Banes Motor České Budějovice
13.05.2012, Martin Voltr

Zápas od zápasu se zlepšujeme, říká reprezentant Jiří Novotný

S t o c k h o l m - Hokejisté České republiky mají za sebou na mistrovství světa ve švédském Stockholmu už pět utkání. V tom posledním si konečně zvedli sebevědomí, když nedali šanci Italům. Pod vítězstvím 6:0 byl tučným písmem podepsán také Jiří Novotný. Jihočeský patriot se proti outsiderovi prezentoval nejen povedeným výkonem, ale také jednou brankou. „Cítil jsem se o něco líp než v předchozích zápasech, ale na druhou stranu musíme brát v úvahu sílu soupeře,“ podotýká Novotný.

Proti Itálii jste hráli bez nervů a nakonec si i zastříleli. Spadne z vás mírná nervozita, která vás provázela v úvodních nepřesvědčivých zápasech?
Malinko určitě ano. Samozřejmě nechci podceňovat sílu Italů, ale je to soupeř, kterého bychom měli přesně tímto stylem přehrát. Dali jsme ještě pár gólů navíc, což nám dodá sebevědomí. Nejdůležitější je, že jsme získali tři body a posunuli se zase trochu výše.

Ve vaší formaci nahradil Lukáše Kašpara Petr Koukal. Jak jste si sedli?
Myslím, že to klapalo od začátku. Měli jsme nějaký tlak a dali důležitého góla na 2:0, což nás trochu uklidnilo. Naše spolupráce fungovala. Bylo to rozhodnutí trenéra a pro příští utkání samozřejmě uvidíme, jak to poskládá. To je na něm.

Vy sám jste byl v zápase hodně aktivní, měl jste celkem pět střel na bránu a poprvé se prosadil také gólově. Cítil jste, že šlo o Váš nejlepší výkon na turnaji?
Dá se říct, že ano. Pár šancí jsem měl už v předchozích zápasech, ale dneska jsem se už cítil trochu líp a dal jsem góla. Zase ale musíme brát v úvahu sílu soupeře. Ty největší zápasy nás teprve čekají, v neděli hrajeme s Ruskem a potom ještě s Německem. Tam se bude lámat chleba. Samozřejmě už se nemůžeme dočkat, stejně jako těch nejdůležitejších zápasů v play-off.

Svědčí Vám, když máte místo přestávky dva zápasy ve dvou dnech?
Mě osobně docela ano a myslím, že klukům taky. Být na hotelu dva dny a jenom trénovat… Myslím, že je lepší hrát, i když samozřejmě ne vždycky.

Ráno vás doplnil Martin Erat, který rovnou naskočil do zápasu. Může vám to pomoci i po psychické stránce? Nechal se slyšet, že si přijel pro medaili…
Já osobně jsem byl docela překvapený, protože přiletěl ráno a hned do toho skočil. Je to pro nás důležité, protože jde o jednoho z nejzkušenějších a nejlepších útočníků, které momentálně máme. Navíc umí hrát na obou stranách kluziště. Jak říkám, může to pro nás znamenat jedině přínos.

V předchozích zápasech se hodně hovořilo o nedostatcích v obraně či v souhře obránců s útočníky. Italům jste ale nedovolili ani gól. Je to znamení, že jste se v tomto ohledu zlepšili?
Je pravda, že předtím jsme v tom měli trochu chaos. Teď chytal dobře Kuba Štěpánek a obránci vyhrávali souboje jeden na jednoho, což je důležité. Také myslím, že my útočníci jsme to dobře dobruslovali a zlepšili jsme se v pomáhání bekům v obranném pásmu. Zápas od zápasu se zlepšujeme. Ale jak jsem říkal, tohle už je za námi, teď se musíme koukat dopředu. To nejdůležitější máme teprve před sebou.

Foto: Roman Kučera
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....