. Po mistrovství světa dvacítek jsem pak odešel do Kanady, pak rok v Popradu. Skoro dva roky mě tu neviděli hrát, proto musím přesvědčit trenéra a sportovního manažera, že na to mám. Budu se snažit, abych se prosadil do základního kádru a pokud možno celou sezonu chci odehrát v áčku v mužích. To by bylo moje přání. Pak se uvidí, když budu mít na extraligu, chtěl bych jí hrát i dál.

Válet u moře se nebudu, musím nabrat sílu

Nové mužstvo je složeno z hodně mladých hráčů, vidíte to vy osobně jako plus pro tým?
Vidím to jako velikánské plus. Hra se hodně oživí, myslím si, že hokej bude rychlejší. Mladí kluci jsou totiž zvyklí hrát do těla a fyzický hokej právě vyhovuje spíš nám, než technickým starším hráčům.

Takže se už těšíte na led?
Jasně. Letní příprava není pro nikoho z nás to pravé. Jsme velcí a těžcí sportovci, takže běhání a skákání přes překážky nikomu nevyhovuje. Nepotkal jsem snad ještě nikoho, komu by to vyhovovalo. Na ten led se určitě všichni těší a teď budou navíc tři týdny volna, takže se budeme připravovat individuálně. I já musím nabrat ještě trochu síly, abych byl na led co nejvíce připravený.

Když jste zmínil tři týdny volna, chystáte se někam na dovolenou?
Asi nebude čas. Navíc nejsem ten typ, který se celý týden válí a kouká do moře. Takže pojedu na chatu a vezmu s sebou kolo. Máme chatu u Milevska u Otavy, takže tam si najdou okruh a budu jezdit, projedu se například na Zvíkov anebo se i někam proběhnu. Takže dovolenou strávím aktivně, odpočívat rozhodně nebudu. Jsem mladý kluk, který se nemá na co šetřit, naopak, musím nabrat sílu. A to po Vánocích jako když najdu!

Jak byste vůbec popsal vaše působení v KHL na Slovensku. Vy jste tam pak hrál už v jejich juniorském týmu, je to tak?
Do Vánoc jsem byl v áčku, kde jsem odehrál asi deset zápasů. Pak jsem dvacet utkání odseděl, protože jsem byl sedmý bek. Proto chci opravdu letos hrát celou sezonu za chlapy, abych nelítal sem tam.

Co tak mladému hráči dá slavná liga KHL?
Myslím si, že mi to dalo opravdu hodně do hokejového života. Hodně jsem se uklidnil na puku, protože dřív jsem puk hned dával od sebe pryč. Myslím si, že už mi to teď jde. Hodně mi radili Štrbák s Braňo Mezeiem, oba zkušení hráči, hráli NHL. Pokaždé stáli při mně, nenadávali, i když jsem něco pokazil.
V juniorech jsem měl jinou pozici, tam jsem byl totiž jeden z nejstarších a měl jsem to táhnout. Měl jsem vytvářet dobré příležitosti pro útočníky, dávat góly nebo gólové přihrávky. S juniory jsme hráli play-out a nakonec to dopadlo dobře, že jsme soutěž zachránili. Sice to není kanadská juniorka, ale svoji kvalitu také má. Hrajou tam šikovní kluci, vesměs tu hrají všichni Rusové, co reprezentují mládežnické týmy.

Takže už nezbývá nic jiného, než se těšit zase na dospělý hokej.
Těším se opravdu hodně. Musím však pořádně zabrat a jít si za tím, že chci v kádru zůstat. Abych nemusel zase jít do první ligy nebo k juniorům. Ale českou extraligu jsem sledoval pořád. Když jsem byl v Popradu, ale i v Kanadě, denně jsem byl na budějovickém webu a sledoval jsem, jak MOUNTFIELD hraje a jaké jsou změny v kádru. Budějovice mi přirostly k srdci, jsem tady doma. Hrál jsem s Edou Turkem, Sailym (Petr Sailer – poznámka), což jsou klucí, kteří toho hodně dokázali a jsem rád, že jsem je poznal.

Koukám, že jste úplný budějovický patriot, to ve vašem návratu také hrálo roli?
Ano. Také jsem se vrátil kvůli tomu, že se tady změnil trenér a vedení. Tenkrát se to s panem Výborným nepovedlo, což mu nemám za zlé, holt se to nepovedlo. Ale jak už jsem říkal, teď je cíl se prosadit do prvního mužstva.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice