Banes Motor České Budějovice
23.10.2011, Roman Šperňák

CEB - LIT 0:3 - Vítězná série skončila s Litvínovem

Č. B u d ě j o v i c e - Vítězná série skončila. HC MOUNTFIELD po šesti vítězstvích v kuse narazil v zápase, kde by to čekal málokdo. Na jih Čech přijel Litvínov, který v poslední době nepatřil k obávaným soupeřům. Ovšem hrál trpělivě. Díky Volkemu přežil velké šance domácích a v polovině poslední části se dostal do vedení díky šťastné střele Stříteského. Vzápětí využil přesilovku a dvoubrankové vedení už pohlídal. Jihočeši měli několik velkých příležitostí. Ovšem nejlepší střelec týmu Lukáš Květoň v nich selhal stejně jako jeho spoluhráči.

Podle papírových předpokladů to měla být jasná záležitost. Domácí MOUNTFIELD se vezl na vítězné vlně, Verva po solidním rozjezdu sezóny ztratila dech. Jak to ale v takovýchto papírově jasných případech bývá, bylo nakonec všechno jinak. Litvínov utrpěl v pátek vysokou porážku v Karlových Varech a trenér Jiří Kučera se rozhodl týmu předepsat medicínu, která zabrala a na níž budějovičtí hokejisté po celých šedesát minut nedokázali najít protilátku.

Poctivá defenzíva, počínaje napadáním v útočném pásmu, pokračuje pečlivým uzavřením středního pásma a aktivním přístupem v obranné třetině konče - toť stálo na recepisu, jenž obdrželi hráči Vervy od svého kouče. Hosté dokázali otupit úvodní tlak MOUNTFIELDu, přesto domácí dostali příležitost v podobě vyloučení Hübla ve 4. minutě. Na konci přesilovky se v šanci ocitl Mertl, ovšem poprvé se v zápase zaskvěl Volke. Za chvilku se vytáhl podruhé, když vychytal volného Mikuše.

Severočeši posléze zahustili střed hřiště a začala tuhá bitva o každou píď ledu. Přehnaný důraz Litvínovských vynesl MOUNTFIELDu do přestávky ještě dvě přesilovky, v nich byli Jihočeši až moc statičtí na to, aby překonali aktivní pohyb bránící čtveřice soupeře.

Jak první třetina skončila, tak i ta druhá začala. Budějovičtí měli k dispozici takřka šest minut po sobě jdoucích v početní výhodě, což byl výsledek nedisciplinovanosti hostujících hráčů v první polovině zápasu. MOUNTFIELD ovšem všechny přesilovky trestuhodně promrhal a tak se stále skóre neměnilo. Čím dál více bylo jasné, že jediný gól může celý zápas rozhodnout.

Až před druhou přestávkou zahrozili Litvínovští. Kubinčák s Lukešem nechali vyniknout Kováře, který stejně jako Volke vstupoval do třetí třetiny s čistým štítem. Začátek třetího dějství přinesl zvýšenou aktivitu domácích borců. Těm pomohla další přesilovka při vyloučení Majdana. Nejprve se zastřeloval Šimánek, poté už by možná z dorážky Květoň i skóroval, to by mu ovšem nesměl do střely vložit svou hůl Kašpařík.

Pokud už diváci začali pokukovat po hodinkách a přemýšlet o prodloužení, vzaly věci zčista jasna jiný směr. Ve 49. minutě poslal od modré čáry polonahození polostřelu Matěj Stříteský a vyplatilo se. Kotouč proplachtil až do síťky za levou tyčkou - 0:1. V pošmourném podvečeru tak Jihočechům přibylo pomyslné mlhy na ledě a navíc nebyl všemu zlému konec. Téměř vzápětí šel na trestnou lavici za držení kapitán Ptáček a věru dlouho tam nepobyl.

Přesilovku v 52. minutě využil Richard Jareš úspěšnou koncovkou z bezprostřední blízkosti - 0:2. Tak jak MOUNTFIELD marně hledal recept na bezchybnou obranu Chemiků jištěnou výborným Volkem po celý zápas, těžko mohl hledat nápravu po dvou brankových direktech soupeře. V závěrečné power-play ještě vyžehlil výhru svého týmu střelou do prázdné branky Viktor Hübl - 0:3. Budějovice tak po svém krátkém panování extralize předaly žezlo hokejistům Zlína.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
48:33 Stříteský Majdan
51:10 Jareš Kubinčák
59:07 Hűbl Lukeš

Střely na branku
MOU LIT
Ptáček5
Novák4
Vydarený3
Kotalík3
Mertl2
Langhammer2
Kuchejda2
Gulaš2
Pšurný R.1
Podlešák1
Mikuš1
Šimánek1
Vráblík1
Květoň1
CELKEM29
Kubinčák5
Ručinský2
Hűbl2
Pojkar2
Stříteský2
Maxa1
Majdan1
Lukeš1
Kubát1
Kousalík1
Jareš1
CELKEM19

Statistika vhazování
MOU LIT
Pšurný R.1/1 - 100%
Kašpařík14/21 - 66,7%
Mertl2/3 - 66,7%
Červený6/10 - 60%
Květoň4/7 - 57,1%
Langhammer5/10 - 50%
Podlešák1/4 - 25%
Martynek0/1 - 0%
Kotalík0/4 - 0%
CELKEM33/61 - 54,1%
Hűbl13/23 - 56,5%
Hanzl11/24 - 45,8%
Jurčík1/3 - 33,3%
Hujsa3/10 - 30%
Lukeš0/1 - 0%
CELKEM28/61 - 45,9%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD LITVÍNOV
MILAN GULAŠ
František Ptáček
Jakub Kovář
MARTIN VOLKE
Vojtěch Kubinčák
Viktor Hűbl
Ohlasy po zápasu
František Výborný, trenér HC MOUNTFIELD: "Chtěli jsme potvrdit dobré výsledky uplynulého týdne a porážka nás mrzí. Myslím, že jsme nic nevypustili, ani jsme nebyli namachrovaní. Prostě nám to tam ale nepadalo. Utkání bylo jinak vyrovnané, soupeř hrál koncentrovaně a s velkým nasazením."
Jiří Kučera, asistent trenéra HC Verva Litvínov: "Zápas byl podle mne vyrovnaný a záleželo na tom, kdo dá první gól. Jsme rádi, že jsme to byli my. Kluci to poctivě odmakali a tři body nás těší, zvláště když je vezeme zvenku."
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....