Banes Motor České Budějovice
05.11.2011, Michal Špírek

Šlágr 20. kola odehraje HC MOUNTFIELD na Spartě

Č. B u d ě j o v i c e - Po nepovedeném představení na domácím ledě s Pardubicemi sehrají České Budějovice zápas v TESLA ARENĚ proti Spartě Praha. Tedy proti týmu, který po posledním kole vystřídal Jihočechy na prvním místě tabulky Tipsport extraligy. HC MOUNTFIELD zaútočí v Praze na šesté venkovní vítězství v řadě. Podaří se Budějovicím zabojovat v posledním zápase před reprezentační přestávkou znovu o první místo? Duel odstartuje v neděli v 17:00.

O soupeři - HC SPARTA PRAHA

Jaká změna oproti předchozí sezóně, říkají si po devatenácti odehraných kolech v táboře pražské Sparty. Zatímco loni se Pražané protrápili ročníkem a skončili v bojích play-out, tentokrát to vypadá, že kouč Josef Jandač, jenž Spartu před sezónou převzal, nasměroval tým trochu jiným směrem. Vítězstvím ve Vítkovicích 6:3 z posledního kola se Sparta dostala před HC MOUNTFIELD na první příčku.

Sparta zatím jen třikrát prohrála v základní hrací době. V bráně se daří Tomáši Pöpperlemu, ale stejně zdatně si počíná i Martin Falter. Ten odchytal tři poslední zápasy Sparty, připsal si tři tříbodová vítězství, udržel jedno čisté konto a inkasoval jen čtyři branky. Trenér Jandač má tak příjemné starosti - koho poslat do brány proti střelcům Českých Budějovic?
Hned dva hokejisté pražské Sparty se drží v desítce nejproduktivnějších hokejistů extraligy. Jsou jimi Petr Tenkrát a Petr Ton. I na zkušeném kanonýru Tonovi je znát letošní sparťanská pohoda - loni se Ton dlouho neprosazoval, v závěru sezony zabral, stal se nejproduktivnějším hráčem týmu, ale na víc než 35 kanadských bodů to nestačilo. Letos jich má Ton po devatenácti zápasech už 23.

V prvním vzájemném zápase sezony si Sparta počínala lépe a v Českých Budějovicích zvítězila 3:1. Pro Jihočechy to byla první domácí porážka. Sparta si pro body došla vytrvalovou hrou a rozhodla v poslední třetině. Jihočeši šli do vedení v úvodní části po gólu Lukáše Květoně, ale další branku už on ani žádný z jeho spoluhráčů nepřidal. Naopak v poslední části hry dokázali hosté vyrovnat a navrch přidali i druhou rozdílovou branku. Třetí zásah si připsali hosté v power-play.



Zajímavosti

Prodlouží Jihočeši vítěznou sérii na ledě soupeřů?
Pět posledních venkovních duelů HC MOUNTFIELD budí respekt - pět výher v základní hrací době při úctyhodném skóre 21:7. Kdy že se naposledy Jihočechům venku takto nebývale dařilo? Vyhrát více než dvakrát za sebou ve venkovních utkáních se HC MOUNTFIELD poštěstilo naposledy v sezóně 2008/2009 - tehdy při mohutném finiši zvítězil HC MOUNTFIELD dokonce ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech na cizím ledě, ale i tato série je nyní překonána. Jinak se Budějovicím venku před touto sezónou dlouhodobě nedařilo. Sedmkrát v řadě zvítězili venku Jihočeši v 1. lize. V extralize po pět utkání v řadě venku slavili Jihočeši naposledy v sezóně 2002/2003 - jediný z dnešního kádru tuto šňůru pamatuje (pokud tedy má velice dobrou paměť) útočník Jiří Šimánek.

Sestavy v posledních kolech

HC Sparta Praha: Falter - Milam, Sersen, Jan Hanzlík, Husák, Philipp, D. Kočí, Kasík, Kučný - Jánský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Přibyl, Pacovský, Forman. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.

HC MOUNTFIELD: Kovář (od 28. Kantor) - Ptáček, Kranjc - Vydarený, Novák - Vráblík, Mikuš - Kolarz - Šimánek, Kašpařík, Kotalík - Gulaš, Langhammer, Sailer - Květoň, Červený, Martynek - Kuchejda, Mertl, Pšurný - od 42. Pletka.

Statistiky

20. kolo
HC MOUNTFIELD


HC SPARTA PRAHA
3.
Umístění v tabulce
1.
19 / 11 - 1 - 1 - 5
56:41 / 36
Statistiky v sezoně
(základní část)
19 / 9 - 3 - 4 - 3
61:40 / 37
2:5 Pardubice (D)
3:0 Slavia (V)
6:3 Třinec (V)
Aktuální série
6:3 Vítkovice (V)
3:0 Kometa (D)
4:1 Pardubice (D)
Pavel Kašpařík 17 (7+10)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Petr Ton 22 (9+13)
Lukáš Květoň (10)
Nejlepší střelec v sezoně
Petr Ton (9)
Pavel Kašpařík (10)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Petr Ton (13)
František Ptáček 6 (1+5)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Michal Sersen 7 (2+5)
Peter Mikuš (+7)
Jakub Marek, Vilém Burian (-1)
+/- bodování v sezoně
Alex Foster (+12 - nejl.v lize)
Petr Tenkrát (-4)
Milan Gulaš (26)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Jan Hanzlík (24)
Jakub Kovář 92,99% - 2,20
Pavel Kantor 93,10% - 1,67
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Tomáš Pöpperle 93,10% – 2,12
Martin Falter 95,51% - 1,33
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....