Banes Motor České Budějovice
28.11.2011, Matěj Mayer

Odjede i Kladno z Budvar arény s prázdnou?

Č. B u d ě j o v i c e – Jihočeši dokázali po dvou venkovních prohrách vyhrát na domácím ledě se Zlínem a stoupající formu budou chtít potvrdit i proti týmu Jaromíra Jágra. Kladenští Rytíři jsou zatím v tabulce devátí a v posledním zápase zvítězili proti silnému Liberci. Utkání bude významným jubileem hned pro dva muže z řad HC MOUNTFIELD. Jiří Šimánek odehraje své 600. utkání v nejvyšší soutěži a kouč František Výborný odtrénuje své 600. utkání v extralize. Zajímavý duel uvidí Jihočeská Budvar aréna už v úterý. Začátek utkání je naplánován na 17.30.

O soupeři – RYTÍŘI KLADNO

Středočeši měli před sezónou jasný cíl – skončit po základní části minimálně v první desítce a zajistit si tak postup do předkola play-off. Tento cíl se jim zatím daří plnit. V tabulce Tipsport extraligy se Kladno vyhřívá na devátém místě a má o pět bodů více než desáté Brno. Základní část však ještě není ani ve své polovině a stát se tak může ještě cokoliv.

Rytíři nehrají v poslední době vůbec špatně – z posledních pěti utkání získali solidních deset bodů. Vždy ztratili pouze na ledě soupeře. Kladno je totiž silné zejména na domácím ledě, v tabulce je v domácích zápasech dokonce čtvrtým nejúspěšnějším mužstvem extraligy. Venku však zatím Rytíři zvítězili pouze dvakrát a to nahrává do karet českobudějovickým, kteří jsou také na svém ledě silní.

Formu Kladenských potvrdil i poslední zápas, ve kterém se Rytíři střetli s Libercem. Mužstvo Bílých Tygrů patří letos v extralize k nejlepším a souboje proti nim nejsou vůbec jednoduché. Kladno však duel doma zvládlo a zvítězilo nejmenším možným výsledkem – 1:0. Jedinou branku vstřelil nejlepší střelec domácího týmu Jaroslav Kalla.

Právě tento jednatřicetiletý útočník je jednoznačně největší zbraní soupeře. S dvanácti vstřelenými brankami patří v extralize ke špičce. Dokonce má na kontě dvojnásobek gólů než druhý nejlepší střelec Kladna Pavel Patera (6). Právě Patera je spolu s Jiřím Bickem a Jiřím Kuchlerem součástí elitní formace Rytířů. Fanoušci jistě zavzpomínají i na brankáře Středočechů Jana Cháberu, který v Českých Budějovicích léta působil.

Zajímavosti zápasu

Jubilanti
Už čtrnáctou extraligovou sezónu kroutí Jiří Šimánek v českobudějovickém dresu, k tomu ještě připočtěme jednu prvoligovou. Třiatřicetiletý útočník se v úterním utkání s Kladnem dočká zajímavého mezníku. Bude to totiž jeho 600. utkání v nejvyšší soutěži! Během nich stačil produktivní útočník nastřílet 137 branek, připravit 99 finálních nahrávek a odsedět si 293 trestných minut. Pokud tedy Jiří Šimánek zaznamená asistenci, zaokrouhlí jejich počet na rovných 100.


Nejvíce zápasů jako hlavní trenér

1. František Výborný
599

2. Vladimír Růžička
573

3. Alois Hadamczik
561

4. Zdeněk Venera
497

5. Václav Sýkora
495

Šestistý zápas čeká v úterý i Františka Výborného. U něj se však samozřejmě nejedná o odehrané, nýbrž o odkoučované zápasy na střídačce v základní části. V počtu odtrénovaných zápasů v pozici hlavního trenéra je František Výborný dokonce na prvním místě! Jedná se tedy o rekordní zápis. Na záda mu dýchá především Vladimír Růžička. Slávistický patriot má na kontě 573 utkání v pozici hlavního kouče.

První vzájemný zápas

První vzájemný duel na ledě Kladna vyzněl lépe pro Českobudějovické. Hosté se ujali vedení už v první minutě po brance Aleše Kotalíka a na začátku druhé části ještě zvýšil náskok HC MOUNTFIELD Milan Gulaš. Ve 28. minutě přišlo sice snížení z hole Jana Hlaváče, ale to bylo ze strany Rytířů vše. V poslední minutě utkání uzavřel gólový účet brankou do odkryté klece Pavel Kašpařík. České Budějovice slavily výhru 3:1.

Sestavy z posledních zápasů

HC Mountfield: Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Kolarz, Mikuš - Martynek, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Červený, Kotalík - Sailer, Langhammer, Podlešák - Kuchejda, Mertl, Pšurný.

Rytíři Kladno: Cikánek - Majeský, Drtina, Lepine, Toman, Procházka, Piskáček - Bicek, Patera, Kuchler - Hovorka, Dragoun, Kalla - Valský, Lukáč, Kafka - Bílek, Knotek, Hluchý. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Statistiky

26. kolo
HC MOUNTFIELD


RYTÍŘI KLADNO
4.
Umístění v tabulce
9.
24 / 13 - 2 - 1 - 8
68:55 / 44
Statistiky v sezoně
(základní část)
24 / 10 – 2 - 2 - 10
63:65 / 36
3:2 Zlín (D)
2:3 Karlovy Vary (V)
0:3 Vítkovice (V)
Aktuální série
1:0 Liberec (D)
1:4 Plzeň (V)
4:2 Pardubice (D)
Pavel Kašpařík 19 (8+11)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jaroslav Kalla 20 (12+8)
Lukáš Květoň (10)
Nejlepší střelec v sezoně
Jaroslav Kalla (12)
Pavel Kašpařík (11)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Marek Hovorka (11)
František Ptáček 7 (1+6)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Milan Toman 10 (2+8)
František Ptáček, Martin Podlešák (+6)
Roman Vráblík, Pavel Kašpařík (-2)
+/- bodování v sezoně
Milan Hluchý, Libor Procházka (+4)
Pavel Patera, Jiří Bicek (-10)
Lukáš Květoň, Milan Gulaš (30)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Milan Toman (46)
Jakub Kovář 92,97% - 2,23
Pavel Kantor 93,10% - 1,67
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jan Chábera 93,02% – 2,30
Lukáš Cikánek 91,10% - 2,95

Foto: www.hc-kladno.cz

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....