Banes Motor České Budějovice
22.07.2011, Miroslav Mayer

Už se těším na zápasy, směje se Rudolf Červený

Č. B u d ě j o v i c e – Před dvěma lety se vrátil ze zámořské juniorské soutěže do mateřského klubu. Prvním rokem nedostal v extralize moc příležitostí a více času strávil v Táboře. V loňské sezóně se do základní sestavy extraligového mužstva probojoval a zaujal diváky nejen svým stylem hokeje, ale začal se prosazovat i bodově. Nebýt zranění, mohl posbírat více bodů. Nyní se chystá na svoji třetí sezónu a rád by získal pevné místo v sestavě – Rudolf Červený.
Máte za sebou dvě odehrané sezóny po návratu ze zámoří. Probíhá vše podle vašich představ?
Představoval jsem si to lépe. Tu první sezónu jsem toho chtěl odehrát v extralize více. Chtěl jsem se více prosadit, ale vyšlo to tak, že většinu času jsem trávil v Táboře. Když se ohlédnu zpět, tak musím říct, že se mi tam docela dařilo a nabral jsem tam nějaké zkušenosti.

Měl jste před minulou sezónou od trenérů nějaké náznaky, že byste měl dostávat více šancí v extralize?
Vůbec jsme se o tom nebavili. V přípravných zápasech jsem hrál celkem dost a bylo to jenom na mně, abych chytil šanci za pačesy. Občas jsem byl třináctý útočník, občas jsem hrál. Dost jsme se střídali vesměs s Kuchecem (Kuchejda). Nakonec to dopadlo tak, že jsem zápasů odehrál poměrně dost. Sezóna to byla celkem dobrá.

V období, kdy se vám začalo dařit i bodově, přišlo zranění a dlouhý herní výpadek.
To je pravda. Bylo to super období. Začalo mi to tam padat, více jsem si věřil, dovolil jsem si věci, které jsem si ze začátku sezóny nedovolil. Všechno klapalo, i týmu se dařilo a pak jsem se zranil a to mi dojem ze sezóny trochu pokazilo. Marodil jsem přes dva měsíce a pak jsem šel bez většího tréninku na play-off. Škoda, že jsme vypadli hned v prvním kole.

Zranil jste se v zápase v Mladé Boleslavi. Co se tam vlastně stalo?
Po odehrání puku jsem dostal dost hrubě loktem do hlavy a ještě jsem se praštil hlavou o mantinel. Já si z toho vůbec nic nepamatuji, viděl jsem to jenom na videu. Myslím si, že za tento faul měl být nějaký větší trest, ale nestalo se tak. To mě překvapilo, protože v Kanadě za takové fauly hráč dostane klidně i deset zápasů stop. Tady se hráči nestalo nic a já jsem dva a půl měsíce nemohl hrát a ještě teď mě trochu bolí hlava. Tohle hokeji rozhodně neprospěje a může tak dojít k dalším zraněním.

Vy sám vyznáváte tvrdou hru do těla. Tímto stylem mnoho hráčů v extralize nehraje. Myslíte, že bude hokej u nás celkově přitvrzovat?
Tvrdá hra do těla každému soupeři znepříjemňuje život a puk musí odehrát daleko rychleji, protože se bojí rány. Z toho vznikají chyby a mužstvo si vytváří tlak a střílí góly. Teď už jsou i v Čechách úzká hřiště, takže je to velká výhoda, když se souboje dohrávají.

Máte za ty dvě sezóny nějaký oblíbený stadion, kde se vám dobře hraje?
Nejlépe se mi hraje tady doma v Budějcích. Jinak se mi hraje dobře v Třinci a v Liberci. Prostě tam, kde mají malá kluziště, hra se rychle přesouvá nahoru a dolů a hraje se tam agresivnější styl.

Měl jste ještě při nástupu do letní přípravy nějaké zdravotní úlevy?
Neměl. Šel jsem hned naplno, hlava už mě přestala bolet, dost se to zlepšilo. Přípravu jsem odtrénoval celou a bez komplikací.

Letošní příprava byla oproti minulým létům jiná. Objevilo se dost novinek. Jak jste je vnímal vy?
Díky novinkám byla příprava dost pestrá a proto mi to letos uteklo dost rychle. Pokaždé, když je nějaká změna a běhání se nahradí něčím jiným, tak je to zábavnější a přitom se toho odtrénuje stejně. Kromě toho jsme cvičili TRX a cviky na gumách. Něco z toho jsme dělali už i v Kanadě, ale jsou tady i úplné novinky.

Mužstvo v přípravě využívalo i mentální trénink. Co jste tomu říkal?
Já si myslím, že to může hráči pomoct, když tomu věří. Je to hodně individuální a důležité je tomu věřit. Já se o to zajímám a sám čtu i knihy o psychice. Myslím si, že by nám to mělo pomoci hlavně v kritických situacích, když půjde do tuhého. Doufám, že nám to všem pomůže hlavně právě v prodloužení nebo při nájezdech, prostě že budeme silnější.

Pomalu se vám blíží začátek přípravy na ledě a končí vám dovolená. Jak jste letos strávil dovolenou?
První týden jsem hrál hodně tenis, volejbal a další hry, na které není v sezóně moc čas, tak teď jsem si s kamarády zahrál a odreagoval jsem se úplně od hokeje. Vyjel jsem i s rodinou na dovolenou k moři. Teď jezdím na kole, plavu v bazénu a hraju tenis, to je můj druhý nejoblíbenější sport.

V pondělí zahájíte přípravu na ledě. Už se vám stýskalo?
Už se těším. Už je to dlouho, co jsem nestál na ledě. Hlavně se těším na zápasy. Letos je jich tam dost.

Máte raději tréninkový dril, nebo přípravné zápasy?
Je lepší, když se hraje víc zápasů. Trénink je také třeba, ale každý asi raději hraje. Letos se bude hrát Evropská liga a myslím, že je lepší, když se o něco hraje. Navíc jsou tam i týmy z jiných zemí a to by pro nás měly být dobré zkušenosti. Těším se na to.

Máte před sebou třetí sezónu. Co od ní očekáváte?
Čekám, že posunu svoji pozici v mužstvu trochu výše. Hlavně chci pomoci týmu bojovností i bodově. Pro sebe jsem si dal cíl, kolik bodů bych chtěl letos získat, ale to nebudu prozrazovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....