Banes Motor České Budějovice
05.06.2012, Michal Špírek

Lidé jsou tu srdečnější, srovnává posila Peter Frühauf

Č. B u d ě j o v i c e - Slovenský obránce Peter Frühauf přišel do HC MOUNTFIELD ze Slovanu Bratislava. S ním se rozloučil stylově a získal v minulé sezóně mistrovský titul. Devětadvacetiletý hráč se v Budějovicích rozkoukává a netrpělivě vyhlíží začátek sezóny. "Nemůžu se dočkat, až to všechno vypukne," říká v rozhovoru sympatický obránce, který si zahrál i na mistrovství světa. A při slovech, že je v novém působišti zatím naprosto spokojený, klepe na dřevo.
Jak probíhaly námluvy mezi vámi a HC MOUNTFIELD?
Nad angažmá v Budějovicích jsem vůbec neváhal. Měl jsem informace od Miša Hudece, který tu před nějakou dobou působil, a reference byly velmi dobré. Vím, že jdu do dobré ligy a dobrého mužstva. První kontakt proběhl ještě v rámci play-off slovenské ligy, tehdy jsme hráli se Slovanem finále a já to během série nechtěl řešit. Jednání pak bylo velmi seriózní, z obou stran byl znát zájem a pak není třeba nad ničím spekulovat. Ani jednou jsem nečekal na telefonát – co se dohodlo, to se také dělo. Pro hráče je toto důležité, pokud je takováto nabídka od týmu, kde myslím všechno funguje, není důvod čekat na něco jiného.

Nebál jste se přestupu, přeci jen v 29 letech patříte k hotovým, zkušeným hráčům, ve Slovanu jste měl určitou pozici a tady budete začínat od nuly...
Těším se na to, kdybych měl strach, tak tu působit nemůžu. Nemůžu se dočkat sezóny, až se začne, až začneme vyhrávat, až to celé vypukne. Já hlavně chtěl, aby o mě klub, do kterého půjdu, něco věděl, aby měli odsledované nějaké zápasy, což Budějovičtí měli, věděli, jaký jsem hráč. Mám za sebou mistrovství světa a pár dobrých sezón, ale beru, že pro fanoušky možná budu neznámým hráčem. Ale to je hokejový život.

V poslední sezóně jste získal se Slovanem titul mistra slovenské extraligy. Už vás nelákalo zůstat nadále v nejlepším týmu Slovenska?
Já už avizoval během ročníku, že bych chtěl po sezóně odejít. Chtěl jsem to jít zkusit do Čech. Rozloučil jsem se titulem, navíc ta finálová série (4:3 s Košicemi, pozn. autora) byla krásná. Neodcházelo se mi nijak těžko, jsem rád, že jsem titul získat. S fanoušky i vedením jsem se rozloučil tou nejlepší možnou cestou.

Říkal jste, že jste chtěl zkusit angažmá v Čechách. Teď to ale vypadá, že v dresu Slovanu byste si zahrál druhou nejlepší soutěž světa - klub bude působit v KHL. Nemrzí to?
Já jsem nad tím takhle nepřemýšlel, mně se líbila představa přijít sem, do Budějovic. Tenkrát to navíc okolo Slovanu a KHL bylo vše takové nejasné, nevědělo se, co bude. Já dal své slovo Budějovicím a přišlo by mi nefér se po sezóně vracet ke Slovanu. To by nebylo korektní, po nabídce HC MOUNTFIELD už jsem s jinými kluby vůbec nejednal.

V extralize hraje mnoho hráčů ze Slovenska. Vnímáte to tak, že přesto, že jste působil v týmu vítěze ligy slovenské, tak odcházíte za lepším?
Česká soutěž je kvalitnější, to určitě. Na druhou stranu musím říct, že slovenská liga nemá vůbec žádnou reklamu a to z ní opticky dělá špatnou ligu. Soutěž je to ale dobrá, jasně, jsou tam mužstva, která mají finanční problémy, která se během sezóny zbaví drahých hráčů a vrhá to špatné světlo. Ale špička je kvalitní, vyrovnané a krásné finále toho bylo důkazem.

Zmínil jste, že s přestupem vám radil bývalý hráč HC MOUNTFIELD Michal Hudec. I v aktuálním kádru ovšem figurují Slováci, třeba René Vydarený...
René neměl moc času toto řešit, byl tehdy s reprezentací. Mišo je takový typ člověka, který řekne přesně, jak věci jsou a kdyby něco bylo špatně, tak mi to poví. Ale on mi volbu pochválil.

Co pro vás dál bylo důležité, co jste si zjišťoval o novém angažmá?
Něco jsem si googloval, jak vypadá město. Navíc zimák jsem znal z loňského léta, kdy jsem zde hrál European Trophy se Slovanem. Věděl jsem, že tu jsou dobří fanoušci, i na Slovensku jsem sledoval přenosy z české extraligy a pár utkání Budějovic jsem viděl. Co se týče bydlení, v létě ještě budu jezdit na víkendy domů, v sezóně se sem přestěhuji. Ještě nevím, zda tu budu sám, a i kdybych tu byl teoreticky bez rodiny, tak jsou tu i další Slováci, takže se nebojím, že by mi chalani volný čas nevyplnili.

Ve své kariéře jste zažil v roce 2010 atmosféru mistrovství světa, jak jste na tom s reprezentací nyní?
Od toho roku jsem v reprezentaci nebyl, měl jsem i nějaké zdravotní problémy, o kterých trenér Vůjtek věděl. Co se týče posledního mistrovství, tak jsme hráli dlouho play-off, zatímco reprezentace už se dávala do kupy a byla delší čas pohromadě, z finálové dvojice týmů už přešlo do nominace jen pár hráčů. Ale jinak nechci nad reprezentací přemýšlet, tady chci myslet na klub a reprezentace by byla jen takovou třešničkou na mou práci zde. Chci vyhrávat v klubu. Neuznávám myšlení – jdu hrát sem, odtud bude snadnější cesta do reprezentace.

Vy mi teď odpovíte, že hodnotit vás musí jiní... Ale kdybyste se měl jako hráč charakterizovat, co byste zmínil? Ze statistik to vypadá, že si rád zaútočíte a možná byste mohl být lékem na budějovické přesilovky...
Jsem útočný typ beka, ale třeba ve Slovanu jsme měli na začátku sezóny trenéra, který preferoval defenzivní styl hry a neměl v lásce útočné obránce, takže jsem neměl problém vzít na sebe defenzivnější úlohu. Záleží na trenéru, co po mně bude chtít, podřídím se taktice mužstva. Přesilovky hraji několik let, zkušenosti mám a budu se je snažit prodat. Hokej se dnes rozhoduje hlavně v přesilovkách.

Poslední otázka je jednoduchá - jak se vám v Budějovicích líbí?
Zatím je to super, nemám nic negativního. Přišel jsem z Bratislavy a je to tu takové, v uvozovkách, pomalejší. Lidé nespěchají. Třeba v autě jsem zvyklý to pořádně valit a tady…

…a teď abyste valil padesátkou?
(smích) No jedu víc v pohodě, musel jsem zvolnit. Pro mě je to tu vše takové pozitivní. Lidé jsou tu pohodovější.

Takové leklé ryby z jihu Čech, se o nás také někdy říká…
Nene, to ne! A přijdete mi srdečnější, nemáte problém se zastavit, pokecat, což v Bratislavě neexistuje. Tam lidé jedou na sebe, je to prostě velké město. Když se tu někde prokecnu, že jsem z Mountfieldu, tak se lidé rádi pobaví (úsměv). Zatím jsem po všech stránkách spokojený.


Statistiky Petera Frühaufa: ZDE.


Foto: TASR, hcslovan.sk
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....