Banes Motor České Budějovice
22.10.2011, Miroslav Mayer

Začínají odvety, jako první přijede Litvínov

Č. B u d ě j o v i c e - Tipsport extraliga se přehoupne do své druhé čtvrtiny a začínají tak první odvety. Prvním soupeřem se kterým změří hráči HC MOUNTFIELD svoje síly v tomto ročníku podruhé bude HC Verva Litvínov. Oba týmy od sebe v současné době dělí dvanáct bodů a jedenáct příček. Zatímco Jihočeši mají za sebou sérii šesti vítězství v řadě, tak Severočeši z posledních šesti zápasů vybojovali jen čtyři body. Zápas se odehraje v neděli od 17.00 v Budvar aréně.

O soupeři HC Verva Litvínov

Litvínov to je v České republice synonymum pro lední hokej. V tomto město vyrostlo hodně velmi kvalitních a známých hokejistů. Málokterý klub má asi tolik mistrů světa a hráčů, kteří hráli nebo hrají NHL. Každý fanoušek hokeje ihned vyjmenuje několik slavných hráčů tohoto klubu. Přesto Litvínov nikdy nezískal mistrovský titul.

Litvínov byl vždy symbol útočného hokeje. Mužstvo sice hodně inkasovalo, ale dokázalo soupeře přestřílet. V letošní sezóně dali Severočeši pouhých dvacet devět branek a jsou druhým nejhorším týmem v celé Tipsport extralize. Čtyřicet čtyři inkasovaných branek, řadí mužstvo v tomto směru na třetí nejhorší příčku v tabulce. Na hřištích soupeřů je zatím Verva téměř bezzubá, když získala pouhé čtyři body a je na tom ze všech mužstev nejhůře.

Litvínov Tipsport extraligu dobře začal. Prvních šest kol to vypadalo, že mužstvo se po letech, kdy se nedokázalo prosazovat, konečně chytne a bude štikou soutěže. Tato idyla trvala jen šest kol a pak následoval tvrdý pád z první příčky až na dnešní dvanáctou. Poslední tříbodové vítězství vybojovali Litvínovští v pátém kole na Slavii, když zvítězili 4:3.

Nejnebezpečnější dvojicí Litvínova je František Lukeš a starý známý Viktor Hübl. Hlavně Viktoru Hüblovi se proti českobudějovickému týmu tradičně daří a vždy si připisuje nějaký bod. V posledním zápase si oba útočníci připsali po jednom bodu. V prvním letošním vzájemném zápase si oba tito hráči připsali po dvou bodech.

Jak už bylo napsáno. Litvínovu se v poslední době vůbec nedaří. V posledním kole hrál v na ledě Karlových Varů a prohrál 2:6. Krok s domácími drželi Litvínovští jen do stavu 2:2 ve druhé části hry.

Z domácí kuchyně

V domácí šatně vládne pohoda. Mužstvo je na vítězné vlně. Série šesti vítězství v řadě vynesla mužstvo na čelo tabulky. Podobnou sérii zažilo mužstvo naposledy v sezóně 2007 / 2008, kdy vytvořilo dokonce desetizápasovou šňůru vítězství. Teď čekají Jihočechy dva domácí duely a je tedy velká šance přiblížit se k této sérii.

Vyrovnanost kádru HC MOUNTFIELD je zatím jeho největší devizou. Trenér Výborný nemusí měnit složení útočných řad, dokud bude mužstvo vyhrávat a hráči budou zdravotně v pořádku. Jediným problémem Jihočechů v posledních zápasech je vysoké množství vyloučených hráčů. V tomto ohledu vždy nad soupeřem vyhrávají a oslabení pak stojí mužstvo mnoho sil, které mohou v závěru zápasu chybět. Hra v oslabení ovšem zatím mužstvu vychází a zatím málokdy inkasuje.

Vzájemný zápas

První letošní zápas vyhráli v Litvínově domácí 3:2. Litvínovští většinou v sezóně dokáží jednou v Budvar aréně zvítězit. V loňské sezóně Litvínov vyhrál první utkání na ledě soupeře právě v Českých Budějovicích, když domácí byli jasným favoritem. V podobné situaci jsou obě mužstva i letos.

Zajímavosti zápasu

Souboj s Litvínovem bude i přímým soubojem o sedmé místo v historické tabulce české extraligy. Litvínov dosud získal 1152 bodů a HC MOUNTFIELD 1151 bodů.

Sestavy v posledních kolech

HC MOUNTFIELD: Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Kolarz, Mikuš - Kotalík, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Langhammer, Podlešák - Květoň, Červený, Martynek - Kuchejda, Mertl, Pšurný - Sailer.

HC Verva Litvínov: Volke - Černošek, Trávníček, Ručinský, Stříteský, Lukeš, Kousalík, Hübl, Kubát, Gula, Jenáček, Kubinčák, Jareš, Pojkar, Majdan, Frolík, Hanzl, Hujsa, Bojer, Maxa, Brejčák.

Statistiky

14. kolo
HC MOUNTFIELD


HC Verva Litvínov
1.
Umístění v tabulce
12.
13 / 8 - 1 - 1 - 3
41:28 / 27
Statistiky v sezoně
(základní část)
13 / 3 - 2 - 2 - 7
29:44 / 15
4:0 Zlín (D)
3:1 Kladno(V)
5:2 Mladá Boleslav (V)
Aktuální série
1:5 Sparta (V)
3:2sn Pardubice (D)
2:6 Karlovy Vary (V)
Pavel Kašpařík 14 (5+9)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
František Lukeš 13 (10+3)
Lukáš Květoň (6)
Nejlepší střelec v sezoně
Viktor Hübl (6)
Pavel Kašpařík (9)
Nejlepší nahrávač v sezoně
František Lukeš (10)
František Ptáček 5 (1+4), Jan Novák 5(0+5)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Pert Kousalík 4 (0+4)
Rudolf Červený (+7)
Milan Gulaš, Petr Sailer 0
+/- bodování v sezoně
Ján Brejčák (+3)
Martin Jenáček (-7)
Milan Gulaš (22)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Richard Jareš (45)
Jakub Kovář 93,32% - 2,10
Pavel Kantor 91,67% - 1,5
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Martin Volke 90,24 – 2,88
Pert Franěk 89,51% - 3,33
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....