Banes Motor České Budějovice
23.11.2011, Matěj Mayer

Jihočeši míří na led předposlední Energie Karlovy Vary

Č. B u d ě j o v i c e - Jihočeské hokejisty čeká další duel v Karlových Varech. Zápas v KV aréně bude důležitým mezníkem pro obránce HC MOUNTFIELD Jana Nováka, který odehraje 700. utkání v nejvyšší soutěži. I to by měla být další motivace pro Jihočechy k přivezení tří bodů. Navíc Energie se v poslední době nedaří, když prohrála poslední dva zápasy. Kolik bodů z venku českobudějovičtí přivezou se dozvíme v pátek. Utkání startuje v 18 hodin.

O soupeři HC Energie Karlovy Vary

Karlovy Vary získali v roce 2009 extraligový titul, ale od té doby mají velké problémy a play-off jim již dvakrát zůstalo uzavřeno. Letos to chtěli Energetici změnit, ale výsledky zatím nejsou lepší. V současné době bojuje Energie u dna tabulky Tipsport extraligy a svoji situaci řeší příchody posil. Do branky přišel veterán Dušan Salfický a právě z Českých Budějovic Michal Mikeska.

Po příchodu Michala Mikesky se sice Západočeši výsledkově zvedli a vyhráli tři zápasy v řadě, ale pak opět následoval útlum. Nyní Energie prohrála dva zápasy v řadě, ten poslední je ze středy, kdy zavítali Karlovarští do Plzně. Hosté zvládli sice lépe první třetinu a vedli po ní 3:2, Plzeň však utkání rozhodla dvěma brankami ve druhé části a radovala se z výhry 5:4.

Klub letos trochu překvapivě táhne Lukáš Pech, který vede bodování týmu a za své výkony si zasloužil i pozvánku do reprezentace na poslední reprezentační akci. Nejlepším střelcem týmu je ostřílený harcovník Petr Kumstát, který patří k tradičním oporám svého týmu. Nyní má na svém kontě už dvanáct branek.

Zajímavosti zápasu

Slavnostní nádech
Pro českobudějovického obránce Jana Nováka bude utkání v Karlových Varech speciální. Bude to pro něj totiž zápas číslo 700 v nejvyšší soutěži. Zkušený obránce hájil kromě Jihočeského mužstva v extralize také barvy Slavie Praha, Mladé Boleslavi a Komety Brno. Dosud vstřelil 62 branek, připsal si 177 asistencí a na trestné lavici si odseděl 575 trestných minut. Co do počtu zápasů je v současném kádru HC MOUNTFIELD třetí nejzkušenější po Františku Ptáčkovi (998) a Petru Sailerovi (875).


V karlovarském týmu působí od 21. října Michal Mikeska a je zde na hostování do konce sezóny. Zatímco v Českých Budějovicích získal pouhý bod, tak v novém místě doslova pookřál a dokázal získat v devíti zápasech sedm bodů (2+5). To další bývalý českobudějovický hráč Petr Gřegořek zatím jen paběrkuje a získal pouhých pět bodů za asistence.

Vzájemný zápas

Letos se zatím oba soupeři potkali jednou a utkání se hrálo v Budvar aréně. Utkání bylo dlouho vyrovnané a muselo se rozhodnout až na samostatné nájezdy. Ty zvládli lépe domácí a bylo to jejich první letošní vítězství v této disciplíně. Zápas skončil 4:3 po samostatných nájezdech.

Sestavy z posledních zápasů

HC Karlovy Vary: Salfický - Gawryletz, Gřegořek, Nosek, Gulaši, Přindiš, Mocek, Bombic, Gründling - Dej, Pech, Zaťovič - Kumstát, Skuhravý, Mikeska - Skladaný, Melenovský, Košťál - Zucker, Kupec, Kuběna. Trenéři: Baďouček, Pešout a Kněžický.

HC MOUNTFIELD: Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Vráblík, Mikuš - Gulaš, Kašpařík, Šimánek - Kotalík, Langhammer, L. Květoň - Martynek, Červený, Podlešák - Kuchejda, Mertl, Pšurný.

Statistiky

24. kolo
HC MOUNTFIELD


HC ENERGIE KARLOVY VARY
3.
Umístění v tabulce
13.
22 / 12 - 2 - 1 - 7
63:50 / 41
Statistiky v sezoně
(základní část)
24 / 5 - 2 - 4 - 13
66:82 / 23
0:3 Vítkovice (V)
2:1 Brno (D)
2:3 Liberec(D)
Aktuální série
4:5 Plzeň (V)
0:1 Zlín (V)
4:3sn Brno (D)
Pavel Kašpařík 19 (8+11)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Lukáš Pech 24 (10+14)
Lukáš Květoň (10)
Nejlepší střelec v sezoně
Petr Kumstát (12)
Pavel Kašpařík (11)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Lukáš Pech (14)
František Ptáček 6 (1+5)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
David Nosek 10 (4+6)
4 hráči (+5)
Vráblík, Sailer (-2)
+/- bodování v sezoně
Lukáš Pech (+5)
Martin Rohan (-12)
Lukáš Květoň (30)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Michal Gulaši (74)
Jakub Kovář 93,03% - 2,20
Pavel Kantor 93,10% - 1,67
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Dušan Salfický 91,40% – 3,14
Lukáš Mensator 90,24% - 3,19
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....