Banes Motor České Budějovice
24.06.2011, Miroslav Mayer

O akademii budeme usilovat, slibuje Aleš Krátoška

Č. B u d ě j o v i c e - V posledních letech se muži na postech šéfů českobudějovického mládežnického hokeje často střídají. Letos do tohoto horkého křesla zasedl nový muž. Hokejové prostředí je mu blízké a má i vztah k českobudějovickému klubu. Jako hokejista dokázal vyhrát titul se Slavií Praha a jako manažer mládeže by chtěl posunout českobudějovickou mládež výrazněji dopředu. První dva měsíce ve funkci hodnotí Aleš Krátoška.
Pomalu budete mít za sebou dva měsíce ve funkci manažera mládeže. Zhodnoťte prosím toto období.
Do funkce jsem nastoupil 1. května. Hned po mém nástupu jsem stanovil pravidla pro trenéry i pro hráče. Věci zatím jdou podle plánu, který jsem si stanovil. Za dva měsíce to nechci nějak hodnotit, ale krok dopředu zaznamenali trenéři, hráči i rodiče. Zavedli jsme mnoho nových tréninkových metod.

Zaznamenal jste nějaké ohlasy na nové tréninkové metody?
Jako jedni z prvních v republice jsme například zakoupili flow-win, což je výborná věc, kterou využijí všichni. Hráči to ocenili velmi dobře. Zapojuje se i jiné svalstvo než byli dosud zvyklí, takže bych řekl, že je to posun dopředu.

Máte v souvislosti s použitím nových tréninkových metod zpětnou vazbu od ČSLH?
Komunikoval jsem se zástupci svazu i se všemi reprezentačními trenéry. Měli jsme tu i kontroly ze svazu přímo na trénincích. Výsledek je dobrý, byli jsme pochváleni za trénink, přístup, nasazení i disciplínu.

S koncem školního roku končí i letní příprava na suchu. Jak jste s jejím průběhem spokojen?
Během přípravy jsme měli několik porad s trenéry, kde jsem chtěl po trenérech hodnocení hráčů, jejich chování, navázání komunikace se školou atd. Z mé strany hodnotím velmi kladně jak přístup hráčů, tak přístup trenérů. Letní příprava splnila očekávání, třeba u staršího dorostu je vidět ohromný svalový nárůst. Je to samozřejmě dané věkem, ale musím říci, že jsem spokojený s tréninkem i s výsledkem.

Podařilo se vám zúčastnit se tréninků všech mužstev?
Snažil jsem se navštěvovat průběžně tréninky mužstev a myslím, že jsem byl u všech kategorií. Jsem asistentem u juniorky, takže jsem se zapojoval i tam. Viděl jsem i tréninky na Grünwaldovce, kde trénují hlavně žáci. Vedoucí tréninkových středisek pan Kolda i pan Trummer mi dávali průběžné informace o tom, jak se trénuje.

Zaznamenal jste během přípravného období i nějaké negativní věci?
Velké problémy nebyly, ale řešily se nějaké menší problémy. Zatím se všechno vyřešilo. Byly to problémy se školou. Všechno to je výsledkem zlepšené komunikace se školami. Žáci měli problémy s chováním nebo s docházkou a díky vzájemné spolupráci se to podařilo vyřešit. I já osobně jsem byl přímo na Grünwaldovce vysvětlit nějaké věci v osmé a v deváté třídě a myslím si, že to zapůsobilo. V realizačním týmu jsem řešil dva menší prohřešky, ale ty beru za vyřešené. I do budoucna budu důsledně kontrolovat to, co jsme si před sezónou řekli.

Jak budete během sezóny dohlížet na další vzdělávání trenérů, aby se přizpůsobili novým trendům?
V průběhu sezóny se pořádají různé semináře, které organizuje hokejový svaz. Již v květnu se trenéři účastnili semináře v Praze. Trenéři se budou vzdělávat podle plánu, který je dosažitelný pro určitou kategorii v návaznosti na ČSLH. Budu chtít, aby se toho účastnili všichni trenéři.

Co vás čeká v nejbližší době, ještě v letní přípravě?
V průběhu příštího týdne nás čekají závěrečné testy. Musíme připravit vše potřebné tak, aby začátek sezóny na ledě byl bez problémů a potom pro všechny zasloužená dovolená.

Suché přípravy končí a hráči i trenéři mají před sebou chvilky oddychu. Kdy se začne s přípravou na ledě?
Juniorka a dorosty začnou 25. července a ostatní začínají s odstupem, podle startu soutěže. Červenec a srpen bude sloužit k tomu, abychom se co nejlépe připravili na start soutěže, aby náš klub od juniorky až po ty nejmladší rozjel své soutěže co nejlépe a byl dobře připraven.

Ke sportu dnes patří i marketing. Připravujete něco nového do začátku sezóny?
Měl jsem spoustu setkání s partnery, kteří mají zájem úzce spolupracovat s klubem. Brzy bude představen projekt firmy Penco, to je firma zabývající se speciální výživou pro sportovce a doplňky zdravé výživy. Měl by tu být k dispozici výživový specialista pro hráče i pro rodiče. Řediteli firmy se líbila nová vize klubu, a proto chce vstoupit do klubu jako partner. Dále se připravuje spolupráce s firmou na hokejové a sportovní vybavení, což využijí nejen trenéři a hráči, ale i rodiče. Více informací k tomuto poskytnu co nejdříve.

V minulosti docházelo k odchodům hráčů do jiných klubů, hlavně těch, kteří byli v Budějovicích na hostování. Je letos situace lepší?
Tohle řeším hned od svého nástupu. Měl jsem nějaké náznaky, že někteří hráči mají nabídky k odchodu. Buď to byli kmenoví hráči nebo to byli hráči, kteří tu působili na hostování a chtěli řešit odchod jinam. Podařilo se mi všechny odchody zastavit, odešel jen jeden hráč do Švédska, jeden do Salzburgu (stále hráči HC ČB) a dva hráči, kteří byli na hostování (Soběslav, Č. Krumlov), odešli do Chomutova. Všichni hráči, kteří tu byli na hostování, tu chtějí zůstat a zařídili jsme jejich přestup sem. Všichni noví hráčů sem šli jen na přestup. Na hostování tu bude jen pár hráčů.

Při svém nástupu jste zmiňoval projekt Jihočeské hokejové akademie. V jaké fázi se tento projekt nachází?
Jednal jsem se všemi kluby jihočeského regionu. Pro mě to jsou partneři, kteří do tohoto projektu zapadají. Tento projekt bude prezentován v nejbližší době a bude v tom zapojený i krajský hokejový svaz. Vše je zatím v pracovní verzi.

V těchto dnech byl zveřejněný seznam hokejových akademií a České Budějovice nejsou zatím jmenovány. Proč?
Do budoucna uděláme maximum proto, abychom podmínky pro udělení akademie splnili. Právě Jihočeské hokejové centrum je podstupeň a další krok k tomu, abychom se přiblížili akademii. Vybudovat podmínky pro udělaní akademie není lehké a je to hodně vázané na finance. Do budoucna budeme o akademii usilovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....