Banes Motor České Budějovice
18.05.2012, Jitka Čechová

Jakub Kovář: O zápase, jako byl tenhle, jsem snil už jako kluk

S t o c k h o l m - Čtvrtfinálový výkon brankáře Jakuba Kováře (na snímku) pomohl českému týmu porazit tolik neoblíbené Švédy, ačkoliv dlouho nebylo vůbec jasné, který ze dvojice brankářů nakonec budu hájit klec Hadamczikova výběru. Volba trenéra Čechů byla nakonec správná, Kovář odchytal výborný zápas a v klíčových chvílích svůj tým podržel. Sám sebe však hodnotit nechtěl: "To musí jiní. Já jsem hlavně rád, že jsem toho všeho součástí."

Jakube, jaké byly vaše bezprostřední dojmy po vyhraném čtvrtfinále?

Upřímně řečeno bezprostředně po zápase mi vůbec nedocházelo, že jsme doopravdy postoupili. Musel jsem si na to v kabině v klidu sednout a zpracovat to. Byla to strašná klika, myslím, že nikdo z nás už tak nějak nepočítal s tím, že bychom to mohli zvládnout ještě v základní hrací době.

Jak na vás působil celý ten zápas?

Pro oko diváka to bylo asi perfektní utkání, my už jsme na tom byli trochu hůř. Působilo to na mě poněkud zvláštně. Myslím, že chvílemi se v tom oba týmy docela plácaly. Hodně nás mrzelo, že jsme ztratili tak slibné vedení, nemá cenu cokoliv si nalhávat – měli jsme obavy, abychom to vůbec zvládli. Obecně to ale musel být pěkný zápas, nechyběly tomu šance, zvraty.

Věřili jste si na Švédy? I když jste s nimi ve skupině prohráli?

Nevím, jestli vyloženě věřili. Řekl bych to spíš opačně: Věděli jsme, že v tom zápase ve skupině jsme byli až moc ustrašení, že jsme se báli. Tentokrát jsme chtěli, aby se báli oni nás.

Čtvrtfinále je vždycky takové zlomové, právě podle něj se většinou hodnotí, jestli ten šampionát jako takový byl nebo nebyl úspěšný. To ale asi neznamená, že byste byli spokojení s tím, co máte, že?

To určitě ne. Myslím, že je to na nás na první pohled poznat. Samozřejmě jsme strašně šťastní, že jsme to zvládli, ale nic nekončí. Spíš naopak. Řekl bych, že teprve teď pro nás všechno doopravdy začíná.

Vaše zákroky v brance Čechy hodně podržely. Díváte se na svůj výkon jako zatím na ten nejlepší?

To bude muset zhodnotit někdo jiný, ne já. Můžu k tomu říct jen to, že jsem strašně rád, že jsem u toho, protože tohle byl nejúžasnější zápas mojí dosavadní kariéry. O něčem takovém jsem snil jako kluk.

Cítíte, že vás osobně právě tenhle zápas někam v kariéře posunul?

To si nemyslím. Je to jen jeden dílčí úspěch a já počítám spíš ty celkové.

Jak se těšíte na Slovensko?

Těšíme! Máme zprávy, že hrají hodně dobrý hokej. Krom toho zápasy se Slováky mají pro Čechy vždycky takový specifický náboj. Vůbec nepochybuji o tom, že to bude zajímavé.

Nemyslíte si, že oproti Slovensku budete v nevýhodě? Na rozdíl od nich vás čeká cesta, nové prostředí…

Finsko je skoro za rohem, takže tu cestu bych nijak neřešil. A co se týče toho prostředí – většina z nás v Helsinkách každý rok hraje Karjala Cup, takže nejdeme do něčeho vyloženě neznámého.

Děkujeme za rozhovor.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....