Banes Motor České Budějovice
05.10.2011, Roman Šperňák

HC MOUNTFIELD zamíří na sever Čech

Č. B u d ě j o v i c e - Dohrávané utkání 8. kola extraligy ledního hokeje bude k vidění na severu Čech. V liberecké Tipsport aréně vyzvou domácí Bílí tygři budějovický HC MOUNTFIELD a bude to souboj sedmého s devátým celkem tabulky. Jihočeši v minulé sezoně v Liberci vyhrát nedokázali, povede se jim oplatit soupeři dvě porážky z jeho ledu a navrch i jednu z domácího? Zápas startuje v 18.30 hodin.

O soupeři – Bílí Tygři Liberec

Před osmým kolem je dělila jediná příčka. Liberec byl na sedmé pozici a HC MOUNTFILD ještě o jeden stupíněk hůře. Ale protože je dnešní vzájemný duel brán jako dohrávka, vklínil se mezi ně ještě Třinec, který vyhrál v Litvínově. I díky postavení v tabulce se však zdá, že se dá na severu Čech čekat vyrovnaný duel. Ostatně kromě debaklu Jihočechů v předkole play-off před dvěma lety 1:9, tomu nikdy nebylo jinak. V loňské sezoně vyhráli Liberečtí oba své domácí duely a jednou pokořili budějovický celek i na jeho půdě.

Bílí tygři vstupovali do letošní sezony spíše se ztrátami, než s posilami. Vždyť odešly výrazné osobnosti celku Andrej Podkonický (Kometa Brno), Jiří Hunkes (Lev Poprad), Miloslav Hořava (Rytíři Kladno) nebo dobře známý budějovický odchovanec Zdeněk Ondřej (Piráti Chomutov). Do Mladé Boleslavi zase zamířila dvojice Plodek – Rýgl a na farmu do Benátek nad Jizerou tým poslal hned šestici hráčů. Kdo přišel? Ty jména fanouškům tolik neříkají. Výjimkou je snad jen bek Darrell Hay, který hrál v loňské sezoně v Mladé Boleslavi. Z nižších zámořských soutěží pak přišli útočníci Dalibor Bortňák a Jaroslav Vlach.

Trenéru Jiřímu Kalousovi nadělala v posledních utkáních vrásky na čele především marodka. Během úvodních pár kol totiž přišel o své dva zkušené útočníky Jaroslava Kudrnu a Milana Bartoviče. Slovenský forvard se zranil v prvním domácím zápase proti Vítkovicím, Kudrna zase v duelu s Mladou Boleslaví, kdy nepříjemně dopadl ramenem na vlastní branku. Proti Zlínu navíc nedohrál zápas Jan Víšek a pro duel s Českými Budějovicemi určitě připraven nebude. Jejich úlohu v posledních utkáních tak na sebe vzal forvard Michal Bárta, který se prosadil ve dvou zápasech v řadě. Na svém kontě už má čtyři branky a zatím zaznamenává svou nejlepší sezonu mezi extraligovými mantinely.


Vzájemné zápasy z minulé sezóny

19.10. 2010  HC MOUNTFIELD - Liberec  2:4
30.11. 2010  Liberec - HC MOUNTFIELD  3:1
  9.1. 2011  HC MOUNTFIELD - Liberec  4:0
  20.2. 2011  Liberec - HC MOUNTFIELD  5:2

Zajímavost utkání

Souboj centrů
Kdo z nich se bude radovat? Pavel Kašpařík z HC MOUNTFIELD a Tomáš Vak si před minulou vyměnili své angažmá a dá se říct, že šli tzv. kus za kus. Pavel Kašpařík předtím několik let pod Ještědem úspěšně působil. Tomáš Vak je zase spojen s největšími úspěchy posledních let. V minulé sezoně byl Tomáš Vak na čtvrté místé v bodování svého týmu s 32 body za 11 gólů a 21 nahrávek. Pavel Kašpařík byl sice týmovou dvojkou, ale měl o tři body méně. Jak se oběma mužů bude dařit v současné sezoně? Lépe rozjetou ji má budějovický centr, který zatím získal ve čtyři body v šesti zápasech. Tomáš Vak se v úvodu nové sezony trápí a v sedmi duelech ještě nebodoval.

Sestavy z posledního kola

HC MOUNTFIELD: Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Kolarz, Mikuš, Vráblík - Šimánek, Kašpařík, Martynek - Gulaš, Langhammer, L. Květon - Kuchejda, Červený, R. Pšurný - Marek, Mikeska, Rousek (21. Sailer).

Bílí Tygři Liberec:Pinc - Výtisk, Čakajík, Holub, Hay, Derner, D. Kajínek, Trončinský, Moravec - Klimenta, P. Nedvěd, Dušek - Špaček, Vak, Vantuch - Víšek, Urban, Bárta - Kica, Bulíř, L. Krejčík.

Statistiky

8. kolo
HC MOUNTFIELD

Bílí Tygři Liberec
9.
Umístění v tabulce
7.
6 / 3 - 0 - 1 - 2
15:15 / 10
Statistiky v sezoně
(základní část)
7 / 3 - 1 - 0 - 3
13:19 / 11
4:2 Plzeň (D)
1:2p Pardubice (H)
1:3 Sparta (D)
Aktuální série
1:0 Ml. Boleslav (V)
2:1 Brno (D)
2:4 Zlín (H)
Milan Gulaš (1+3)
Jan Novák (0+4)
Lukáš Květoň (3+1)
Pavel Kašpařík (2+2) 4
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Petr Nedvěd 6 (2+4)
Lukáš Květoň (3)
Nejlepší střelec v sezoně
Michal Bárta (4)
Jan Novák (4)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Petr Nedvěd (4)
Jan Novák 4 (0+4)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Marek Trončinský 3 (0+3
Michael Kolarz (+3)
Michal Mikeska (-3)
+/- bodování v sezoně
5 hráčů (+1)
4 hráči (-3)
Michal Mikeska (12)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Petr Kica (25)
Jakub Kovář 92,39% - 2,34
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Marek Pinc 93,10% – 1,79
Tomáš Voškrda 88,04% - 4,20

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.