Banes Motor České Budějovice
11.05.2012, Tisková zpráva

Nový extraligový ročník rozlosován, HC MOUNTFIELD zahájí doma s Vítkovicemi

Mistrovství světa je v plném proudu, ovšem řada fanoušků už netrpělivě vyhlíží i nový ročník Tipsport extraligy. Jeho jízdní řád rozlosoval v sídle Českého svazu ledního hokeje před zraky šéfa hokejového hnutí Tomáše Krále, generálního sekretáře Martina Urbana a ředitelky společnosti BPA sport marketing Jany Obermajerové nový ředitel Tipsport extraligy, jímž se od 1. června stane Josef Řezníček.

V úvodním kole se v pátek 14. září střetnou úřadující mistři z Pardubic se svými předchůdci z Třince. Základní části skončí stejně jako v minulé sezoně 26. února. Předkolo plánované na tři vítězná utkání začne 1. března, čtvrtfinále o týden později. Nový český mistr bude znám nejpozději 21. dubna, kdy je na programu případné sedmé finále.

Už s předstihem na valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje se některé kluby dohodly na svém nasazení. „Stalo se tak proto, aby regionální rivalové hráli co nejméně ve stejný den doma,“ vysvětluje Josef Řezníček.

Problému, že by si navzájem konkurovaly, se chtěly vyhnout Vítkovice s Třincem, Sparta se Slavií a Litvínov s Karlovými Vary společně s Chomutovem. Nováčka mezi tuzemskou elitou, kam se Severočeši vrátili po osmatřiceti letech, čeká v prvním kole domácí střetnutí s Kometou Brno. Bývalí prvoligoví rivalové se tak utkají symbolicky hned na úvod extraligové sezony.

Termínová listina počítá stejně jako v předešlém roce se třemi reprezentačními přestávkami pro turnaje Euro Hockey Tour ve Finsku, Rusku a Švédsku. Nově ovlivní program duelů rovněž European Trophy, jejíž termíny přímo kolidují s dvacátým kolem, které je plánováno na 14. listopadu po Karjala Cupu.

Klání předních evropských týmů se zúčastní sedm extraligových zástupců, den před zmíněným 20. kolem mají podle rozlosování European Trophy hrát Pardubice s Libercem. „Extraligové termíny jsou závazné, kluby se budou muset dohodnout na náhradním termínu,“ uvádí Josef Řezníček.

Aktuální program tak jako tak dozná změn, neboť řada týmů hraje domácí zápasy v multifunkčních arénách, kde se hokej střídá s jinými kulturními, sportovními i dalšími akcemi. „Kluby se dohodly, že si budou vycházet maximálně vstříc,“ říká Josef Řezníček.

Poslední kolo před vánočními svátky bude odehráno 21. prosince, už 26. prosince se extraligový kolotoč rozběhne znovu. Semifinalisté budou známi nejpozději 21. března, klání nejlepší čtyř týmů sezony odstartuje o tři později. Složení finálové dvojice bude odtajněno nejpozději 7. dubna, série o českého mistra začne 9. dubna.

Šestikolová skupina o umístění na jedenáctém až čtrnáctém místě vypukne 3. března a skončí 21. března. Už o tři dny později se rozjedou boje čtyř mužstev v baráži, která bude završena dvanáctým kolem 19. dubna.

Vzhledem k přechodu řízení Tipsport extraligy pod správu Českého svazu ledního hokeje dojde v novém ročníku i k úpravě smlouvy s marketingovým partnerem, jímž bude v ročníku 2012/2013 společnost BPA. „Doposud jsme ohledně extraligy uzavírali smlouvu s APK, nyní budeme mít čtrnáct individuálních smluv s každým klubem a jednu přímo se svazem,“ prozrazuje ředitelka marketingové agentury Jana Obermajerová.

Prezident svazu Tomáš Král však ubezpečuje, že kluby si budou marketingová práva obchodovat samy. „Dohodly jsme se, že v případně silného a solidního partnera ke smlouvě uzavřené kluby přistoupíme,“ hlásí nejvyšší muž českého hokeje.

Nyní už jen zbývá stejně jako v předešlých letech, aby se všechny kluby včas přihlásily a splnily všechny licenční podmínky. Některé oddíly nesouhlasí s širší baráži, svazový prezident však nepředpokládá, že by s ní měl někdo takový problém, že by se nepřihlásil. „Stát se to může, ale z naší strany bychom to jako kritickou situaci nevnímali. Zopakovali bychom losování a hrálo by se s menším počtem účastníků. Po čemž konec konců řad odborníků, kterých si vážím, volá,“ konstatuje.

Program prvního kola Tipsport extraligy 2012/2013:

Pátek 14. září 2012:

Piráti Chomutov – HC Kometa Brno, Rytíři Kladno – Bílí Tygři Liberec, HC MOUNTFIELD – HC Vítkovice Steel, HC Oceláři Třinec – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, HC Plzeň 1929 – HC VERVA Litvínov, HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary, PSG Zlín – HC Slavia Praha

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice