Banes Motor České Budějovice
06.07.2011, Matěj Mayer

Letní příprava a nové tréninkové metody mládeže

Č. B u d ě j o v i c e – Mládež HC České Budějovice prošla rozsáhlou proměnou. Tou největší se stala změna na pozici šéfa českobudějovického mládežnického hokeje. Do křesla usedl Aleš Krátoška, který sebou přivedl nového trenéra staršího dorostu Martina Janečka a také nové tréninkové metody. Českobudějovická mládež začala pracovat s novými pomůckami jako jedna z prvních v republice vůbec.

Mládež v Českých Budějovicích měla letos opravdu zajímavé zpestření letní přípravy. Hráči si vyzkoušeli nejmodernější tréninkové metody. „Jako jedni z prvních v republice jsme zakoupili flow-win, což je výborná věc, kterou využijí všichni. Hráči to ocenili velmi dobře. Zapojuje se i jiné svalstvo než byli dosud zvyklí, takže bych řekl, že je to posun dopředu,“ hlásí Aleš Krátoška. Princip posilování na flow – winu přiblížil Ladislav Kolda. „Flowin je moderní tréninkový systém pocházející ze Švédska, který byl vyvinut v prostředí vrcholových desetibojařů. Dokáže plně nahradit veškeré fitness aktivity. Je založen na přirozených a plynulých pohybech bez doskoků a zatížení kloubů. Při cvičení se využívá jen hmotnost těla. Nejvíce jde o posílení vnitřních svalů. Jde hlavně o posilování v oblasti pasu a to je pro hokejistu nejdůležitější oblast. Desky na toto cvičení jsme zakoupili a pokud vím, používáme tyto cviky jako jedni z mála mužstev,“ říká kouč juniorky.


Dalším novou tréninkovou metodou posilování je TRX. „Jedná se o závěsný systém, který využívá pouze hmotnost cvičence. Flow – win i TRX cvičíme pod dohledem instruktorů,“ přibližuje Kolda další tréninkovou specialitu, kterou v přípravě využívali především junioři.


Hokejisté také využívali cvičení na Bosu. Toto cvičení ovšem nebylo úplnou novinkou. Většina cvičení na Bosu probíhala pod taktovkou zkušené cvičitelky Kamily Hansové.


Novinkou byl ovšem stroj pro brankáře, který vystřeloval na gólmany puky o velké rychlosti. Tuto metodu využívali brankáři pod dohledem trenéra brankářů Ladislava Guly.


Mládežnická mužstva kromě nových metod využívala tradičně Sportovní halu. Tu používali především k posilování na strojích a k obratnostním drahám.


Využívány byly také volejbalová hřiště před sportovní halou. Mladíci v něm běhali obratností dráhy a nebo dělali různá cvičení s Aquahity.


Novinkou nebylo ani užití druhé plochy, která je v sezóně samozřejmě pokryta ledem. V období letní přípravy se ale proměnila v jakousi tělocvičnu, kterou mužstva využívali především ke kruhovým tréninkům, obratnostním drahám, cvičení na flow – winech nebo hraní košíkové a fotbalu.


Další nedílnou součástí letní přípravy byl i spinning, který se tentokrát odehrával ve Viva Fitness Luboše Roba.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....