Banes Motor České Budějovice
27.05.2012, Miroslav Mayer

Z osmnáctky do velkého hokeje I. díl

Č. B u d ě j o v i c e - V kádru HC MOUNTFIELD pro příští sezónu je velké množství mladých hráčů, vesměs odchovanců jihočeského hokeje. Častokrát brali trenéři do přípravy mladé a nadějné hráče, nechali je odehrát pár připraných zápasů a někteří pak skončili v nižších soutěžích a do velkého hokeje více nezasáhli. Podívejme se, jak dopadli hráči, kteří v minulosti hráli na MS "18" a působili v mládežnických týmech Českých Budějovic. Nejvíce branek dal Milan Michálek.

První kategorií, ve které se hraje oficiální mistrovství světa, je kategorie do osmnácti let. Na tyto vrcholné turnaje by měli být nominováni již vyzkoušení hráči a ti opravdu nejlepší ve svých ročnících. Podíváme se na tyto turnaje od začátku tisíciletí z pohledu odchovanců českobudějovického klubu, nebo hráčů, kteří hráli v Českých Budějovicích v mládežnických kategoriích. Podle jmen můžeme vysledovat jejich další osudy. V prvním dílu budeme sledovat hráče od začátku tisíciletí do roku 2005.

V tomto období se dvěma hráčům podařilo startovat hned na dvou těchto šampionátech a to hovoří o vysoké kvalitě. Byl to Jiří Novotný a Milan Michálek. Určitě není náhoda, že všichni tito hráči byli draftováni do NHL a v soutěži hráli, nebo ještě hrají. Jen jeden hráč neodehrál ani jeden zápas v českobudějovickém dresu v nejvyšší soutěži a to brankář Alexandr Salák.

Šampionáty a hráči z Českých Budějovic

Sezóna 1999/2000

Štěpán Hřebejk: Na MS odehrál šest zápasů a připsal si jednu asistenci. Odehrál tři zápasy za dvacítku a nakoukl i do seniorské reprezentace kde odehrál třináct zápasů. V poslední sezóně působil v Chomutově. Za HC MOUNTFIELD odehrál celkem 357 zápasů v nejvyšší soutěži.

Václav Nedorost: Na tomto MS byl nejlepší v bodování ze všech Čechů (4+1). Ještě v témže roce si zahrál i na MS dvacítek a stal se mistrem světa. V roce 2000 byl draftován do NHL, kde sehrál celkem 99 zápasů za Colorado a Floridu. Jeho kariéru brzdí zranění. Za České Budějovice odehrál v nejvyšší soutěží 104 zápasů s bilancí 14+25.

Jiří Novotný: Na tomto šampionátu odehrál šest zápasů a měl dvě asistence. Hrál i na MS dvacetiletých. V roce 2001 byl draftován a v NHL odehrál necelé dvě stovky zápasů, nyní hraje v KHL a pravidelně reprezentuje. Za České Budějovice odehrál šedesát zápasů v extralize s bilancí 8+10.

Sezóna 2000/2001

Jiří Novotný: Na druhém šampionátu se mu dařilo mnohem lépe, když v šesti zápasech zaznamenal sedm bodů (4+3).

Milan Michálek: V sedmi zápasech si připsal dva body. V reprezentačních výběrech mládeže se objevoval velmi často a hrál i na MS dvacetiletých. V roce 2003 byl draftován, když na něj jako na šestého v pořadí ukázalo San Jose Sharks. Stále hraje v NHL a reprezentuje ČR. Za České Budějovice odehrál 98 zápasů s bilancí 9+16.

Jan Řehoř: Na šampionátu odehrál sedm zápasů a připsal si jednu přihrávku. V dalších reprezentačních výběrech se již neobjevil. Jeho posledním působištěm byla Francie. Za České Budějovice odehrál sedmnáct zápasů v nejvyšší soutěži a dal jednu branku. Hrál za Písek a Jindřichův Hradec.

Sezóna 2001/2002

Milan Michálek: Na svém druhém šampionátu se Milanovi dařilo střelecky. V osmi zápasech dal sedm branek a na jednu přihrál. Zaujal i třiceti trestnými minutami.

Michal Barinka: Jako obránce se dokázal prosadit i bodově, když v osmi zápasech získal šest bodů (4+2). V další sezóně si zahrál i na šampionátu dvacetiletých. V roce 2003 byl draftován do NHL a odehrál zde 34 zápasů. Reprezentoval ČR i v seniorské kategorii. V příští sezóně byl měl hrát ve Vítkovicích. Dres Českých Budějovic oblékl v nejvyšší soutěži ve třiceti čtyřech zápasech a připsal si jednu přihrávku.

Sezóna 2002/2003

Petr Macháček: Nastoupil k šesti zápasům a bod si nepřipsal žádný. Na dalším šampionátu se již neobjevil a ČR zatím dále nereprezentoval. Loňskou sezónu strávil v Chomutově. Za České Budějovice odehrál 66 zápasů s bilancí 1+2.

Lukáš Vomela: Na mistrovství si v šesti zápasech připsal jednu asistenci. Další starty za ČR již nepřidal. Naposledy hrál v Písku. V nejvyšší soutěži za českobudějovický tým odehrál 17 zápasů a má na svém kontě jednu asistenci.

Sezóna 2003/2004

Tomáš Mertl:Na šampionátu sehrál jediný zápas a bodově se neprosadil. Další zápasy za národní tým zatím nepřipsal. Je stále v kádru HC MOUNTFIELD. Zatím odehrál 351 zápasů s bilancí 41+36.

Sezóna 2004/2005

Alexandr Salák: Na mistrovství se postavil do branky jen jednou. Další mládežnické šampionáty neabsolvoval. Zachytal si i za seniorskou reprezentaci. Loňskou sezónu strávil v AHL. Za českobudějovický tým neodchytal v nejvyšší soutěži ani jeden zápas.

Martin Hanzal: Na šampionátu byl nejproduktivnějším Čechem, když v sedmi zápasech získal sedm bodů 4+3. Dvakrát hrál na šampionátu dvacetiletých. Odehrál i šampionát v seniorské kategorii. V roce 2005 byl draftován do NHL, kde hraje dosud. Za mateřský klub odehrál v nejvyšší soutěži devatenáct zápasů a jednou přihrál na gól.

David Kuchejda: V sedmi zápasech vybojoval pět bodů 3+2. Později si zahrál i na šampionátu dvacetiletých. Za seniorskou reprezentaci si dosud start nepřipsal. V roce 2005 byl draftován do NHL, ale soutěž si nezahrál. Do loňské sezóny hrál nejvyšší soutěž za HC MOUNTFIELD.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....