Banes Motor České Budějovice
07.06.2012, Petr Novotný

European Trophy přivede na jih soupeře z Německa

Č. B U D Ě J O V I C E – Už svůj sedmý ročník zahájí v létě největší evropská soutěž European Trophy. A HC MOUNTFIELD už bude podruhé její součástí. I díky tomu změří v přípravném období síly s celky z Německa, Rakouska či Švédska a Finska. Svým divákům tak představí jiné soupeře, než na které chodí po celou sezonu. A pokud se Jihočechům navíc podaří postoupit do finálového turnaje, můžou si připsat i zajímavou finanční prémii. Jak bude vypadat letošní ročník evropského poháru?

Bude zase o kousek dál. V roce 2006 vznikla jako soutěž osmi celků z Finska a Švédska pod názvem Nordic Trophy. Po čtyřech letech se rozrostla o další účastníky z různých evropských zemí a změnila název na European Trophy. V minulém roce ji hrálo 24 týmů a poprvé vrcholila až v prosinci v rozehranné sezoně. A a letos?

ZASTOUPENÍ ZEMÍ
PODLE POČTU TÝMŮ

7 TÝMŮ
Finsko, Švédsko

7 TÝMŮ
Česko

4 TÝMY
Švýcarsko, Némecko

2 TÝMY
Rakousko

1 TÝM
Slovensko

„Jak je vidět na počtu zápasů, termínech a odměnách, European Trophy udělala další krok dopředu. Jsem za to hodně rád a těším se na první zápasy,“ říká ředitel soutěže Bo Lennartsson. Přesně tak. Poprvé se bude hrát 21 zápasů z celkového počtu 128 v rozehrané sezoně všech sedmy zúčastněných zemí. Celkem 32 týmů si to v zápasech rozdá o celkové prize money 360 tisíc euro, což je další navýšení oproti minulému roku.

A navíc: vrcholný turnaj Red Bull Salute se stěhuje. Poprvé v historii opustí malou arénu v Salzburgu. Stejně jako v loňském roce se bude hrát ve Vídni, ale vedle toho v moderní hale v Bratislavě. Termín finálového turnaje 13. a 16. prosince.

Systém turnaje je podobný jako ten z loňského roku. Týmy byly rozděleny v každé skupině do dvojiček (lokální rivalové). V rámci této dvojičky sehrají zápas systémem doma venku. Jinak budou hrát se zbylými účastníky pouze jednou. Některé duely venku a některé doma. Pro Jihočechy to konkrétně znamená to, že pojedou na víkendový trip do Finska a Švédska, aby posléze doma hostili dva německé celky: Hamburg a Berlín. Ve dvojici jsou s rakouským Salzburgem, takže právě s ním sehrají dva zápasy. Jeden v Rakousku a druhý doma.

Do závěrečného turnaje se kvalifikují vítězové čtyř skupin se dvěma nejlepšími z druhých míst. Jistou kvalifikaci mají pořadatelské týmy Red Bull Salute Vienna Capitals a Slovan Bratislava bez ohledu na to, jak ve své skupině skončí. Závěrečný turnaj už se bude hrát systémem play off.

Zlou krev vyvolala HC Slavia Praha. Tým Vladimíra Růžičky se ze soutěže odhlásil a vedení poháru teď řeší, kým by ho mohl nahradit, aby formát soutěže zůstal stejný. Mluvilo se o zájmu Vítkovic, ovšem všechno je stále v řešení. Zajímat to bude zejména pražskou Spartu, která měla Slavii ve dvojici. Náhradu za ní našli organizátoři také na českém území. Hrát bude Chomutov.

Vstupné na zápasy European Trophy

Akce:Jednotné vstupné
Zápasy European Trophy100 Kč

Majitelé celosezónních permanentek (světle a tmavě modrých) mají vstup na všechna utkání přípravy a European Trophy volný. Vstupné pro majitele permanentek na základní část (bílých a červených) se řídí běžným ceníkem.

Děti do 130 centimetrů a do 6 let věku mají zdarma!

Vstupenky je možno zakoupit v den konání hodinu před začátkem zápasu na pokladnách č. 2 a 3 Budvar Arény.

PŘEDSTAVENÍ SOUPEŘŮ
HC MOUNTFIELD

LULEA HOCKEY
Info o Lulea

KÄRPÄT OULU
Info o Kärpät Oulu

Divize

Jih

KalPa Hockey, JYP (oba Finsko)
HV71, Linköpings HC (oba Švédsko)
HC Sparta Praha, Piráti Chomutov (oba Česko)
Vienna Capitals (Rakousko), Slovan Bratislava (Slovensko)

Západ

HIFK, Jokerit Helsinky (oba Finsko)
Färjestad, Frölunda Indians (oba Švédsko)
Mannheim, ERC Ingolstadt (oba Německo)
Zürich Lions, EV Zug (oba Švýcarsko)

Východ

TPS Turku, Tappara Tampere (oba Finsko)
Djurgardens IF, Brynäs (oba Švédsko)
Bílí Tygři Liberec, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (oba Česko)
SC Bern, HC Fribourg-Gotteron (oba Švýcarsko)

Sever

Kärpät Oulu (Finsko), Lulea Hockey (Švédsko)
Eisbären Berlín, Hamburg Freezers (Německo)
HC Plzeň 1929, HC Kometa Brno (oba Česko)
HC MOUNTFIELD (Česko), EC Red Bull Salzburg (Rakousko)

Zápasy HC MOUNTFIELD

Pátek 17. srpna
Lulea Hockey-HC MOUNTFIELD

Neděle 19. srpna
Kärpät Oulu-HC MOUNTFIELD

Pátek 24. srpna
HC MOUNTFIELD-Hamburg Freezers

Neděle 26. srpna
HC MOUNTFIELD-Eisbären Berlin

Čtvrtek 30. srpna
EC Red Bull Salzburg-HC MOUNTFIELD

Pátek 31. srpna
HC MOUNTFIELD-EC Red Bull Salzburg

Středa 17. října
HC MOUNTFIELD-Plzeň

Středa 28. listopadu
HC Kometa Brno-HC MOUNTFIELD

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....